Keloïd (overmatige vorming van littekenweefsel)

Keloïd (overmatige vorming van littekenweefsel) Keloïd is een abnormale reactie van de huid van overmatige vorming van littekenweefsel. Het kan ontstaan door verschillende vormen van huidbeschadiging maar deze kan ook spontaan ontstaan doordat mensen zich geen verwonding weten te herinneren.

Overmatige vorming van littekenweefsel


Keloïd

Keloïden zijn glanzende, jeukende en harde bulten. Een keloïd die net is ontstaan is rood van kleur, later worden ze huidskleur en dus een tint lichter. Vaak komen deze keloïden van wonden zoals piercings, acne, vaccinatie's etc. Ze kunnen zich over hele huidgebieden verspreiden. Als een kind een keloïd krijgt, is deze niet tot moeilijk weg te halen.

Behandeling

Litteken correcties

Bij deze behandeling wordt het litteken verwijderd en de randen weer opnieuw worden verbonden met de normale huid. Sommige littekens kunnen dan kleiner worden gemaakt. Als een litteken op de huid zit kan deze zo worden gezet dat het bijna niet meer opvalt bijvoorbeeld bij een rimpel. Deze behandeling wordt door een plastische chirurg gedaan.

Dermabrasie

Bij deze behandeling gaan ze met een soort elektrisch apparaat over het litteken heen waardoor deze weer gelijk worden met de huid. Deze behandeling is veel gedaan met mensen die veel last hebben gehad van acné en waterpokken. De behandeling is 1x (voor een klein litteken) en het duurt ongeveer een week voordat het is genezen. Grotere littekens hebben meerdere behandelingen nodig.

Chemische peeling

Bij deze behandeling wordt er iets op je gezicht aangebracht waardoor de celverdeling versneld, dus een soort van vernieuwing van de huid. De huid zal na deze behandeling wel gaan schilferen maar na een tijd weer weg gaat. Je littekens zijn veel minder zichtbaar nu. Deze behandeling is vooral gedaan bij mensen die erg veel last hebben gehad van acne.

Laserbehandeling

Deze behandeling wordt ook wel resurfacing of laserpeeling genoemd. Met deze behandeling worden littekens onopvallender gemaakt met een CO2 lasertje wat gebaseerd is op waterverdamping.

Wat doe je er zelf aan?

Er is zelf heel weinig aan te doen behalve dan om geen tatoeage's of piercing's te nemen. Als je dat wel doet dan verhoog je zelf de kans op het krijgen van keloiden.
© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagenEr is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…
Het verbeteren van littekensHet verbeteren van littekensEen hoop mensen hebben littekens op hun lichaam. Dit varieert van kleine naar zeer grote beschadigingen op de huid. Er b…

Maagzweer, cranberry en andere kruidenCranberry, het rode, zure besje met de officiële naam Vaccinium macrocarpon, is de laatste jaren nogal bekend geraakt om…
Aangeboren hartafwijking VSDHet is de schrik van iedere kersverse ouder: Na maandenlang gespannen wachten op de komst van uw kindje, blijkt het niet…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl?cgifunction=form&fid=1031411849
  • http://www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl?cgifunction=form&fid=1060350321
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 22-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.