Mijlpalen in een zwangerschap

Mijlpalen in een zwangerschap Zwanger worden en zwanger zijn is voor veel vrouwen een droom. Meestal duurt een een zwangerschap 40 weken en in die weken gebeurt er heel wat met de moeder en de baby. Maar ook de vader heeft een paar momenten om naar uit te kijken!

De eerste tekenen

Het eerste mijlpaal ligt nog voor de eigenlijke zwangerschap, namelijk de eisprong. Sommige vrouwen herkennen de steken links of rechts in de buik die wijzen op de eisprong. Op dit moment (en ook daarvoor) is er een kans dat je zwanger kan worden. Spermacellen overleven gemiddeld tot drie dagen na de zaadlozing. Als je vlak voor, op en na de eisprong betrekkingen hebt vergroot je de kans op een bevruchting.

Na de bevruchting gebeuren er verschillende dingen in het lichaam van een vrouw. Nog voor je weet dat je zwanger bent kan je lichaam al tekenen geven. Sommige mensen ervaren een paar dingen, anderen helemaal niets. Alles hangt af van persoon tot persoon. Ik zet er hier een paar op een rijtje:

  • Buikpijn, gelijkend op menstruatiepijn. Dit kan al heel vroeg na de bevruchting gebeuren. Dus een aantal dagen na de bevruchting kan je dit al voelen hoewel je nog niet kan testen.
  • Misselijkheid en overgeven is ook een factor die heel snel kan optreden in de zwangerschap.
  • Pijnlijke borsten en donkerder tepelhof
  • Hoofdpijn
  • Moeheid
  • Een bittere of ijzerachtige smaak achteraan in de mond
  • Slijmverlies
  • Uitblijven menstruatie
  • Positieve test

Vanaf twee weken na de eisprong kan je positief testen. Op de dag dat je nieuwe menstruatie moet beginnen dus. Je bent dan vier weken zwanger. Eigenlijk is pas twee weken maar je krijgt twee weken cadeau! Er zijn testen die vroeger kunnen vaststellen of je zwanger bent maar dan heb je kans dat je een zwangerschap registreert die nog afgebroken wordt. Als je pas na de 14 dagen test is dit risico kleiner. Ook is er vaak te weinig HCG (zwangerschapshormoon) in je urine als je te vroeg test, wat dan weer een vals negatief resultaat kan geven.
Je kan ook aan je dokter vragen om bloed te nemen, dit is nog nauwkeuriger omdat dan echt de waarden kunnen gemeten worden.

Eerste gynaecoloogbezoek en hartje

Als je positief test kan je best een afspraak maken met je gynaecoloog. Deze kan dan met een inwendige echo vaststellen of je inderdaad zwanger bent. Je kan er ook terecht voor meer info, vragen, enz.

Waarschijnlijk wacht de gynaecoloog met de eerste afspraak tot je ongeveer 6 weken bent. Dit is omdat je dan de eerste, echte mijlpaal kan ervaren: de hartslag. Als je de hartslag van je baby kan zien wordt het risico op miskraam veel kleiner. Het is ook een mooi moment omdat je dan eindelijk een levensecht teken hebt dat je zwanger bent. Ook voor de vader is dit belangrijk. Als de moeder al zwangerschapstekenen had is de zwangerschap voor haar echter. Nu kan de vader ook betrokken worden.

12 weken

Nadat je het hartje hebt zien kloppen kan je al veel geruster zijn. Toch zijn veel ouders pas gerustgesteld als ze de twaalf weken halen. Het risico op miskraam is dan heel klein en je kan iets heel belangrijk meten: de nekplooi. Via de nekplooimeting kan je vaststellen of je kindje eventuele afwijkingen heeft zoals het syndroom van Down. De test is niet 100 procent zeker maar toch kan je vrij gerust zijn als de nekplooi goed is.

Het geslacht

Sommige ouders staan al weken te trappelen tot ze het geslacht weten. Toch is geduld hier de boodschap. Sommige ouders zien het al heel snel maar het is zelden geweten voor 14 weken. Jongetjes kan je duidelijker herkennen omdat zij uitwendige geslachtsdelen hebben. Rond 18 - 20 weken is het meestal zichtbaar bij alle kindjes. Toch komt het ook voor dat je baby nooit op de juiste manier ligt zodat het geslacht een verrassing blijft tot na de geboorte.

Je baby voelen

Gemiddeld rond 20 weken voelen moeders de eerste bewegingen van hun baby. Uiteraard spartelt je kleintje al veel langer maar nu pas is het voelbaar voor de moeder. Vaak wordt het gevoel omschreven als kleine plofjes, vergelijkbaar soms voor rommelende darmen. Na verloop van tijd worden de bewegingen duidelijker en voel je ze elke dag.

Voor de vader wordt dit ook een spannende tijd. Vanaf nu is het uitkijken naar de eerste bewegingen die hij door de huid kan voelen. Ook nu wordt de zwangerschap veel tastbaarder voor de vader.

Groeiende baby, groeiende buik

Je buik wordt vaak niet zichtbaar de eerste weken. Rond 16 weken zal je buik toch duidelijk ronder beginnen worden. Dit varieert natuurlijk van vrouw tot vrouw. Ook dit is een speciale gebeurtenis. Koester je groter wordende buik en maak je niet te druk over zwangerschapsstriemen of linea negra (bruine lijn tot je navel). De striemen zullen lichter worden en de linea negra kan verdwijnen. En ook als je buik een beetje een slachtveld blijft na de zwangerschap is dit toch een kleine prijs die je betaalt voor je kleintje.

Het is ook leuk om je baby elke maand te zien groeien. Op de 20 weken echo wordt ook gekeken of de organen van je baby goed ontwikkelen. Als dit in orde is begint het afwachten tot de bevalling. Maandelijks wordt nagekeken of je kindje goed groeit en ondertussen is er tijd voor de ouders om alles in orde te maken.

De laatste maand

In de laatste maand zal je vaker naar de gynaecoloog moeten komen. De bevalling nadert dus alles moet in orde gemaakt worden. Als je baby nog niet is gedraaid kan er een keizersnede overwogen worden. In sommige gevallen is het ook nodig om de bevalling in te leiden. Maar meestal tel je nu af naar het breken van je vliezen of het op gang komen van je weeën.

Na negen maanden zal je kindje meestal klaar zijn om zijn veilige haven te verlaten. Sommige kleintje willen nog wat extra tijd maar na 42 weken heeft toch iedereen zijn baby in de armen! En dat is de allerbelangrijkste mijlpaal die er is!

Lees verder

© 2010 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet ik hoelang ik al zwanger ben?Hoe weet ik hoelang ik al zwanger ben?Je bent zwanger, maar hoelang al? Als je zwanger bent wil je ook graag weten hoelang je in verwachting bent. Je krijgt n…
De Nub theorie voorspelt geslacht met 12 weken zwangerschapAl eeuwen lang claimen mensen te kunnen voorspellen wat het geslacht van een ongeborgen kind is. Als je de buik naar vor…
Symptomen van zwangerschap en eisprong berekenenDe symptomen van een zwangerschap kun je vrij eenvoudig herkennen. Om de kans op een bevruchting te vergroten kun je de…

Zwangerschap: kwaaltjes en oplossingenZwangerschap: kwaaltjes en oplossingenVanaf het moment dat je overtijd bent, begint je lichaam zich aan te passen om de baby die in je groeit te kunnen voeden…
Zwangerschapscholestase: wat is het?Zwangerschapscholestase: wat is het?Jeuk tijdens de zwangerschap: een bekend en lastig fenomeen. Jeuk op je buik, je hele lichaam, je handpalmen en voetzole…
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.