Online beleggen; voordelen, nadelen en kosten

Online beleggen; voordelen, nadelen en kosten De mogelijkheid tot online beleggen heeft voor een grotere laagdrempeligheid van het beleggen gezorgd. Het kopen van aandelen via internet zorgt ervoor dat de gemiddelde consument niet langer is aangewezen op vooraf samengestelde pakketten met aandelen van banken en dergelijke, maar zelf actief kan beleggen en kan reageren op impulsen uit de omgeving om de aandelen zo renderend mogelijk te krijgen.

Wat is online beleggen

Het online beleggen is eigenlijk niets anders dan het kopen/verkopen van aandelen, opties, obligaties of afgeleiden via internet. Deze mogelijkheid heeft er voor gezorgd dat beleggen, in de simpelste vorm althans, stukken bereikbaarder is geworden voor het gewone publiek. De bijkomende kosten van het beleggen zijn daardoor ook stukken lager geworden dan het geval was in het verleden. Een vermogen van zo’ n 1000 euro is bij het beleggen op internet al voldoende om een acceptabele vermogensgroei te bewerkstelligen, zonder al te veel last te hebben van alle additionele kosten. In de markt van het online beleggen is voor banken veel te halen, gezien de populariteit van deze manier van beleggen. Door deze grote populariteit zijn de kosten van het online beleggen sterk omlaag gegaan, nieuwe prijsvechters zoals Binck hebben daardoor nu een groot aandeel kunnen verwerven.

Voor- en nadelen

De grootste voordelen van het online beleggen bestaan uit de snelheid, de beheersbaarheid en de kosten. Waar vroeger het beleggen bijvoorbeeld via een beleggingsadviseur, of het kopen van een bestaand pakket aan aandelen bestond, is het tegenwoordig mogelijk om real-time orders direct vanaf de eigen pc of laptop richting de beurs te sturen. Hierdoor is een snelle reactie op beurskoersen mogelijk, wat weer financiële voordelen kan hebben. Omdat het juist bij online beleggen mogelijk is om zo snel te kunnen reageren op koerswisselingen of andere factoren, geeft dit het online beleggen een veel grotere persoonlijke beheersbaarheid dan het uitbesteden van het beleggen. Daarnaast is internet zo wijd verbreid dat het op bijna alle locaties wel mogelijk is om even snel waarde van de aandelenportefeuille te controleren en eventueel bij te sturen. Als laatste voordeel zijn de kosten van het online beleggen stukken minder dan de traditionele vorm, waarbij allerlei tussenpersonen aanwezig waren; zoals bijvoorbeeld de beleggingsadviseur. Het is vooral te danken aan online prijsvechters dat deze kosten tegenwoordig niet veel hoger liggen dan een paar euro per transactie en een minuscuul percentage van de ordergrootte.

Nadelen heeft het online beleggen ook. Een van de meest voorkomende problemen is natuurlijk de afhankelijkheid van internet. Het gebeurt zelfs met de huidige internetverbindingen nog af en toe dat internet hapert of stoort. Als dit het geval is, wordt online beleggen natuurlijk lastig. Een ander groot nadeel is dat voor het online beleggen wel een bepaalde basis kennis nodig is van aandelen. Een manier om dit nadeel weg te nemen is natuurlijk om informatie over beleggen en aandelen door te nemen, anderzijds is het ook mogelijk om via schaduwportefeuilles kennis op te doen van het beleggen. Zo’n schaduwportefeuille wordt door veel beleggingssites en banken aangeboden om, zonder daadwerkelijk geld uit te geven of te beleggen, virtueel kennis te maken met het beleggen door met fictieve orders te werken en een fictieve portefeuille. Vooral deze laatste optie levert snel veel kennis op van het beleggen, fouten kunnen namelijk dan nog gemaakt worden zonder financiële consequenties en daarnaast kan er vrijblijvend gekeken worden of beleggen wel iets is.

Kosten online beleggen

Op de markt van online beleggen zijn veel aanbieders te vinden, zoals de al eerder genoemde prijsvechter Binck, maar ook online sites als Alex en de sites van traditionele banken hebben vaak de mogelijkheid tot online beleggen. Welke aanbieder de ideale mix tussen gemak en kosten biedt, is lastig te zeggen. Dat is iets wat eenieder voor zichzelf zou moeten bepalen door het vergelijken van deze sites. Voorbeelden hiervan zijn Binck, Alex, ING, Rabobank, ABN Amro en nog vele anderen. De kosten van het beleggen verschillen bij al deze sites slechts minimaal, de orderkosten zullen per transactie zo rond de 10 euro liggen en er zal een klein percentage ingehouden worden op de totale grootte van de order. Zoals al eerder genoemd zijn deze kosten niet al te veel van invloed als er wordt gewerkt met een startkapitaal van minimaal 1000 euro. Anderzijds is het natuurlijk ook nog steeds mogelijk om het beleggen eerst gratis uit te proberen met een schaduwportefeuille. Alle genoemde aanbieders van online beleggen, bieden ook deze mogelijkheid.
© 2010 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Binck Bank, internetbroker en spaarbankBinck Bank, internetbroker en spaarbankInternetbroker Binck bank is goedkoop beleggen voor iedere belegger, het is ook eenvoudig beleggen en u kunt sparen bij…
Beleggen via BinckU kunt via diverse partijen beleggen in aandelen. Eén van de hardst groeiende brokers is Binck.nl. Via deze bank kunt u…
Online beleggen; verschillende aanbieders op een rijOnline beleggen; verschillende aanbieders op een rijOnline beleggen is aan een gestage opmars bezig. Het gemak en de voordelige kosten in vergelijking met het ouderwetse be…
Goedkoop beleggen - goedkoopste online brokerGoedkoop beleggen - goedkoopste online brokerGoedkoop online beleggen met weinig transactiekosten doet u vooral zelf online en via de goedkoopste broker. Vaak zijn e…

Het beleggers alfabetBeleggen, je wilt beginnen met beleggen maar komt overal woorden en termen tegen waarvan je denkt wat betekend dit. Daar…
Duurzaam beleggenDuurzaam beleggenBeleggen, steeds meer in het nieuws. Steeds meer mensen willen gaan beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren van…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.