Conditie opbouwen met je paard

De conditie van jou en je paard is niet al te best. Of misschien wil je dit beter krijgen. Of train je voor endurance wedstrijden. Kortom je wilt een betere conditie. Maar hoe pak je zo iets nou aan? Hoe doe je dit goed? En hoe bouw je het op? Dit wordt allemaal in dit artikel beschreven.

Waarom een betere conditie

Wanneer je een goede conditie hebt voelt men zich gezonder en zit men beter in zijn vel. Misschien voel je je niet goed en optimaal en wil je door (meer) sporten dit bereiken. Misschien wel door middel van paardrijden! Dit kan je doen door thuis in de bak te trainen of stevige buitenritten te maken. Of misschien wil je mee gaan doen aan endurance wedstrijden. Hier heb je natuurlijk een goede conditie voor nodig! Als je sport maken je hersenen stofjes aan waardoor jij je helemaal vrolijk voelt! Dit kan tevens ook als verslavend werken.

Opbouw

Maar eerst: hoe bouw je dit nou op? Natuurlijk begin je in het begin rustig. Overhaast het vooral niet! Dit kan blessures en andere kwalen opleveren die je niet verder zullen helpen. Natuurlijk zou hiernaast een dieet ook nog kunnen helpen. Als je buitens huis wilt gaan trainen door middel van buitenritten, begin dan eerst met veel stappen. Lange ritten stappen kan helpen aan een goede conditie! Hoe verder je komt wissel je dit steeds meer af met stukjes draven en klein stukje galop. Breid hoe langer je bezig bent deze stukjes uit. Maar weer: overhaast niets! Als je niet de mogelijk hebt om buitenritten te maken is het verstandig om het elke dag bezig te zijn. Dit betekend niet dat je elke dag een uur moet gaan rondjes rijden, maar wissel dit lekker af! Probeer toch ergens een buitenrit te maken. Ga je paard longeren, laat hem vrijspringen, ga met hem langs de weg wandelen, ga onder het zadel springen, vrijheidsdressuur doen en noem maar op! Er zijn heel veel dingen om te doen die het 'werk' voor jou en je paard leuk en afwisselend maken. Kies je nou wel om veel buitenritten te doen, ga niet elke dag ritten van drie uur maken maar wissel dit ook af. Ontdek nieuwe paden en doe elke dag eens wat anders tijdens je rit. Dit kan zijn verschillende draf- galopstukken en bijvoorbeeld rustpauzes.

Trainingsschema

Dit kan als voorbeeld zijn hoe je je paard zou kunnen trainen. Dit is dus een richtlijn.
Dagen/weekwk 1-2wk 3-4wk 5-6wk 7-8wk 9-10
MaandagIn de bak dressuur, 20 min. stappen, 20 min. draven, 5 min. galopIn de bak dressuur 15 min. stappen, 30 min. draven, 10 min. galopIn de bak dressuur en springen onder de man, 5 min. stappen, 10 min. draven en 5 min. galop en dan overgaan op het springen, dit hoeft niet heel intensief ong. 15 min.In de bak dressuur 5 min. stappen, half uur draven, 20 min galopperen In de bak dressuur en springen onder de man, 5 min. stappen, 10 min. draven, 5 min. galop en dan overgaan op het springen, intensiever en ong. een half uur
DinsdagRustRustEen activiteit erbijEen activiteit erbijEen activiteit erbij
Woensdag Longeren ong. 20 min.Longeren ong. 30 min.Longeren ong. 40 min.Longeren ong. 50 min.Longeren ong. 60 min.
Donderdag45 min. stappen aan de hand45 min. stappen aan de hand45 min. stappen aan de hand60 min. stappen aan de hand60 min. stappen aan de hand
VrijdagRustRustRustRustNiet hele intensieve activiteit, zoals vrijheidsdressuur
ZaterdagVrijspringen ong. 20 minutenVrijspringen ong. 20 minutenVrijspringen ong. 20 minutenVrijspringen ong. 20 minuten] Vrijspringen ong. 30 minuten
ZondagBuitenrit van ong. 1 uur meeste deel stappenBuitenrit van ong. 1,5 uur meeste deel stappenBuitenrit van ong. 2 uur meeste deel stappenBuitenrit van ong. 1,5 uur meeste deel dravenBuitenrit van ong. 3 uur afwisseld stap-draf en kleine stukjes galop

Dit is dus een richtlijn. Dit is geheel afhankelijk van hoe snel en effectief je je paard wil trainen. Wissel goed af en neem voldoende rust tussendoor. Ga mee op het tempo van jou en je paard en overhaast niks! Het is verstandig als je ziet dat het niet gaat een dagje extra rust te nemen. Nogmaals, dit is een richtlijn van hoe je het zou kunnen doen. Bouw alles rustig op. Je kan activiteiten ook anders invullen door bijvoorbeeld wekelijkse les. Het is verstandig om les te nemen en een goede begeleiding te hebben. Daarnaast kan je de training lekker afwisselen door balkjes te lopen of misschien een schriktraining te doen. Nogmaals: houd het leuk voor jou en je paard!

Do's & Don'ts

Do's:

  1. Rust na een training of inspanning altijd goed uit en neem de tijd om weer op krachten te komen.
  2. Beloon je paard (vooral na een zware training) uitbundig, ook tijdens de training is dit van belang zodat je paard weet dat hij het goed doet!
  3. Wees trots op jezelf, je bereikt steeds meer!
  4. Naast veel trainen hoort natuurlijk een dieet. Eet gezonde dingen en je hebt binnen de kortste keren een geweldige conditie!
  5. Zet (haalbare) doelen voor jezelf.
  6. Neem les.
  7. Ga mee op het tempo van jou en je paard.
  8. Als het minder goed gaat, neem een dagje extra rust.

Don'ts:

  1. Doe en wil vooral nooit te veel, hiermee belast je jezelf en je paard.
  2. Eet niet teveel van te voren, dit geld voor jou en je paard. Hier kan je krampen van krijgen.
  3. Zonder bescherming trainen, doe je paard altijd bescherming om. Ben je niet goed in springen? Neem instructie en spring als het nodig is met een bodyprotector en begin lekker laag.
  4. Als je spierpijn hebt besluiten maar eens niks te doen, rust roest dus blijf lekker in beweging! (Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je je spieren moet overbelasten!)

Dit is dus hoe je het zou kunnen aanpakken om de conditie van jou en je paard een boost te geven!
© 2011 - 2024 Rambo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Longeren: Dubbele of Enkele longe?Veel mensen longeren hun paard en twijfelen vaak of ze met dubbele longe of de enkele longe aan de gang gaan. Hier vind…
Het paard longerenLongeren lijkt simpel op het rondjes laten lopen van een paard. Echter is longeren een prima manier om een paard te trai…
Je paard longeren met een slofteugelJe paard longeren met een slofteugelLongeren is een goede methode om je paard of pony te trainen. Het kan als afwisseling op het werk onder het zadel helpen…
Paardrijden? Oefeningen voor de ruiterPaardrijden? Oefeningen voor de ruiterPaarden moeten altijd soepel en lenig zijn voor het paardrijden, maar hoe zit dat eigenlijk met de ruiter? Die moet eige…

Buitenrijden: De voorbereidingAls je paardrijd zal je dit vast wel eens doen: buiten rijden. Wat nou als je hier nog geen ervaring mee hebt? Of je het…
Bloeddoping met eigen bloedBloeddoping met eigen bloedMet de term bloeddoping worden methoden beschreven om het hemoglobinegehalte in het bloed kunstmatig te verhogen. Aan he…
Rambo (20 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.