Ibiza - Rust, onspannen en natuur

Ibiza - Rust, onspannen en natuur Wie aan Ibiza denkt, denkt waarschijnlijk aan disco's, feesten, dj's en jetset. Wat veel mensen niet weten is dat Ibiza ook een andere kant heeft. Rust, ontspannen en natuur. Veel mensen zien Ibiza als party-eiland en vermijden dit eiland om die reden. Ibiza heeft echter ook een rustige, serene en natuurlijke kant. Hier kun je heerlijk ontspannen en genieten van de prachtige wilde natuur aan de Middellandse Zee.

Facts

  • Hoofdstad: Eivissa (Ibiza Stad)
  • Land: Spanje
  • Aantal inwoners: 132.637
  • Hoog seizoen: Juni t/m September

Rust

Je zou het niet zeggen, maar het kan op Ibiza heel rustig zijn. Als je helemaal niks met de disco's en feesten te maken wilt hebben, kun je het beste in de maanden april en mei naar Ibiza vertrekken. Het is er dan al aangenaam warm, maar de grote disco's zijn over het algemeen nog gesloten. Je hebt dan dus geen last van de feestbeesten en harde muziek.

Buiten de periode wanneer je gaat, is de locatie op het eiland ook belangrijk. Neem vooral geen hotel in Sant Antoni of Ibiza Stad. Dit zijn de grote feestlocaties. Het noorden van het eiland is vrij rustig. Het is dan ook aan te raden om een hotel te nemen in plaatsjes als Santa Eulalia del Rio, Portinatx, Es Canar of het kleine Cala Llonga.

Ontspannen

Je kunt heerlijk ontspannen op Ibiza. Het hangt er maar vanaf wat jouw manier van ontspannen is. Wil je lekker ontspannen op het strand? Dat kan volop op Ibiza. Er zijn grote stranden te vinden, maar ook kleine en rustige strandjes. Als je een bootje huurt kun je zelf op privé strandjes komen tussen de kliffen. Rond het hele eiland varen kleine pendelbootjes tussen verschillende strandplaatsen.

Wanneer je lekker met een drankje van het uitzicht wilt genieten is de Amante Beachclub, vlakbij Cala Llonga, absoluut een aanrader. Het is lopend te bereiken, maar het is handiger om er met de auto naartoe te gaan. Vanaf het terras of de ligbedden heb je een fantastisch uitzicht over de zee en je zit er volop in de zon. Het is een unieke locatie waar je uren kunt blijven zitten om alles om je heen helemaal in je op de nemen. Daarnaast is het ook de enige afgelegen beachclub die niet bij een hotel hoort.

Ook zijn er leuke en verrassende dorpjes te bezoeken.
Aangezien Ibiza bestaat voor toerisme, is overal de commercie wel te vinden. Er zijn echter mooie stukjes in sommige dorpen te vinden waar je nog wat meer van de cultuur kunt genieten. Hieronder een aantal tips:

Santa Eulalia del Rio

In Santa Eulalia vind je op de hoogste berg de Puig de Missa. Dit is een klein kerkje omringt door een kleine begraafplaats die absoluut het bezoeken waard is. De graven zijn heel creatief geplaatst en zijn daardoor erg indrukwekkend. Ook het uitzicht vanaf deze kerk is fantastisch. Op een heldere dag is het zelfs mogelijk de luchthaven van Ibiza Stad te zien vanaf deze plek.

San Carlos

Op de weg van Santa Eulalia naar San Carlos vind je vlak voor San Carlos hippie markt Las Dalias. Deze hippie markt is al wel enigszins besmet met het commerciële virus. Een pinapparaat bij een standje is niet vreemd. Echter is deze markt wel het bezoeken waard. De aanblik en de spullen die er verkocht worden zijn de moeite van het korte ritje wel waard.

Als je de weg verder volgt kom je in het plaatsje San Carlos.
San Carlos is een klein karakteristiek dorpje met een hele duidelijk scheiding tussen het moderne gedeelte en het oude gedeelte. In het midden staat een prachtige kerk. Als de kerk open is, is deze zeker een bezoekje waard. Als je de straat langs de kerk volgt kom je uit bij Bar Anita. Bar Anita is een van de oudste barretjes op Ibiza. Deze bar heeft ook een rijke hippie historie en hele lekkere tapas.

Ibiza Stad

Naast disco's en clubs heeft Ibiza Stad een oud stadscentrum wat het bezoeken waard is. Het door hoge kasteelmuren beschermde oude gedeelte van de hoofdstad is een welkome afwisseling van de drukke moderne stad die ernaast gebouwd is. Vanaf het hoogste punt heb je prachtig uitzicht over een groot gedeelte van het eiland. Het is ook mogelijk om over de muren te lopen. Hier vind je bordjes met informatie over het uitzicht vanaf de locatie waar je op dat moment staat. Binnen de muren vind je kleine kronkelende en steile straatjes, kleine restaurantjes en een prachtige kerk. Alles wat binnen deze muren valt wordt ook beschermd middels de Unesco World Heritage lijst.

Ten zuiden van het vliegveld van Ibiza Stad vind je ook nog de 'zoutpannen' waar zout wordt gewonnen. Deze plek is mooi om langs te rijden, maar niet heel erg spectaculair om lang bij stil te staan.

Natuur

Ook de natuur is zeker de moeite waard. De natuurgebieden op Ibiza worden ook grotendeels beschermd door de World Heritage lijst.
Sommige van deze natuurlijke bezienswaardigheden liggen niet bij een plaats of dorpje in de buurt. Daarom zijn de coördinaten erbij vermeld. Vul deze in bij Google Maps en je ziet de locatie op de kaart.

Es Vedrá & Es Vedranall

Deze 2 prachtige rotsen in zee voor de kust in het zuidwesten van Ibiza zijn een ware trekpleister. Es Vedrá en haar kleine zusje Es Vedranall hebben een mystiek karakter en lijken in de schemering van de ondergaande zon op een slapende draak. Er doen veel verhalen de ronde over dit mysterieuze natuurgebied. Van het landen van een UFO tot een ontbrekend deel van de stad Atlantis. Los daarvan wonen er op deze rotsen vogels en hagedissen die nergens anders ter wereld voorkomen, inclusief een hagedis met een blauwe rug. Prachtige locatie om de zon onder te zien gaan.
    • Ligging: ten zuiden van Sant Josep de sa Talaia
    • Google Maps coördinaten: 38.867647,1.202116

Rotsstrand

Ibiza kent vele rotsstranden. De mooiste kun je vinden op de hieronder aangegeven locatie. Mooie taferelen uit rotsen, ontstaan door zon, zee en wind. Er valt weinig over te zeggen, het is voornamelijk om te zien.
    • Ligging: ten westen van Portinatx
    • Google Maps coördinaten: 39.113222,1.509144

Boswandelingen

Er zijn op Ibiza ook talrijke bossen te vinden. Paadjes door deze bossen leiden vaak naar prachtige uitkijkpunten, hoog boven de kustlijn. De echte inwoners van Ibiza kunnen je vaak wel vertellen waar je mooie dingen kunt vinden. Let er bij deze wandelingen wel op dat je voor het donker weer terug gaat. Je kunt snel de weg kwijt raken in deze dichte bossen.

Tips

Nog enkele tips voor je bezoek aan Ibiza:
  • Huur een auto! Het openbaar vervoer is goed op Ibiza, maar je kunt niet overal komen.
  • Neem goeie zonnebrandcrème mee. Er staat bijna altijd een windje op Ibiza, waardoor het minder warm lijkt. Hierdoor verbrand je echter veel sneller.
  • Let goed op je spullen. In sommige periodes zijn er veel zakkenrollers actief op het eiland. Zeker in de drukkere steden.
© 2012 - 2024 Tifont, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ecotaks Spanje: meer betalen voor je hotel?Ecotaks Spanje: meer betalen voor je hotel?Wie vanaf 1 juli 2016 op vakantie gaat naar de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza of Formentera kan rekenen op een extra…
Vakantie: op reis naar IbizaVakantie: op reis naar IbizaIbiza is op het moment één van de meest populaire vakantiebestemmingen. Duizenden jongeren vliegen jaarlijks naar het Sp…
De 148 parels van de BalearenDe Balearen zijn een eilandengroep in de Middellandse Zee, gelegen ten oosten van het Spaanse vasteland. Ze zijn als een…
Formantera bij Ibiza: witte zandstranden en helder waterFormantera bij Ibiza: witte zandstranden en helder waterWist je dat Ibiza een klein, aantrekkelijk broertje heeft? Hij heet Formantera en staat bekend om zijn mooie witte zands…

De highlights van Andalusië en Costa del SolIn het uiterste zuiden van Spanje ligt een veelzijdig gebied. Voor wie van cultuur houdt is hier genoeg te vinden in Cor…
Chur in Graubünden Zwitserland: Alpen, Mittenberg en PizokelAl in de brons- en ijzertijd was Chur een geliefde plek. Deze strategische stad op het kruispunt van vele Alpenroutes he…
Tifont (7 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.