SEO Tips & Trucs

SEO Tips & Trucs Website gemaakt en nu wil je in de zoekmachines verschijnen? Het is makkelijker dan je denkt en je hoeft hiervoor geen dure bedrijven in te schakelen. Met een paar simpele tips bereik je al snel een hogere notering in zoekmachines als Google en Bing.

Search Engine Optimization

Als webmaster kun je er niet meer omheen. Of je nou een kleine of grote site beheert, je zult aan SEO moeten doen, oftwel: Search Engine Optimization. Zoekmachines als Google en Bing worden steeds slimmer en gebruiken bots of spiders om het hele web af te struinen naar nieuwe of aangepaste websites. Deze spiders beoordelen je site en brengen deze volledig in kaart, zodat de site gevonden kan worden bij het zoeken. Om hoog in de zoekresultaten zal je website geoptimaliseerd moeten zijn voor deze zoekrobots. Zoektermen, sleutelwoorden en links zijn essentieel om de populariteit van jouw site omhoog te krijgen.

Het begin

Bij de bouw van je website moet je eigenlijk al rekening houden met SEO. Doe je dit bewust niet of is je website al af? Geen probleem, je kunt achteraf nog veel toepassen.

Belangrijk zijn je sleutelwoorden of keywords. Deze woorden omschrijven je website in een paar termen en zijn dan ook heel belangrijk voor de zoekrobot. Als deze namelijk ziet dat je niet kloppende keywords gebruikt hebt, zal dit een negatief gevolg hebben voor je plaatsing in zoekmachines. Er zijn verschillende sites op internet te vinden die je website kunnen 'scannen' op veelgebruikte woorden. Daarmee is het makkelijker te bepalen wat goede keywords zijn. Je kunt ook soortgelijke websites als de jouwe bezoeken en bekijken welke keywords zij gebruikt hebben.

Ook belangrijk in het begin is de keuze voor een domeinnaam en webhost. Het is belangrijk dat je domeinnaam aansluit bij je bezigheden en de inhoud van de site. Ook de webhost is belangrijk. Kies niet direct voor de goedkoopste, maar zoek een host met snelle 'response' tijden. Dit is belangrijk voor zoekmachines. Als je website langzaam geladen wordt, zal ook dit invloed hebben op je notering in de zoekmachine.

Coderen & programeren

De broncode van je website is ook heel belangrijk. Dit is voor een gemiddelde bezoeker van je site volstrekt onbelangrijk, maar niet voor de zoekrobot. Maak je in je site gebruik van javascript, css of andere ruim gecodeerde scripts? Plaats deze codes dan in een extern bestand en roep deze aan in de head-tag. Ook kun je in de header gebruik maken van meta-tags. Gebruik voornamelijk de description tag. Je kunt ook de copyright, robots en eventueel de keywords tag gebruiken. Keywords wordt niet heel erg naar gekeken door zoekmachines, maar het kan geen kwaad om die toch te gebruiken. Zet 1 of 2 belangrijke keywords in de titel van je pagina. Zorg in ieder geval dat elke pagina een eigen titel, description en keywords heeft.

Zorg dat je duidelijke links hebt binnen je website. Laat de naam van de pagina duidelijk omschrijven welke pagina het betreft: nieuws.htm of contact.php. Zorg ook dat je links binnen je site altijd voluit schrijft, dus inclusief je domeinnaam.

Extra hulpmiddelen

Er zijn belangrijke hulpmiddelen die je kunnen helpen om meer zoekmachine vriendelijk te worden. Essentiële hulpmiddelen die je zeker moet hebben zijn een robots.txt en een sitemap in verschillende varianten.
robots.txt vertelt een spider hoe hij zich moet gedragen als hij op je site komt. Moet hij wel of niet op links klikken en welke pagina's, mappen of bestandstypen mag hij wel of niet openen.
Een sitemap zorgt voor een 'plattegrond' van je website. De zoekmachine robot kan door het lezen van de sitemap makkelijk de weg vinden op je site en deze zo duidelijker in kaart brengen.

Er zijn ook externe hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het promoten van je site:

Linkbuilding & Pagerank

Linkbuilding zorgt voor meer verkeer naar je site, maar ook voor een hogere plaatsing in de zoekmachines. Een zoekmachine gaat er vanuit dat als er veel links naar jouw website linken, je website belangrijk genoeg is om hoger geplaatst te worden. Dit werkt vooral goed bij sites die niet zoveel andere links hebben. Startpagina.nl is een goede plek om te starten, maar verwacht niet ineens op de eerste pagina te verschijnen als een link hebt.
Google maakt daarnaast nog gebruik van Pagerank. Pagerank is een geheime formule die een waarde geeft aan je website en het aantal links van en naar je site. Wanneer je een link hebt op een site met een hoge Pagerank, krijgt jouw site automatisch een klein deel van deze Pagerank.

Linkbuilding werkt het beste door bijvoorbeeld te posten op een forum over het onderwerp van jouw site. Zet in je forum handtekening een link naar je eigen site. Verspreid je site via social media. Facebook, Twitter en Google+ kunnen enorm bijdragen in verkeer naar je website. Zorg dat je website ook een Facebook profiel heeft om meer populariteit op de grootste social media site te genereren.

Heb je vaak nieuwsberichten? Gebruik dan een RSS feed en vermeld deze ook in de header van je website. Alle nieuwsberichten worden dan automatisch door de zoekmachine overgenomen.

Zit je website achter een bedrijf wat ook een vaste locatie of bezoekadres heeft? Voeg je bedrijfsinformatie dan toe aan Google Maps en vermeld hier ook je website bij.

Betaalde mogelijkheden

De hierboven genoemde methoden zijn allemaal gratis opties om je website beter in de kijker te spelen. Als je echter een budget hebt voor reclame, kun je hier natuurlijk gebruik van maken. Meld je site aan voor advertentiecampagnes via bijvoorbeeld AdWords. Je betaalt per klik en dus per persoon die daadwerkelijk op jouw site gekomen is.

Top 5 - Checklist

Kort op een rijtje wat je moet doen:
    1. Bedenk goeie keywords en plaats deze in je site
    2. Zorg voor een snel functionerende website en webhost
    3. Zorg voor duidelijke interne links
    4. Zorg voor een robots.txt en een Sitemap
    5. Zorg voor relevante Linkbuilding

Als je bovenstaande dingen in orde hebt, ben je goed voorbereid voor zoekmachines en zul je sneller gevonden worden. Word echter niet ongeduldig als je na 2 weken nog steeds op pagina 17 verschijnt. Het duurt even voor je een goede positie hebt in een zoekmachine. Als je pech hebt kan het zelf 6 maanden tot een jaar duren, maar als je bovenstaande dingen op orde hebt, zul je zeker merken dat je steeds hoger geplaatst wordt.
© 2012 - 2024 Tifont, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste linkbuilding strategieEen goede SEO strategie moet een goede linkbuilding strategie bevatten. Een goede linkbuilding strategie is essentieel v…
Andere zoekmachines vaak beter dan GoogleAndere zoekmachines vaak beter dan GoogleZoeken op internet doen wij massaal met Google. Maar is dat wel de beste zoekmachine. Dat hangt af van waar je naar op z…
SEO: hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website?SEO: hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website?Indien u graag een goed lopende website zou willen beginnen, is het zeer belangrijk om rekening te houden met de manier…

Hoe werken zoekmachines en websites samen?Hoe werken zoekmachines en websites samen?Websites en zoekmachines gaan naadloos samen. Zonder websites hebben we geen zoekmachines nodig om te zoeken op het inte…
Google, van zoekmachine naar antwoordmachinenieuws uitgelichtGoogle, van zoekmachine naar antwoordmachineGoogle probeert zijn product voortdurend te vernieuwen en steeds verder uit te breiden. Amit Singhal van Google wil een…
Tifont (7 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.