Baasb artikelen

MMA: mixed martial arts

Mma is een fullcontact sport, waarin een groot scala aan technieken toegestaan zijn. Deze technieken komen uit een grote hoeveelheid verschillende vechtsporten. Bijvoorbeeld worpen van judo, stoten va…
Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk

Bepaalde soorten vuurwerk zijn in Nederland verboden. Vuurwerk wordt als illegaal beschouwd als er te veel kruit in zit en als ze te hard knallen. Het meeste illegale vuurwerk komt uit oorspronkelijk…
Alles over de Chihuahua

Alles over de Chihuahua

De Chihuahua is het kleinste hondje ter wereld. De geschiedenis van deze hond is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maar wel bekend is dat zijn oorsprong in Mexico ligt, en populair is geworden via A…
Alles over de Duitse Herder

Alles over de Duitse Herder

De Duitse Herder is een hond die, zoals de naam al implicieerd, uit Duitsland komt. Het is wereldwijd een erg populaire hond die zelfs in Hollywood naam heeft gemaakt. Hieronder zal ik wat informatie…

Alles over de Rottweiler

Tijdens de middeleeuwen werd deze hond voornamelijk als veedrijver gebruikt. Dit gebeurde vooral rondom de stad Rottweil, vandaar de naam. Deze krachtige en rustige hond was hiervoor erg geschikt. Teg…

Alles over de Franse Bulldog

Hoe dit ras is ontstaan is niet zeker, vermoedelijk heeft de Engelse Bulldog hierbij een rol gespeeld. Toen in 1820 de hondengevechten afgeschaft werden, is de Bulldog populair geworden als huisdier.…

Thee de geschiedenis en teelt

Thee, naam zowel voor de heester Camellia sinensis (ook theestruik genoemd) uit de Theefamilie als voor de bewerkte bladeren hiervan en de daaruit getrokken drank.

Informatie over vogelspinnen

De naam vogelspin is een algemene naam voor een grote groep spinnen (ca 850). Het zijn spinnen die geen web bouwen om prooien te vangen. Ze vangen hun prooi door ze lopend te vangen of te bespringen,…

Vechtsport: judo

Judo(Japans voor ''zachte weg''), een vechtsport die is voortgekomen uit jiujitsu, waarbij het erom gaat de tegenstander op technisch juiste wijze ten val te brengen. Judo wordt beoefend in een zaal d…

Alles over de Teckel

De Teckel komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het ras bestaat al sinds de middeleeuwen. De hond werd gefokt voor jacht onder de grond. Daar was deze kortbenige hond uitermate geschikt voor. Tegenwoordi…

Alles over de Bull Terrier

De bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets anders aan te zien. Qua uiterlijk heeft hij wel iets weg van een stier. De naam Bull…

Alles over de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is oorspronkelijk een boerenhond die werk verrichte op de boerderij. Bijvoorbeeld het bewaken van het erf, hoeden, drijven en verdedigen van vee. Rond 1908 is de naam gewijzigd na…

De Mechelse Herder

De Mechelse Herder is afkomstig uit België, vernoemd naar de stad Mechelen. Hij wordt ook wel mechelaar genoemd. Het is een veelzijdige hond die voor veel verschillende doeleinden wordt gebruikt. Men…
Ziekteverwekker: Prion

Ziekteverwekker: Prion

Een prion (proteinaceous infectious particle) is een infectieus eiwitdeeltje dat in defecte vorm de verwekker is van enkele zeldzame hersenziektes (bijv. een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jako…

Alles over haaien

Haaien, de bekendste en misschien wel meest succesvolle vissensoort. De eerste haaien leefden 400 miljoen jaar geleden en sindsdien zijn haaien niet veel veranderd. Daarmee is de haai ouder dan de zoo…
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoeding

Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoeding

In Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 honden deel van uitmaken. Deze hond is een echte mensenvriend, daardoor zeer popula…

Werking deeltjesversneller

Deeltjesversneller, ook wel versnellingsmachine genoemd, is een machine waarmee elektrisch geladen deeltjes, zoals elektronen, atoomkernen of ionen, in bundels kunnen worden versneld om ze met een bep…

Alles over de Jack Russel Terriƫr

De Jack Russel is van oorsprong een hond die gebruikt werd bij de vossenjacht in Engeland. De Foxterriër is de voorloper van dit ras. De Engelsman John(Jack) Russel zocht naar een hond die erg moedig…
Zoogdieren: Tapirs

Zoogdieren: Tapirs

Tapirs zijn grote zoogdieren, die qua vorm iets weghebben van varkens. Het is een bedreigde diersoort die voornamelijk voorkomt in Zuid Amerika. Ze zijn verwant aan paarden en neushoorns.

Ontstekingsreacties

Een ontsteking is een reactie van het lichaam die ontstaat na weefselbeschadiging. Mensen ervaren deze reactie als zeer onprettig, met symptomen als zwelling, pijn, warmte en roodheid. Toch hebben dez…

Alles over de Labrador Retriever

De Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo's gebruikt bij de visserij. Het ras Labrador Retriever is rond 1900 in Engeland…

Alles over de Dalmatiƫr

De Dalmatiër dankt zijn naam aan de Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn ( dalmatica genoemd). Het ras is officieel herkend in 1882. Ze werden gebruikt bij het bewaken van door paarden getrok…

Thaise ijsthee maken

Wie ooit in een echt thai's restaurant is geweest kent deze drank wel. Het is een sterk gekruide, erg zoete, erg lekkere drank die er interessant uitziet met een felle oranje kleur. Hieronder is het r…

Kaneel als diabetes medicijn

Diabetes mellitus, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de glucosespiegel in het bloed te hoog ligt. Er zijn twee typen diabetes, namelijk type-1 en type-2. Bij type…

Hoe steriel is steriel?

Steriliseren is vernietiging van alle cellen, bacteriën, schimmels, sporen en virussen. Dit is voor de huidige samenleving van groot belang bij veel processen. Denk aan levensmiddelen, cosmetica, med…

Antibiotica, werking en soorten

Antibiotica zijn organische stoffen die ziekteverwekkers bestrijden. Deze stoffen zijn met name gericht op het bestrijden van bacteriële infecties. Er zijn twee verschillende groepen antibiotica: de…
De ''mystery method'' verleidingsmethode

De ''mystery method'' verleidingsmethode

De ''mystery method'' is een manier om vrouwen te versieren ontworpen door Erik von Markovik (Mystery). Hij heeft geprobeerd een methode te ontwerpen die werkt voor een heel brede groep mannen met ver…

Het kweken van buitenwiet

Als je van plan bent om zelf een plant in je tuin te gaan zetten is een goed plan van aanpak belangrijk. Er komt immers vrij veel kijken bij het kweken van een wietplant. Het is belangrijk om er reken…

Het kweken van wiet binnenshuis

Je kan wiet kweken in je tuin, in een kas, maar ook binnen op een ongebruikte kamer of zolder. Het kweken van wiet is in Nederland verboden, maar bij maximaal vijf planten wordt niet vervolgd. Planten…
Herfst hobby: paddenstoelen zoeken

Herfst hobby: paddenstoelen zoeken

Het zoeken van paddenstoelen is in Nederland erg goed mogelijk. Sommige paddenstoelen zijn eetbaar, maar bij het identificeren van deze soorten moet u absoluut zeker zijn. Sommige soorten zijn giftig…

Ziekte van parkinson, oorzaken en geneesmiddelen

Bij de ziekte van Parkinson is sprake van degeneratie van onder meer dopaminerge neuronen waardoor er een dopaminetekort ontstaat, met dientengevolge toename van rigiditeit (stijfheid), bradykinesie e…

Schizofrenie: werking, oorzaken en medicatie

Schizofrenie is een ernstige psychische aandoening gekenmerkt door verlies aan contact met de werkelijkheid, hallucinaties, wanen, bizarre gedachten en verstoord functioneren. De diagnose 'schizofreni…

Meditatie voor beginners

Meditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lichaam volledig tot rust brengen. Deze rust is anders dan de rust die bereikt wordt…

Voeding voor wietplanten

Extra voedingsstoffen zijn voor het kweken van wietplanten van groot belang, zowel voor binnen als buitenkweek. Een groot probleem is echter de verhouding van verschillende elementen in de voeding. On…

Wietplanten: beestjes en ziekten

Ongedierte komt voor bij elke plantensoort. Bij het kweken van wietplanten heb je kans dat je ook met een van de onder genoemde soorten te maken krijgt. Gelukkig bestaan er diverse middelen om van all…
Aandoening: epilepsie

Aandoening: epilepsie

Epilepsie is een aandoening die gekenmerkt wordt door plotselinge aanvallen. Deze aanvallen komen voort uit afwijkingen in de hersenen. De behandeling van deze ziekte bestaat voornamelijk uit toedieni…
Gemiddelde salaris na HBO- of WO-studie

Gemiddelde salaris na HBO- of WO-studie

In dit artikel kijken we naar het salaris van mensen die net zijn afgestudeerd. In verschillende tabellen worden gegevens gepresenteerd over het gemiddelde inkomen 1,5 jaar na afronding van de studie.…

Angst: definitie, soorten en behandeling

Angst is een emotie die gekenmerkt word door gevoelens als: je niet op je gemak voelen, onrust en paniek. Er zijn nog een groot aantal andere vormen van angst die aan elkaar gerelateerd kunnen zijn.

Depressie: definitie, werking en behandeling

Men spreekt van een depressie als de stemming abnormaal verlaagd is. Bij een depressie zien we dat er geen verbetering van de stemming optreed en naarmate de tijd vordert steeds verder daalt. De mate…

Transport van stoffen in/uit cellen

Het doorlaten van stoffen de cel in/uit gebeurt op verschillende manieren. Sommige moleculen worden door diffusie verplaatst, anderen door actief transport. Wanneer welke transport methode gebruikt wo…

Celdeling: cyclus en regulatie

Menselijke cellen zijn in constant aan het groeien en delen. Er komen veel verschillende systemen kijken bij het uiteindelijke delen van een cel. Verder zijn er tal van dingen die er mis kunnen gaan.…

Celdeling van kankercellen

Celdeling wordt in het lichaam goed gereguleerd, er zijn verschillende systemen die fouten opsporen en repareren. Toch is het mogelijk dat een celdeling verkeert loopt, dit hoeft op zich geen probleem…
Astma: classificatie, etiologie en ontstaan

Astma: classificatie, etiologie en ontstaan

Astma is een lokale ontsteking van de luchtwegen. Bij een astma-aanval is er een obstructie van het lumen van de bronchiën door contractie van de gladde spiervezels, zwelling van de mucosa, verdikkin…

Allergische rhinitis: hooikoorts, werking en behandeling

Allergische rinitis wordt veroorzaakt doordat patiënten blootgesteld worden aan allergenen. Dit zijn stoffen die een hevige afweerreactie oproepen bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Deze gevoeli…

Biografie: "Iron'' Mike Tyson

Michael Gerard Tyson werd geboren op 30 juni 1966 in New York. Hij vocht vele wedstrijden in de zwaargewicht klasse. Hij is bekend geworden door zijn grote bokstalent, maar daarnaast ook door zijn agr…

Wat is hepatitis

Ontsteking van de lever wordt hepatitis genoemd. Er zijn 11 virussen ontdekt die zorgen voor hepatitis. Twee zijn herpesvirussen (cytomegalovirus [CMV]) en het Epstein-Barr virus [EBV] en 9 zijn hepat…

Antibiotica resistentie

Resistente bacteriën zijn bestand tegen bepaalde soorten antibiotica, waardoor therapie met deze antibiotica vrijwel geen effect heeft. Begrijpelijk is dus dat resistentie in ziekenhuizen zoveel moge…

Urineweginfectie: ontstaan, soorten en behandeling

Een urineweginfectie wordt vaak veroorzaakt door de E.Coli bacterie, die in de plasbuis opstijgen en zorgt voor een infectie. Deze bacterie groeit in de urine, dit komt veel voor bij situaties waar de…

Geur en smaak signalen

Geur en smaak wordt opgewekt door elektronische impulsen in de hersenen. Hoe deze waarnemingen precies tot stand komen is nog onbekend, met name het deel dat zich afspeelt in de hersenen. Het traject…
Kraamvrouwenkoorts

Kraamvrouwenkoorts

Kraamvrouwenkoorts (Febris puerperalis) is een ziekte die in vroegere tijden veel voorkwam onder vrouwen na de bevalling, en die vaak een dodelijke afloop had. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de ba…

Acne: jeugdpuistjes

Acne vulgaris is een folliculair gebonden dermatose die vooral in de leeftijdscategorie van 15-25 jaar voorkomt en met name is gelokaliseerd in het gezicht, soms op de rug, de schouders of op de borst…

Oorontsteking: ontstaan en behandeling

Een oorontsteking is een erg vervelende aandoening die veel voorkomt bij jonge kinderen. Hevige pijn bij het oor is de normale indicatie. Genezing is meestal spontaan na ongeveer 3 dagen, mocht het la…

Glaucoom: ontstaan en behandeling

Een Glaucoom is een aandoening aan de nervus opticus. Meestal treed er een geleidelijk verlies van axonen op waardoor het gezichtsvermogen irreversibel achteruit gaat. 1% van alle 40-plussers heeft la…

Eczeem: soorten en behandeling

Eczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich meebrengt. Andere kenmerken zijn roodheid, bultjes en schilfering van de huid. E…

Angina pectoris: aderverstopping

Angina pectoris is een ziekte waarbij de kransslagader van het hart vernauwd of volledig afgesloten is. Het gevolg hiervan is dat het hart niet genoeg bloed en dus zuurstof krijgt. Omdat het hart func…

Dikkedarmkanker

Ieder jaar worden er ongeveer 9600 mensen met dikkedarmkanker gediagnostiseerd. Vaak gebeurt dit op oudere leeftijd (ouder dan 60 jaar). De aandoening komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen. Kwaad…

Borstkanker: onstaan, soorten en behandeling

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Bijna 22% van alle kankers van vrouwen is borstkanker. In Nederland krijgt 1 op de 9 vrouwen borstkanker. Wereldwijd treft borstkanker…
Verschillende vormen van anticonceptiva

Verschillende vormen van anticonceptiva

Hormonale anticonceptie werkt door middel van hormonen die de ovulatie blokkeren en de acceptatie van een embryo door de baarmoeder belemmeren. De meest gebruikte vorm van anticonceptie is de pil, daa…

Transcriptie en Translatie

Transcriptie is een proces dat plaatsvindt in alle organismen. Bij transcriptie wordt DNA gekopieerd tot RNA. Tijdens translatie wordt dit RNA afgelezen en ontstaat er een aminozuur keten met een volg…
Verschillende fasen van medicijnontwikkeling

Verschillende fasen van medicijnontwikkeling

Geneesmiddeleninnovatie wordt gewoonlijk ingedeeld in twee fasen: de fase van ontdekking en de fase van ontwikkeling. Creativiteit beheerst de eerste fase: in een groot bedrijf worden door de wetensch…

Metabolisme en voeding: glucose

Elk biochemisch, celbiologisch en fysiologisch proces wordt nauwkeurig gereguleerd, waardoor aanpassingen aan gewijzigde omstandigheden (fysiologisch of pathofysiologisch) soepel verlopen. Ze kunnen i…

Metabolisme en voeding: ijzer

Ijzer speelt een belangrijke rol bij organismen, zo heeft het eiwit hemoglobine ijzer nodig en zijn er verschillende enzymen die hun werking ontlenen aan ijzermoleculen. Mensen halen ijzer vooral uit…

Metabolisme en voeding: Cholesterol

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de cholesterol concentratie van het plasma. In dit artikel wordt uitgelegd wat de regulerende factoren zijn, hoe de synthese in zijn werk gaat…
Vitaminen als antioxidanten

Vitaminen als antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die in het lichaam vrije radicalen neutraliseren en enzymen reactiveren. Radicalen worden onschadelijk gemaakt doordat antioxidanten binden aan deze radicalen waardoor ze hu…

Eiwitten en aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Ze vormen lange ketens die door middel van peptide bindingen aan elkaar zitten. Een eiwit is opgebouwd uit een groot aantal aminozuren. Mensen gebruiken twi…

Pancreas: functie en regulatie

De pancreas is een belangrijk voor de vertering van voedsel, omdat het een aantal enzymen produceert die alle soorten voedsel afbreken. Dit wordt dan door de pancreas afgevoerd naar het duodenum. Dit…
De bloedstollingscascade

De bloedstollingscascade

De bloedstolling is een belangrijk proces in het lichaam dat er voor zorgt dat kleine beschadigingen van het weefsel snel dichtgemaakt worden. Waardoor het bloedverlies minimaal is. Het proces dat lei…

Het kogelvrije vest

Een kogelvrij vest is een kledingstuk dat gebruikt wordt ter bescherming tegen vuur- of steekwapens. Deze vesten worden veelvuldig gebruikt door het leger, politie en bij persoonlijke beveiliging. De…

Hypertensie: verschillende soorten

Hypertensie is een vervelende aandoening omdat achterliggende oorzaken slecht in 5% van de gevallen worden gevonden. De oorzaak kan bijvoorbeeld liggen in de nieren, er is dan sprake van secundaire hy…
Hypertensie: levensstijl & alternatieve geneeswijzen

Hypertensie: levensstijl & alternatieve geneeswijzen

Wanneer hypertensie wordt geconstateerd wordt vrijwel direct overgegaan op medicatie. Deze medicatie is noodzakelijk om de bloeddruk weer binnen normale waarden te krijgen. Buiten het feit dat medicat…

Hypertensie: fysiologie

Hypertensie komt voor bij 27% van de mensen tussen de 20 en 69 jaar. Hoewel de mensen vaak niets van de te hoge bloeddruk merken, is het van belang om de, vaak chronische, aandoening te behandelen. De…

De schadelijke effecten van roken

Jaarlijks overlijden er ongeveer 2.2 miljoen mensen over de hele wereld aan de gevolgen van roken. In Nederland sterven ongeveer 22.000 mensen tengevolge van roken. Mensen die roken hebben 10 tot 100…

Hypertensie: Pathologie

Het gevaar van hypertensie zit hem in het feit dat mensen die lijden aan hypertensie eigenlijk geen echte gezondheidsklachten van ervaren. Hypertensie is een aandoening die langzaam ontstaat, vandaar…
COPD: Longemfyseem

COPD: Longemfyseem

Een longemfyseem is een vorm van COPD, het is een chronische ziekte waarbij longblaasjes beschadigingen oplopen en hun functie verliezen. In dit artikel wordt deze aandoening nader besproken met daarn…
Slapen: functie en ritme

Slapen: functie en ritme

Slapen is een dagelijks en veel onderzocht proces. Desondanks is het overgrote deel van het slaapproces nog onbekend. De functie van slapen is vaak bediscussieerd, maar een algemene overeenkomst is no…
De ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het darmstelsel met ups en downs, meestal conservatief te behandelen. Alleen in uiterste noodzaak wordt er operatief ingegrepen. Meestal ontstaat d…
De interacties tussen carbamazepine en antipsychotica

De interacties tussen carbamazepine en antipsychotica

Olanzapine, risperidon en ziprasidone zijn antipsychotica die gebruikt worden bij schizofrenie. Vaak krijgen patiënten een van deze middelen in combinatie met carbamazepine. Het is bekend dat CYP enz…
Slaapstoornissen: soorten en oorzaken

Slaapstoornissen: soorten en oorzaken

Een redelijk groot percentage ( ongeveer 5%) volwassenen slaapt slecht. Minimaal twee keer per week heeft men last van een bepaalde slaapstoornis. Er zijn verschillende oorzaken voor slapeloosheid, ma…

ADHD: diagnose en onderzoek

Attention deficit/hyperactivity disorder is een aandoening die bij ongeveer 3% van de kinderen voorkomt.[1] Naarmate men ouder wordt heeft men minder last van ADHD, toch ondervind ongeveer 1% van de v…
Alcoholverslaving: afhankelijkheid en craving

Alcoholverslaving: afhankelijkheid en craving

Bij moderne alcoholproblematiek wordt onderscheid gemaakt tussen zwaar drinken, probleem drinken, alcoholmisbruik en afhankelijkheid (alcoholisme). Indeling in een van deze groepen gebeurt niet op bas…

Lsd gebruik in Noord-Amerika van 1960 tot 1973

LSD gebruik kwam in de jaren 60 sterk in opkomst tijdens het hippie tijdperk. Het middel werd in deze periode veelvuldig gebruikt door een grote groep mensen. Aan het begin van de jaren 60, verdeelde…
Casanova bootcamp: Do's en don'ts bij benaderen in nachtclub

Casanova bootcamp: Do's en don'ts bij benaderen in nachtclub

Vrouwen versieren in een bar of nachtclub is niet eenvoudig, vaak is de eerste stap het moeilijkst. In dit artikel worden enkele fouten besproken bij het benaderen van vrouwen. Daarnaast worden tips g…
Chronische bronchitis

Chronische bronchitis

Chronische bronchitis is een langdurige ontsteking van de bronchiën (de doorgang tussen de luchtpijp en de longen), wat gepaard gaat met hoesten en een verhoogde slijmproductie. Het gaat om chronisch…
Reuma: ziektebeeld en pijnbestrijding

Reuma: ziektebeeld en pijnbestrijding

Reuma artritis (RA) ongeveer 1% van de wereld bevolking. Vrouwen hebben 3-5 maal vaker RA dan mannen. Vaak op een leeftijd tussen de 30 en de 50 jaar. Maar op iedere leeftijd kun je het krijgen. Het i…
Het zenuwstelsel: functies, indeling en werking

Het zenuwstelsel: functies, indeling en werking

Het zenuwstelsel is een orgaansysteem dat een zeer grote rol speelt bij dieren. Het zorgt voor aansturing van handelingen, emoties, prikkels en verschillende processen. Het menselijke zenuwstelsel is…

Insuline: secretie, aanmaak en functie

Insuline is een hormoon dat gemaakt wordt in de eilandjes van Langerhans, gelegen in de pancreas. Insuline zorgt ervoor dat het glucosegehalte van het bloed daalt, omdat er meer wordt opgenomen door l…