Warning: session_start(): open(/data/sites/web/interatenl/tmp/sess_54b812f6a83e678e06fe97ff037667f3, O_RDWR) failed: File too large (27) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /data/sites/web/interatenl/tmp) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17
Linus artikelen

Linus artikelen

Verzuiling en het Mandement van 1954

Op 30 mei 1954 verscheen een herderlijk schrijven, gedateerd op 1 mei, van de Nederlandse bisschoppen onder de titel ‘De katholieken in het openbare leven van deze tijd’. Een dergelijke bisschoppe…
Positieflijst 2015 laat nog vragen open

Positieflijst 2015 laat nog vragen open

De op 28 januari 2015 verschenen kamerbrief over de positieflijst zoogdieren van staatssecretaris Dijksma laat nog veel onduidelijkheden bestaan. Merkwaardig is dat er nu plotseling gesproken wordt ov…
Zeventig jaar na Auschwitz

Zeventig jaar na Auschwitz

Zo’n zeventig jaar geleden, 27 januari 1944, bevrijden Russische troepen het meest beruchte nazivernietigingskamp Auschwitz. Auschwitz, een complex van meerdere kampen, is gelegen in zuidelijk Polen…

Duiven en pokken

Bij duiven zijn er twee types of soorten pokkenvirussen te onderscheiden. Bij type één zien we typische pokken en bij type twee atypische pokken of de zogenaamde bloedpokken. Bij de eerste vorm, lat…
Duiven en paratyfus

Duiven en paratyfus

Bij paratyfus bij duiven wordt een duif-specifieke variant met een Salmonella kiem bedoeld. Paratyfus bij duiven wordt alleen veroorzaakt door de Salmonella Typhimurium. Geïnfecteerde duiven kunnen d…

Duiven en ornithose

Ornithose of Chlamydophila psittaci is een besmetting die op veel hokken voorkomt. Duiven zijn gevoelig voor twee verschillende stammen. Uit serologische onderzoeken blijkt dat verreweg de meeste hokk…

Duiven en 't Geel

Er is geen duivenhouder of hij krijgt wel te maken met ‘t Geel’ een populaire naam voor Trichomoniase. Trichomoniase wordt bij de duiven veroorzaakt door de Trichomonas gallilae. Het is een parasi…

Nestspel, wedvluchten

Het nestspel is feitelijk geen echte methode, maar veel meer een natuurlijke manier van duiven houden. Het wordt daarom ook wel het natuurlijk spel genoemd. Maar natuurlijk wordt ook binnen deze metho…

Het totaal weduwschap, wedvluchten

Het was Hans Zurhöfer die in 1940 met zijn boek ‘Totale Witwerschaft’ een nieuwe dimensie toevoegde aan de duivensport. Het klassieke weduwschapsspel en het nestspel waren tot die tijd de gangbar…

Weduwschapspel, wedvluchten

Weduwschap is een echte vakterm onder duivenhouders. 'Bladengoeroe' en duivenhouder Rob van Vuure, bundelde zijn duivencolumns in het boekje “Help, er is een weduwnaar ontsnapt’. Deze titel zal ma…
Positieflijst zoogdieren roept vele vragen op

Positieflijst zoogdieren roept vele vragen op

Op 19 juni 2013 verscheen de positieflijst voor zoogdieren. Alleen nog de dieren die op deze lijst staan mogen nog gehouden worden. Volgens de kop van het persbericht van het ministerie is de lijst be…
Stadsduiven, bron van plezier en ergernis

Stadsduiven, bron van plezier en ergernis

De stadsduif is in vele steden voor veel mensen een bron van ergernis, maar in diezelfde steden wonen ook mensen die veel plezier aan deze vogels beleven. De duiven veroorzaken met hun agressieve duiv…
Duiven als burgerlijke en militaire boodschapper

Duiven als burgerlijke en militaire boodschapper

De duif zal zonder twijfel in eerste instantie gedomesticeerd zijn voor menselijke consumptie. Maar ook al snel werd ontdekt dat hij de eigenschap had om steeds terug te keren naar de plek waar hij wo…
De opmars van de grote Canadese gans

De opmars van de grote Canadese gans

In Nederland is de grote Canadese gans, die de wetenschappelijke naam Branta canadensis canadensis draagt, de laatste decennia met een succesvolle opmars bezig. Het is een prachtige majestueuze gans.…
De groenling, een tuinvogel voor iedereen

De groenling, een tuinvogel voor iedereen

De groenling behoort tot de familie der vinkachtigen. Het is een zeer algemeen voorkomende vogel. Hij is vaak te vinden in parklandschappen met dichte bosjes of boomgroepen, maar ook in parkjes, duine…
Turkse tortel, een interessante vogel

Turkse tortel, een interessante vogel

De Turkse Tortel is een vogel die iedereen wel kent. Via een ware zegetocht in de tweede helft van de vorige eeuw wist deze vogel grote delen van Europa te bevolken. In 1900 kwam deze soort alleen maa…
Grote zilverreiger

Grote zilverreiger

Over de wereld verspreid leven enkele soorten witte reigers. De grote zilverreiger is beslist de meest fraaie van deze groep. De grote zilverreiger is in Nederland heel lang een uitgesproken dwaalgast…

Tiende Nationale Tuinvogeltelling groot succes

Op zaterdag 19 en zondag 20 januari 2013 organiseerde Vogelbescherming Nederland in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland haar 10e Nationale Tuinvogeltelling. Deze telling is in alle opzicht…

Domesticatie van dieren

Onder domesticatie van dieren wordt over het algemeen verstaan het proces van aanpassing van dieren aan de mens en zijn omgeving. Er worden tal van dieren gekweekt of gefokt die uiterlijk niet te onde…
Andibelarrest, redding voor houders van dieren?

Andibelarrest, redding voor houders van dieren?

Veel mensen die houders zijn van huisdieren, gezelschapsdieren of hobbydieren, zijn zich waarschijnlijk nog niet bewust van het feit dat hun gehouden dier zomaar eens op een lijst kan komen te staan v…
Gedrag van postduiven

Gedrag van postduiven

Postduiven kennen een rijk scala aan (instinctieve) gedragspatronen. Daarnaast is de postduif intelligent en leert daarom ook heel snel. Daar kun je als duivenhouder dan ook heel veel plezier aan bele…
Broedzorg bij postduiven

Broedzorg bij postduiven

De zorg voor jonge dieren pakt in de natuur heel verschillend uit. Soms beperkt het zich tot het uitzoeken van een goede plek om bevruchte eieren te laten uitkomen waarna de ouderdieren zich nergens m…
De duif in godsdienst, mythe en symboliek

De duif in godsdienst, mythe en symboliek

Al duizenden jaren is de duif een metgezel van de mens. Niet in alle culturen werd de duif alleen maar gehouden voor consumptie. Er zijn zelfs theorieën dat de domesticatie van de duif geen economisc…
Holenduif, veel over het hoofd gezien

Holenduif, veel over het hoofd gezien

De familie van duiven en tortels tellen maar liefst 289 soorten. In Nederland treffen we er daar maar enkele soorten van aan. De meest bekende is waarschijnlijk de Turkse tortel die in vele tuinen een…

Gezondheid en conditie bij postduiven

Postduivensport is geen kwestie van duiven die heel snel kunnen vliegen. Het is vooral een oriëntatiesport. De weg van A naar B via de kortste weg af leggen, daar gaat het om. Maar het gaat ook om de…
De postduif voor beginners

De postduif voor beginners

De postduif is geen zelfstandige soort, maar gewoon een nakomeling van de Columba livia, deze duif draagt de Nederlandse naam rotsduif. Het verspreidingsgebied van de rotsduif concentreert zich tot de…
Basisbeginselen in de duivensport

Basisbeginselen in de duivensport

Sportduiven die in Frankrijk worden gelost en na enkele uren weer thuis zijn hebben al vele jaren mensen gefascineerd. Eind 19e eeuw werden er al volop wedstrijden met deze dieren gehouden. Ook nu nog…
De kip als hobbydier

De kip als hobbydier

Kippen houden kan een fijne bezigheid zijn. Natuurlijk is het aangenaam om van uw eigen kippen dagelijks verse eieren te krijgen, maar ze verschaffen ook plezier. Een scharrelend groepje kippen is een…

Huisvesting van kippen

Bij het houden van kippen staat een goede huisvesting centraal. Goede huisvesting is een heel belangrijk middel om de kippen gezond te houden. Ook dient het hok zo ingericht te zijn dat het is afgeste…

Verzorging van kippen

Alle huisdieren en hobbydieren zijn afhankelijk van de mens. Neemt u een dier dan dient u ook de verantwoordelijkheid voor dit dier te dragen. Of u nu een hond of kippen neemt, op het moment dat u dez…

Kippen en ziekten

Preventie is een toverwoord waarmee we veel ziekten die de kippen kunnen treffen buiten het hok houden. Maar aan preventie zitten ook grenzen, we kunnen niet alles voorkomen. Daarom is het ook van bel…

Postduiven, voorbereiding op wedvluchten

De tijd dat je de postduiven zomaar uit het hok kan nemen om ze op een wedvlucht te zetten is al lang voorbij. Ongeveer een halve eeuw geleden was het normaal dat een duif die op zaterdag op een verre…

Wilde dieren, wild of tam?

In de discussies rond het houden van dieren worden heel vaak bezwaren geuit tegen het houden van wilde dieren. Feitelijk is het helemaal niet duidelijk wat nu een wild dier is. Onder menselijke invloe…
Leewieken van vogels verboden

Leewieken van vogels verboden

Op 25 maart 2013 heeft staatssecretaris Dijksma in overleg met de Kamercommissie voor economische zaken aangegeven het verbod op leewieken eerst op 1 januari 2018 in te laten gaan. Leewieken is een in…
Het functioneren van een vereniging

Het functioneren van een vereniging

Een vereniging is een organisatie waarin wordt samengewerkt om een bepaald doel te bereiken. Dat doel staat omschreven in de statuten. Vaak zijn verenigingen lastige organisaties. Dit komt omdat een b…
Navigatie en oriëntatie bij vogels

Navigatie en oriëntatie bij vogels

Trekvogels leveren zeer tot de verbeelding sprekende prestaties. Er zijn talloze soorten die jaarlijks duizenden kilometers vliegen om te overwinteren en in het voorjaar weer terug te keren, niet alle…
De ransuil, vaak dichterbij dan u denkt

De ransuil, vaak dichterbij dan u denkt

De ransuil (Asio otus) is een van de zes in Nederland voorkomende soorten uilen. Naast de ransuil komen in Nederland ook de steenuil, kerkuil, velduil, bosuil en oehoe voor. Het gaat niet zo goed met…
Rechten en plichten van verenigingsleden

Rechten en plichten van verenigingsleden

Leden van verenigingen hebben rechten en plichten. Het betalen van contributie zal iedereen wel herkennen als een plicht van de leden en dat leden recht hebben om deel te nemen aan besluitvorming via…
Overlast van muizen, ratten en mollen

Overlast van muizen, ratten en mollen

In de winter 2014-2015 hoorden we voor het eerst dat er in de landbouw flinke schade ontstond aangericht door muizen. Ratten en muizen zijn in de landbouw altijd al aanwezig geweest en wel om de eenvo…
Vereniging, van oprichting tot notaris

Vereniging, van oprichting tot notaris

Wat is feitelijk een vereniging, hoe richt je die op, wat is een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid en wat een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid, een formele en informele vereniging. W…

Onvruchtbaarheid bij duiven en andere kweekproblemen

Bij vruchtbaarheid bij duiven moet er een samensmelting plaatsvinden van een eicel en een zaadcel. Is er sprake van een niet geslaagd broedsel dan kan daarbij de doffer of duivin verantwoordelijk zijn…
Positieflijsten dieren symboolwetgeving

Positieflijsten dieren symboolwetgeving

Een verbod om dieren te houden die gevaarlijk zijn voor de mens, die ernstige ziekten kunnen overbrengen of een dier houden waarvan we het welzijn niet kunnen waarborgen lijkt redelijk. Om dit te bewe…
Berlijn, stad van contrasten

Berlijn, stad van contrasten

Er zijn vele redenen om Berlijn te bezoeken. De joodse geschiedenis is nadrukkelijk aanwezig maar evenzeer de voormalige Duitse deling in een west- en oostelijk deel van de stad. Zeer talrijk zijn de…
Straffen en (tucht)maatregelen tegen leden

Straffen en (tucht)maatregelen tegen leden

Binnen verenigingen kunnen besturen geconfronteerd worden met gedragingen van leden waarvan men vindt dat deze niet door de beugel kunnen. Gedragingen kunnen soms zijn vastgelegd in regels waarbij spr…

Kweken van postduiven

Wie postduivensport bedrijft is afhankelijk van goede duiven en daarom is er veel aandacht voor het kweken van duiven in de hoop dat de nakomelingen echte topduiven zullen zijn. Bij het kweken van pos…

Omgang met postduiven

Het hebben van handtamme vogels is een rijk bezit. Het is ook een blijk van een goede vertrouwensband tussen de eigenaar en de vogel. Aangezien het voor de houder van postduiven van groot belang is da…

De duivencoach als partner op de wedvluchten

Wie de duivensport van dichtbij kent, weet dat er sprake is van echte sport. We zullen de verschillende elementen van de duivensport eens van dichterbij gaan bekijken en dan ontdekken dat duivensport…

Duivensport: een echte sport!

Er zijn waarschijnlijk maar weinig sporten waarin het competitie element zo sterk aanwezig is als binnen de duivensport. Daarbij komt dat het ook een sterk individuele sport is waarbij ook je clubgeno…
Positieflijst of huisdierlijst, een mislukt project?

Positieflijst of huisdierlijst, een mislukt project?

De politiek werkt al vele jaren aan de zogenaamde positieflijsten, door het ministerie van Economische Zaken sinds kort ook wel huisdierlijst genoemd. Als een gehouden dier, gezelschapsdier of hobbydi…

De roodborst, een pareltje tussen de tuinvogels

De roodborst wordt meestal aangeduid als roodborstje. Dat het verkleinwoordje wordt gebruikt komt waarschijnlijk door de geringe grootte, de lengte van dit vogeltje bedraagt niet meer dan 14 cm en som…
Eerste Kamer al twee eeuwen onderwerp van discussie

Eerste Kamer al twee eeuwen onderwerp van discussie

De Eerste Kamer is in de historie vele malen onderwerp van discussie geweest. De verkiezingen voor de Provinciale Staten geven de laatste decennia aan die discussie steeds weer nieuwe impulsen. Het be…
De heggemus, onopvallend maar interessant

De heggemus, onopvallend maar interessant

Veel mensen zullen de heggemus (Prunella modularis) al snel aanzien voor de huismus. Op de voertafel tussen huismussen zal dit vogeltje lang niet iedereen opvallen, maar toch zijn er zeker duidelijke…
Huismussen, de straatjongens onder de vogels

Huismussen, de straatjongens onder de vogels

De huismus (Passer domesticus) is sterk geboden aan de mens. Hij komt redelijk talrijk voor, maar toch heeft de huismus de laatste 20 jaar een sterke achteruitgang laten zien. Reden voor Vogelbescherm…
Koolmezen in iedere tuin

Koolmezen in iedere tuin

De koolmees (Parus major) is de meest talrijke en bovendien ook de grootste mees die hier voorkomt, zijn lengte bedraagt ongeveer 14 cm. De Nederlandse naam dankt hij aan zijn ‘steenkoolzwarte pet�…
De pimpelmees, een blauwe flits in uw tuin

De pimpelmees, een blauwe flits in uw tuin

De pimpelmees, Parus caeruleus, kunnen we gedurende alle jaargetijden in onze tuinen aantreffen. Het is een zeer helder gekleurde vogel met een prachtige kobaltblauw gekleurde kruin. Vogels zien die k…
Staartmezen, innemende vogeltjes

Staartmezen, innemende vogeltjes

Door zijn zeer lange staart is de staartmees (Aegithalos caudatus) een overduidelijk te herkennen vogel. Het is de enige Nederlandse vogel waarvan de staart langer is dan de rest van het lichaam. Dit…
Merel Nederlands talrijkste broedvogel

Merel Nederlands talrijkste broedvogel

Verreweg de meeste mensen kennen de merel (Turdus merula) omdat deze vogel in bijna alle tuinen voorkomt en natuurlijk ook door zijn gezang. Gedurende het gehele jaar verblijven er merels in ons land.…

Resultaten Tuinvogeltelling 2014

De 14e nationale Tuinvogeltelling georganiseerd door Vogelbescherming is wederom een groot succes geworden. Vogelbescherming weet te melden dat meer dan 45.000 tellers het weekend van 18 en 19 januari…
Land van Maas & Waal

Land van Maas & Waal

Er zullen maar weinig Nederlanders zijn die het land van Maas & Waal niet kennen. Dit is vooral een verdienste van Boudewijn de Groot die eind jaren zestig van de vorige eeuw dit gebied bezong. Het La…
Recreatief Land van Maas en Waal

Recreatief Land van Maas en Waal

Het Land van Maas & Waal is niet alleen voor buitenlandse gasten een heel bijzonder gebied, er zijn inmiddels ook talloze Nederlanders die deze streek als een heel verrassend vakantiegebied hebben ont…
De matkopmees en glanskopmees

De matkopmees en glanskopmees

De matkop en de glanskop zijn mezensoorten die maar nauwelijks van elkaar verschillen. Het zijn zogenaamde tweelingsoorten die bij meerdere soorten worden aangetroffen. Eerst aan het einde van de 19e…
De kanarie wild en tam

De kanarie wild en tam

De kanarie (Serinus canaria) behoort tot de familie der vinken. Deze wilde kanarie is zeer nauw verwant met de Europese kanarie (Serinus serinus), die ook in Nederland als jaarvogel en zeer schaarse b…

Duiven en ectoparasieten

Ectoparasieten bevinden zich op het lichaam van de duif. We zien bij de duiven dat er zowel mijten en luizen kunnen parasiteren op de duiven. Lang niet alle soorten vormen een bedreiging voor de duive…

Duiven en endoparasieten

Endoparasieten zijn parasieten die zich ophouden in het lichaam van de duif. Voor de duiven zijn de belangrijkste parasieten de wormen waarvan we er verschillende kennen. Zo kennen we lintwormen, zuig…

Ornitosecomplex en Luchtweginfecties bij duiven

Luchtweginfecties bij duiven kunnen vele oorzaken hebben en we spreken dan over het ornithose-complex. Hiermee wordt aangegeven dat een groot aantal infecties en omstandigheden verantwoordelijk kunnen…
De Chinese danio, aquarium en vijvervis

De Chinese danio, aquarium en vijvervis

De Chinese (of Kantonese) danio is een zoetwatervisje. De benaming Kantonese danio horen we vrijwel niet meer. Het visje komt voor in China en Vietnam. Hoewel iedereen de naam Chinese danio gebruikt i…
Huisvesting van grasparkieten

Huisvesting van grasparkieten

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die de populaire grasparkiet (Melopsittacus undulatus) als gezelschapslied of hobbyvogel houden. Er zijn tal van redenen waarom deze kleine papegaaiachtige zo popul…
Kweken met grasparkieten

Kweken met grasparkieten

Het houden van grasparkieten is een aangename hobby. Deze zeer sociale vogels zijn redelijk gemakkelijk te houden. Het kweken van deze vogels lijkt eveneens gemakkelijk, maar het vraagt toch wel enkel…
Honden houden niet meer vanzelfsprekend

Honden houden niet meer vanzelfsprekend

Er zijn jaarlijks veel problemen met honden. De meest ingrijpende problemen zijn de problemen waarbij honden bijten. Alleen al in Nederland worden er jaarlijks 150.000 mensen door een hond gebeten. Da…
Grasparkieten in het thuisland en de komst naar Europa

Grasparkieten in het thuisland en de komst naar Europa

De grasparkiet (Melopsittacus undulatus) behoort tot de orde der papegaaien (Psittaciformes). Voor niet-vakmensen is het vaak moeilijk om vogelsoorten te determineren als behorende bij een bepaalde or…
Duiven en de havik

Duiven en de havik

Misschien wel de meest gevreesde roofvogel voor de (post)duiven is de havik. De havik komt in heel Europa voor mits er bossen zijn waarin hij kan broeden. Buiten Europa treffen we de havik aan, boven…
Duiven en de sperwer

Duiven en de sperwer

De sperwer (Accipiter nisus) is de kleinste roofvogel in Nederland die kan toeslaan bij (post)duiven. Het is overigens alleen het vrouwtje die een duif kan grijpen. Dit komt omdat het vrouwtje aanzien…
Duiven en de slechtvalk

Duiven en de slechtvalk

De slechtvalk, Falco peregrinus, is een zeer fascinerende vogel. De slechtvalk komt gedurende het gehele jaar voor in Nederland, het is een schaarse broedvogel en in de winter komen er trekkende vogel…
Spel met jonge duiven, wedvluchten

Spel met jonge duiven, wedvluchten

Het spel met jonge duiven is een specialisatie binnen de duivensport en maar weinigen slagen er in dit echt succesvol te beoefenen. Er is ook geen vaste methode waarbij men het succes kan afdwingen. O…
De bonte kraai, zeldzame wintergast

De bonte kraai, zeldzame wintergast

In Nederland en België kennen we twee soorten kraaien, de zwarte kraai (Corvus corone) en de bonte kraai (Corvus cornix). De zwarte kraai is in Nederland en België het gehele jaar aanwezig. De bonte…

Zijn snelle postduiven ook winnende duiven?

De postduivensport kent wedvluchten (wedstrijden) waarbij de duif die de hoogste snelheid vliegt de winnaar wordt. Maar ten onrechte wordt vaak gedacht dat de snelste duiven de winnaar worden. Dit is…
De sierlijke knobbelzwaan

De sierlijke knobbelzwaan

Het geslacht zwanen telt slechts vijf soorten, de fluitzwaan, kleine zwaan, trompetzwaan, wilde zwaan en de knobbelzwaan. Het zijn zonder meer de statigste en grootste eendachtigen. De knobbelzwaan is…
De aalscholver, een omstreden vogel

De aalscholver, een omstreden vogel

De aalscholver (Phalacrocorax carbo) is in Nederland en België, maar ook in vele andere landen, een omstreden vogel. Deze vogel wordt door vele beroepsvissers en hobbyvissers gezien als een concurren…

Vogelstand dramatisch achteruit

Het gaat nog steeds bergafwaarts met de vogels in Europa en ook in Nederland. Op 20 mei 2015 werd door de Europese Commissie een grootschalig onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat maar liefst �
Het Alzheimercafé

Het Alzheimercafé

Alzheimer-Nederland organiseert door het hele land op vele plaatsen zogenaamde Alzheimercafés. Het zijn bijeenkomsten waar mensen met dementie, mantelzorgers van dementerenden, beroepskrachten en vri…

Mycoplasmosa of snot bij postduiven

Mycoplasmosa wordt over de gehele wereld waargenomen bij vooral hoenderachtigen en kalkoenen, maar ook bij duiven en andere vogels. Bijna alle duiven zijn drager van deze mycoplasma ‘s zonder daar z…

Streptococcose of ook wel spier- en vleugelziekte genoemd

Streptoccocose is een bacteriële infectieziekte. In België wordt deze ziekte ook wel de vleugelziekte of spierziekte genoemd. De veroorzaker van deze ziekte is de Streptococcus gallolyticus. Dat er…

Presteren met postduiven

Ook in de duivensport staan de ontwikkelingen niet stil. Er heeft een duidelijke professionalisering plaatsgevonden. De tijd dat men zomaar met een mandje duiven naar de club kon gaan om dan maar eens…

Vliegprogramma jonge duiven kan beter

In de vliegprogramma’s voor jonge duiven wordt anno 2015 nog veel te weinig aandacht geschonken aan het feit dat jonge duiven vooral ervaring moeten opdoen als wedvluchtduif. Nu worden de vluchten m…

Rui en ruibeïnvloeding bij duiven

Het vliegseizoen voor postduiven is een intensieve periode voor de duiven en de duivenhouder. Na de laatste wedvlucht komt een periode van rust die misschien wel goed is voor de duiven, maar dat wil n…

Doping bij postduiven

Overal waar mensen of dieren fysieke prestaties moeten leveren schuilt het gevaar dat mensen zichzelf of hun dieren middelen toedienen om kunstmatig de prestaties te verhogen. Al ruim en eeuw geleden…

Duivinnen in de duivensport ondergewaardeerd

In de duivensport zijn het vooral de mannen (doffers) waarin het meeste vertrouwen wordt gesteld als het over presteren gaat. Tijdens de wedvluchten, behoudens bij jonge duiven, zijn het vooral de dof…
Stemmen per volmacht in een vereniging

Stemmen per volmacht in een vereniging

Uitgangspunt van de wetgever is dat als leden door verhindering niet op een vergadering aanwezig kunnen zijn, een volmacht aan een ander kan worden gegeven. Met deze volmacht kan een ander stemgerecht…

Rechten van jeugdleden binnen de vereniging

De positie van jeugdleden binnen verenigingen wil nog wel eens aanleiding zijn tot onduidelijkheden. Het simpele feit dat er gesproken wordt over jeugdleden zegt nog niets over de positie van de jeugd…
Natuur in Nederland, herstel en afbraak

Natuur in Nederland, herstel en afbraak

Het Wereld Natuur Fonds heeft in 2015 een zeer gedetailleerd en gedegen rapport het licht laten zien met als titel Natuur in Nederland. De natuur heeft zich na 1990 licht hersteld is de globale conclu…
De Grutto, Nederlands Nationale Vogel

De Grutto, Nederlands Nationale Vogel

In 1903, al weer ruim meer dan 100 jaar geleden, schreef dr. Jac. P. Thijsse, de man die voor Nederland een grote betekenis heeft gehad voor natuurstudie en natuureducatie, in zijn boek Het Vogeljaar:…

Lid worden van een vereniging, kan dat zomaar?

Het lid worden van een vereniging is meer dan een kwestie van aanmelden. In de Grondwet is de vrijheid van vereniging in artikel 8 vastgelegd en daarmee is het ook de vereniging die zelf mag bepalen w…

Bestuur van een vereniging, bevoegdheden en taken

Een bestuur van een vereniging is veel meer dan een voorzitter die de vergadering leidt, een penningmeester die op de centen past en een secretaris welke belast is met het schrijven van de notulen en…

Samenwerking tussen verenigingen, samen sterker

Binnen de vereniging is samenwerking van de leden aan het doel van de vereniging al een samenwerkingsverband op zich. Toch kunnen er goede redenen zijn om met een andere vereniging samen te gaan werke…
Misvattingen over duivensport, zelfs bij wetenschappers

Misvattingen over duivensport, zelfs bij wetenschappers

Over duivensport gaan veel verhalen rond en worden ook vele verhalen geschreven, maar lang niet altijd verhalen die getuigen van kennis van duiven en duivensport. Het zijn vaak verhalen van mensen die…
De profeet Mohammed als historische persoon

De profeet Mohammed als historische persoon

De islam is een van de grote religies in onze wereld. Over Mohammed, de stichter van de islam, zijn geen betrouwbare bronnen op grond waarvan zijn historische bestaan kan worden vastgesteld. De vroegs…
Salafisme, de streng-islamitische leer

Salafisme, de streng-islamitische leer

Het salafisme staat sedert het begin van deze eeuw steeds meer in de belangstelling. Daaraan hebben zaken als wereldwijde aanslagen, de oorlog in Syrië en de politieke instabiliteit in het Midden-Oos…

Islam, de soenitische en sjiitische stroming

Toen Mohammed in 632 overleed had hij geen opvolger aangewezen en al snel begon zich een ontwikkeling af te tekenen waarbij de gelovigen in twee kampen werden verdeeld. Al tijdens zijn leven waren er…

Jonge duiven, lummelen of leren? Verliezen van jonge duiven

In Nederland lijkt er anno 2017 een discussie te ontstaan over hoe om te gaan met jonge duiven, een discussie die is ingegeven doordat er in 2016 veel jonge duiven verloren zijn gegaan. Discussiëren…

Infectieuze Coryza of acute snot bij kippen

Infectieuze Coryza of snot bij bij pluimvee kwam in het verleden vooral voor in die delen van de wereld met een warm klimaat, maar in gebieden met een gematigd klimaat kan de ziekte ook optreden. Sind…