Lise artikelen

Wat zijn de taken van Kind en Gezin?

Wat zijn de taken van Kind en Gezin?

Kind en Gezin ondersteunt de ouder(s) met betrekking tot de gezondheid, opvoeding en welzijn van hun pasgeborene en kind. Ook de eventuele pre- en postnatale begeleiding van de zwangere behoort tot hu…
Wat betekent de APGAR-score bij een pasgeborene?

Wat betekent de APGAR-score bij een pasgeborene?

Een pasgeborene wordt op verscheidene punten 'beoordeeld' . Op deze manier hebben vroedvrouw en kinderarts een eerste goed zicht op de algemene gezondheidstoestand van de pasgeborene.
De verschillende manieren van bevallen

De verschillende manieren van bevallen

Vroeger keek men er even hard naar uit, naar dat kleine warme hummeltje. Toen had men de keuze niet, hoe men wou bevallen. Het was ofwel puur natuur, zonder epidurale verdoving, ofwel een keizersnede.…

Zwanger, het eerste onderzoek

Zwanger! Het eerste onderzoek dringt zich op. Zeker bij een eerste zwangerschap vraagt men zich wel eens af wat de gyneacoloog/verloskundige zal vragen en onderzoeken.

De bevruchting, het ontstaan van een zwangerschap

Een verre reis naar een nieuwe wereld, de bevruchting en innesteling van een bevruchte eicel van dichtbij bekeken.

Knippen en scheuren tijdens een bevalling

Aan een bevalling houdt een vrouw soms een knip, soms een scheur over. Andere vrouwen blijven dan weer intact. Een knip (=episiotomie) of een scheur (=ruptuur) hebben echter ook nog gradaties.

Voorbehoedsmiddelen-anticonceptiemiddelen

Verschillende methoden om zwangerschap en eventuele soa's te voorkomen, zijn reeds op de markt gebracht:de pil, de anticonceptiepleister,...

Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevalling

De geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele vrouwen vinden dit het minst prettig aan de geboorte van hun baby, toch is er gee…

Zwangerschapssymptomen

Je werd niet ongesteld, je wacht op je menstruatie. Je hoopt of bent net bang. Het uitblijven van een menstruatie kan een zwangerschapssymptoom zijn maar is dit niet altijd. Er zijn echter ook andere…
Het begin van een bevalling

Het begin van een bevalling

Het begin van een bevalling is niet altijd makkelijk te herkennen. Je kan te maken krijgen met valse weeën (voorweeën), buikpijn die helemaal niets met de bevalling blijkt te maken te hebben... Hier…

Geboren met de zuignap-vacuümpomp-ventouse

Geboren worden gaat niet altijd even vlot. Een bevalling kan enkele minuten of zelfs enkele uren duren. Maar wat als de baby toch niet tevoorschijn wil komen? Een vacuümverlossing kan een oplossing z…
Borst- en flessenvoeding: de voor- en nadelen

Borst- en flessenvoeding: de voor- en nadelen

Tijdens de zwangerschap komt vroeg of laat de voeding van de ongeborene aan bod. Welke voeding zal en wil men kiezen? Zowel borstvoeding als flessenvoeding heeft zijn voor- en nadelen en afhankelijk v…

Het CTG- foetale monitoring

Soms moet een zwangere vrouw tijdens haar zwangerschap aan de monitor liggen in het ziekenhuis of bij de gyneacoloog. Een andere naam voor deze foetale monitoring is CTG=CardioTocoGgrafie.

Het gyneacologisch onderzoek: wat kan men verwachten?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een vrouw een afspraak wenst met een gyneacolo(o)g(e). Om het eerste contact wat vlotter te laten verlopen, zal de arts eerst enkele administratieve gegeven…

Zwangerschapshormonen: enkele weetjes op een rij

Van zodra een bevruchte eicel zich ingenesteld heeft, razen de hormonen door je lichaam. De ene ervaart het als een noodzakelijk kwaad dat er nu eenmaal bijhoort, voor de ander is het enkel maar komme…
Het PCO-syndroom

Het PCO-syndroom

Het PCO-syndroom is de afkorting van het polycysteus ovariumsyndroom. Verschillende symptomen kunnen op dit syndroom wijzen, echter zekerheid kent men pas na ook de hormoonspiegels onderzocht te hebbe…
Mogelijke reacties van ons lichaam of gevolgen op celschade

Mogelijke reacties van ons lichaam of gevolgen op celschade

Wanneer ons lichaam op een bepaalde plaats een wonde heeft, een infectie of ontsteking, reageren de cellen uit ons lichaam op deze malfunctie. Hoe deze cellen reageren hangt af van de mate waarin het…

Bloedverlies na een bevalling

De eerste dagen en weken na een bevalling blijven er nog steeds bloedingen plaatsvinden. De ene vrouw ervaart het als vrij hevig, de andere alsof het een menstruatie is. Toch kan dit bloedverlies ook…
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Eindelijk een positieve zwangerschapstest, de ouders kunnen uitkijken naar hun langverwachte baby.Niets doet echter vermoeden dat deze zwangerschap niet zal kunnen standhouden. Een zware periode voor…
Het tweelingtransfusiesyndroom

Het tweelingtransfusiesyndroom

Vaak weet men al zeer vroeg in de zwangerschap dat men een tweeling verwacht. Doch is het niet overbodig nog enige gereserveerdheid aan de dag te leggen: immers veel zwangerschappen die begonnen met e…

Wat is een uitstrijkje van de baarmoederhals?

Een uitstrijkje wordt aan alle vrouwen die reeds seksuele betrekking hadden, aangeraden. Aan de hand van het uitstrijkje wordt onderzocht of er een verhoogd risico op baarmoederhalskanker aanwezig is.…

Echografisch onderzoek: gynaecologisch en prenataal

Tijdens je zwangerschap wordt je opgevolgd door een vroedvrouw of gynaecoloog. Tijdens deze onderzoeken wordt vaak gebruik gemaakt van het echografisch onderzoek. Deze echografie kan verschillende doe…

Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap

Bekkeninstabiliteit kan tijdens de zwangerschap voor pijn zorgen. De gradatie van die pijn is voor elke vrouw verschillend, net zoals de plaats waar de pijn zich bevindt. Met enkele tips wordt de pijn…

CMV - Het cytomegalovirus

Het cytomegalievirus (ook wel cytomegalovirus genoemd) of CMV is een virus dat bij een gezonde persoon geen schadelijke gevolgen oplevert. Echter zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's lopen -net al…

Oedeem tijdens de zwangerschap

Elke zwangere vrouw heeft wel eens last van één of andere kwaal. Eén van die kwalen kan oedeem zijn. Op zich onschuldig, zolang er geen verhoogde bloeddruk met gemoeid is. Wat is nu oedeem en zijn…

Reflexen bij pasgeborenen

Wat meer uitleg over reflexen en reflexen bij pasgeborenen. Bestaan er verschillende soorten reflexen en wat is de betekenis ervan?

Het HELLP-syndroom: symptomen, behandeling en gevolgen

Het HELLP-syndroom en ook preclampsie zijn ernstige ziektebeelden, tot zelfs levensbedreigend voor moeder en baby toe. Dit syndroom kan een acuut verloop kennen alsook langzaam sluieren, en dit zowel…