Warning: session_start(): open(/data/sites/web/interatenl/tmp/sess_054bad45467a4549579440bcca840f92, O_RDWR) failed: File too large (27) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /data/sites/web/interatenl/tmp) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17
Lourmarin artikelen

Lourmarin artikelen

André Franquin, geestelijk vader van Guust Flater

Guust Flater werd zijn bekendste en meest geliefde creatie; de suffe anti-held die zich keer op keer aan zijn taken weet te onttrekken. Maar André Franquin was jarenlang ook de tekenaar van de strip…
Christiaan IX van Denemarken, schoonvader van Europa

Christiaan IX van Denemarken, schoonvader van Europa

Kort na zijn troonsbestijging verloor hij zijn halve koninkrijk, maar zijn kinderen werden - of trouwden met - staatshoofden van vier verschillende landen: het verhaal van koning Christian IX, koning…

Joodse werkkampen

Namen als Sobibor en Auschwitz zijn bij vrijwel iedereen bekend als de kampen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 100.000 Joden uit Nederland terechtkwamen om te worden vermoord. Veelal opgep…

Pleinen van Kopenhagen

Kopenhagen is bekend van Tivoli, de Kleine Zeemeermin en Strøget, de lange ´streep´ van Rådhuspladsen naar Kongens Nytorv. Strøget verbindt de twee belangrijkste pleinen van de stad. Onderweg pas…

Het Stadskanaalster Achterhuis

Iedereen kent HET Achterhuis, waar Anne Frank en haar familie zich twee jaar verborgen konden houden voor de nazi’s. Dat er in Nederland meerdere van dit soort ‘Achterhuizen’ hebben bestaan is m…

Marktdag in de Provence

Wie graag markten bezoekt, komt in de Provence ruim aan zijn trekken. Verse producten, lokale specialiteiten en gezelligheid zijn er volop te vinden. Een marktbezoek is een ervaring die aan een vakant…

Bergwandelen met kinderen

Een bergwandeling in de Alpen is een ideale en intense manier om de natuur te beleven en ervan te genieten. Met z'n tweeën, in een groep of met je gezin. Verschillende wandelsportgebieden in de Alpen…

Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging

Het ligt er sinds het vroege voorjaar van 2012: het Westerborkpad. Een wandeling over 336 kilometer dat als ondertitel ‘Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging’ heeft meegekregen. Een pad dat…

Mordechai Gebirtig: de laatste Jiddische bard

Mordechai Gebirtig, een geëngageerd Joods dichter, zanger, schrijver en acteur, die zijn werk in het Jiddisch publiceerde. Geboren in Krakau is zijn werk onlosmakelijk verbonden met het Joodse leven…

Herman Isings, illustrator van de vaderlandse geschiedenis

Voor verschillende generaties staat de geschiedenisles op school gelijk aan de karakteristieke historische schoolwandplaten van Herman Isings, die de Nederlandse klaslokalen zeker 75 jaar gesierd hebb…
De molens van het Groninger Landschap

De molens van het Groninger Landschap

In de provincie Groningen valt veel te ontdekken. Buiten oude cultuurlandschappen, uitgestrekte polders, borgen en mooie dorpjes telt de provincie tientallen molens die een bezoek meer dan waard zijn.…

Van Christiansborg naar Amalienborg

Tot 1794 woonde de Deense koninklijke familie op het Kopenhaagse eiland Slotsholmen. De laatste residentie heette Christiansborg, dat was gebouwd op de fundamenten van het kasteel van Absalon, de stic…
Met je groep op excursie

Met je groep op excursie

Elke leerkracht of groepsleider zal er vroeg of laat een keer mee te maken krijgen: het organiseren van een excursie naar een museum of vergelijkbare instelling. Een dergelijk bezoek is uitstekend ges…
Avignon: het Pauselijk paleis

Avignon: het Pauselijk paleis

Sinds de veertiende eeuw wordt het Place du Palais in Avignon gedomineerd door het Palais des Papes, het Pausenpaleis. Ongenaakbaar staat het daar als een grote burcht, vanwaar gedurende de veertiende…

Flumserberg, de kindvriendelijke berg

Voor wie z’n vakantie in de bergen wil doorbrengen, maar er zeker van wil zijn dat zijn kinderen er veilig kunnen lopen, rennen en spelen, dan is de Flumserberg wellicht een aanrader. Globaal genome…

Provence - het Fort van Buoux

Wie vanaf de D943, de weg van Lourmarin naar Apt, over de smalle D113 de Vallee de l'Aiguebrun in rijdt, komt al gauw terecht op een bijzondere plek: het Fort van Buoux. De ruine van een middeleeuwse…

Borgen, de serie

Borgen (The Government): de volgende Deense successerie die binnenkort op de Nederlandse televisie te zien zal zijn (in België is de serie al te zien op Canvas). Borgen wordt in Denemarken en ver daa…
Over Sinterklaas en Nikolaus

Over Sinterklaas en Nikolaus

Hoewel het feest van Sinterklaas nergens zo uitgebreid gevierd wordt als in Nederland en België, is Sinterklaas - of Sankt Nikolaus - ook bij onze oosterburen geen onbekende. Het Nikolausfeest wordt…
Christiaan VII van Denemarken, de schizofrene koning

Christiaan VII van Denemarken, de schizofrene koning

Het boek 'Het bezoek van de lijfarts' en meer recent de film 'A Royal Affaire' hebben de geschiedenis de Deense koning Christiaan VII ook in Nederland voor het voetlicht gebracht. Christiaan VII regee…
Christiaan X van Denemarken, koning in oorlogstijd

Christiaan X van Denemarken, koning in oorlogstijd

Christiaan X was slechts zes jaar kroonprins geweest toen hij in 1912 werd gekroond. Hij zou regeren tot zijn dood in 1947 en stuurde zijn land door zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. De aanv…

Asperges uit Groningen

In Nederland wordt de teelt van asperges vooral geassocieerd met Limburg, waar men het ‘witte goud’ sinds een eeuw volop verbouwt. Minder bekend is dat ook Groningen een verdienstelijk leverancier…

Borgen, de cast van seizoen 1

Borgen (The Government), de nieuwe Deense dramaserie over premier Birgitte Nyborg, wordt, overal waar ze op televisie komt, met lof ontvangen. Dit is niet in de laatste plaats de danken aan de acteurs…

Borgen, de cast van seizoen 2

In het tweede seizoen van Borgen (The Government) zien we de meeste personages uit seizoen 1 weer terugkeren, al is de aard van sommige rollen veranderd. Enkele acteurs die in het eerste seizoen een b…
Kamp Westerbork, een tijdlijn

Kamp Westerbork, een tijdlijn

Kamp Westerbork is bekend als het kamp waar 107.000 mensen in een trein stapten die hen naar een onbekende bestemming zou brengen. De geschiedenis van deze beladen plek begint echter al voor de oorlog…

Frederik VIII van Denemarken, de eeuwige kroonprins

Frederik Christiaan Willem Karel, geboren als zoon van een prins, werd op 20-jarige leeftijd kroonprins van Denemarken. Hij zou deze titel niet minder dan 43 jaar voeren, totdat hij in 1906 zijn vader…
Fladderak, een eigenzinnig Gronings drankje

Fladderak, een eigenzinnig Gronings drankje

Groningers zijn eigenwijs en dat geldt ook voor dit typisch Groningse drankje: Fladderak. Een eigenzinnig destillaat dat al eeuwenlang gedronken word, eind vorige eeuw op sterven na dood was en sindsd…

Klassiek koken: de Römertopf

Al in de tijd van de Romeinen werden gerechten met behulp van aardewerk in hun eigen vocht gestoofd. Een oude traditie die, althans in West-Europa, in 1967 nieuw leven werd ingeblazen toen het bedrijf…

Repair Café: herstellen in plaats van weggooien

Het is verleidelijk om je defecte broodrooster weg te gooien en een nieuwe te halen. Want wie kan zo'n apparaat nog repareren? Jij. In het Repair Café kun je terecht met je defecte spullen. Onder des…
Borkum, het Duitse eiland voor de Nederlandse kust

Borkum, het Duitse eiland voor de Nederlandse kust

Het is kleiner dan Schiermonnikoog, ontbeert de mooie dorpjes van Ameland en de rust van Vlieland, toch is Borkum, het Duitse waddeneiland voor de kust van Groningen, een bezoek meer dan waard. Daarna…
Wat aan Westerbork vooraf ging: de anti-Joodse maatregelen

Wat aan Westerbork vooraf ging: de anti-Joodse maatregelen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 100.000 Joden uit Nederland weggevoerd om nooit meer terug te keren. Het oppakken van de Joden begon echter niet zomaar, er ging een lange periode aan voor…

Als Sjakie in de Chocoladefabriek: het Maison Cailler

In het land van Gruyères wordt niet alleen kaas gemaakt, maar ook chocolade; Cailler is de oudste chocoladeproducent van Zwitserland. En hoewel er in de fabriek geen oempa-loempa’s zijn te vinden z…

Frederik IX van Denemarken, de zeemanskoning

Frederik IX groeide op in een tijd waarin de koning nog invloed had op de politiek. Zelf zou hij de eerste Deense vorst zijn die zijn rol vooral als een ceremoniële beschouwde. Dankzij de grondwetswi…

Borgen - Hier speelt het zich af: Christiansborg Slot

In Borgen (the Government) staat, naast de hoofdpersonen, het paleis centraal waaraan de serie haar naam ontleent: Christiansborg Slot, kortweg 'Borgen'. Sinds meer dat 150 jaar zetelt hier het Deense…

Amager: de onbekende Nederlandse kolonie

Wie ten zuiden van Kopenhagen de Øresundsnelweg verlaat en de Kongelundsvej in zuidelijke richting afrijdt, passeert in het plaatsje Viberup zijwegen met namen als Alkmaar-, Leiden- of Veendam Alle.…

Over Struikelstenen en Stolpersteine

Op 29 november 2007 werden in Nederland de eerste Struikelstenen geplaatst in het Twentse Borne. Deze kleine stenen zijn stuk voor stuk monumentjes voor mensen die het slachtoffer werden van het natio…

Ede Staal, troubadour van het Hogeland

Zijn carrière duurde ruim twee jaar, hij trad driemaal op voor een groot publiek, hij gaf twee lp's uit, waarvan één na zijn dood. Toch heeft niemand in de voorbije jaren zo'n invloed gehad op de G…

Margrethe II van Denemarken, de tweede, of toch de eerste?

Margrethe II is één van de langstzittende Deense monarchen en formeel gezien de eerste regerende vorstin. In 1972 trad ze in de voetsporen van haar vader en geeft sindsdien op geheel eigen wijze inv…
Johnny en Jones, Nederlands eerste tieneridolen

Johnny en Jones, Nederlands eerste tieneridolen

Johnny en Jones, twee jonge jongens die met een semi-Amerikaans accent, een gitaar en vrolijke liedjes uitgroeiden Nederlands eerste tieneridolen. Nol van Wesel en Max Kannewasser werden in 1936 tijde…

Provence - het Romeins theater in Orange

Als u op zwarte zaterdag toch stilstaat op de Franse Autoroute du Soleil, vlak voor de splitsing richting ofwel de Côte d'Azur of Montpellier, gaat u dan de weg af: u bevindt zich dan namelijk ter ho…
Opmerkelijke oudejaarsstunts

Opmerkelijke oudejaarsstunts

Ze bestaan al jaren in met name Noord-Nederland; de oudejaarsstunts of oudejaarsgrappen. Ging het ooit om fietsen die met zorg in lantaarnpalen werden opgehangen, de laatste jaren worden de grappen wa…

Over kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes

Het jaar loopt op het einde en dus zijn de kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes weer volop verkrijgbaar bij de supermarkt en de bakker. Hoewel ze tegenwoordig in het hele land worden verkocht, komen de…
Assen, het hart van Drenthe

Assen, het hart van Drenthe

Er zullen niet veel mensen zijn wiens hart bij het horen van de naam Assen sneller zal gaan kloppen. En inderdaad, qua stedenschoon valt er in de Drentse hoofdstad weinig te ontdekken, maar Assen is v…

Het Holocaustmonument in Berlijn

Er zijn weinig steden in Europa waar de 20e eeuw zulke diepe sporen heeft nagelaten als in Berlijn. De plaatsen die in de Duitse hoofdstad herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog zijn…

Met de kinderen naar Parijs

Stel, je wilt er een paar dagen tussenuit met de kinderen en besluit om een lang weekend naar Parijs te gaan. Euro Disney is niet opgenomen in het programma, dus is het zaak om een programma samen te…

Lourmarin, dorp aan de voet van de Luberon

Lourmarin begroet haar bezoekers trots met de mededeling één van de mooiste dorpen van Frankrijk te zijn. Het dorp, gebouwd op twee kleine heuvels aan de voet van de Luberon, heeft in ieder geval al…

The Last Night of the Proms

The Last Night of the Proms is een muziekfeest dat jaarlijks in de Londense Royal Albert Hall wordt gehouden, ter afsluiting van de traditionele serie zomerse Promconcerten. De meeste concerten vinden…

4 mei: de herdenking op kamp Westerbork

Op 4 mei staat Nederland stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel in de media steeds vaker de vraag wordt gesteld hoe lang we hier nog mee moeten gaan, blijkt uit recent onderzoek d…

De Zwitserse kantons op een rij

Vanuit welke richting je Zwitserland ook nadert, hoe dichter je bij de grens komt, hoe meer auto’s je ziet met de opvallende Zwitserse kentekens. De nummerborden, die al sinds 1932 op deze wijze gev…

Vlaggen van de wereld: Afrika

Vlaggen spreken tot de verbeelding, we gebruiken ze dagelijks en overal: op feestdagen, in de sport en in de politiek. Een vlag is een symbool van trots en nationale eenheid dat met eerbied behandeld…

Vlaggen van de wereld: Europa

In Europa vinden we de oudste nog in gebruik zijnde nationale vlaggen. Wat te denken van de Deense vlag, Dannebrog genaamd, die volgens de legende in 1219 door God geschonken werd? De eerste versie va…

Vlaggen van de wereld: Azië

Sporters worden gehuldigd met het volkslied en het hijsen van de nationale vlag. Bij internationale conferenties wapperen de vlaggen van tientallen naties. Een nationale vlag een is sterk symbool dat…

Vlaggen van de wereld: Amerika en Oceanië

Vlaggen zijn er in alle soorten, maten en betekenissen. De nationale vlag is daarvan de meest bijzondere: het symbool van de natie, waar volgens bepaalde regels mee moet worden omgegaan. Nergens is da…
Dannebrog, de vlag van Denemarken

Dannebrog, de vlag van Denemarken

Bij wie eenmaal de grens is gepasseerd, kan er geen twijfel meer bestaan: je bent in Denemarken. Er zijn maar weinig landen in Europa waar zo enthousiast gevlagd wordt als hier. De Denen, die ’s wer…

Tivoli, een uniek en sfeervol (attractie)park

Midden in Kopenhagen ligt een bijzondere plek, een pretpark dat inmiddels bijna 180 lentes telt. Tussen de pretparken neemt Tivoli internationaal een geheel eigen positie in, want wie dacht dat Tivoli…
Met de auto door Europa: dit moet je bij je hebben

Met de auto door Europa: dit moet je bij je hebben

Als je met de auto naar het buitenland gaat, zijn er per land verschillende verkeersregels die afwijken van de onze. Daarnaast dien je je voor sommige landen ook toe te rusten; een brandblusser of een…
Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feest

Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feest

Zonder dat iemand het vermoedde kwam er op 30 april 2012 een eind aan een jaarlijks terugkerend volksfeest, die dag werd voorlopig voor de laatste maal Koninginnedag gevierd. Met de inhuldiging van ko…

De vergeten redding van april 1945: de witte bussen

Op 23 april 1945, een week voor de bevrijding van het kamp, werden 786 vrouwen uit het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück bevrijd. Onder hen 200 vrouwen uit Nederland. Deze gebeurtenis was geen geor…

Prettig kamperen aan de rand van Parijs: Huttopia Versailles

Wie een bezoek aan Parijs wil brengen, kan een hotel of jeugdherberg overwegen. Is de stedentrip onderdeel van een langere vakantie of is het budget aan de lage kant, dan kan een verblijf op een campi…
Doorgangskamp Westerbork, de transporten

Doorgangskamp Westerbork, de transporten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deporteerden de nazi’s meer dan 107.000 Joden, Sinti en Roma vanuit Nederland naar kampen in Polen, Duitsland en Tsjechië. Twee transporten vertrokken uit kamp Vught,…
Hans Fallada, schrijver in roerige tijden

Hans Fallada, schrijver in roerige tijden

Sinds de volledige heruitgave van Fallada's roman Alleen in Berlijn, staat de schrijver weer volop in de belangstelling. In zijn tijd was Fallada één van Duitslands belangrijkste schrijvers, maar wa…