Warning: session_start(): open(/data/sites/web/interatenl/tmp/sess_f1189764babaad5c0f750970fea0bde6, O_RDWR) failed: File too large (27) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /data/sites/web/interatenl/tmp) in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 17
Neveah artikelen

Neveah artikelen

Betekenissen ingrediënten & opschiften verzorgingsproducten

De meeste mensen, en dan met name de vrouwen hebben veel verzorgingsproducten in hun kast staan. We gebruiken ze dagelijks om onze huid te verbeteren, gebarsten huid te voorkomen, een goede vochtbalan…
De relatie tussen chromosomen, celkern, DNA en genen

De relatie tussen chromosomen, celkern, DNA en genen

Een chromosoom is feitelijk een lange streng van genetisch materiaal die strak rond de proteïne histone gedraaid wordt om, met zijn tot maximaal kleine twee meter, in een celkern te kunnen passen. Op…
Kleurengenetica bij het paard: Rabicano-gen (witpatroon)

Kleurengenetica bij het paard: Rabicano-gen (witpatroon)

Rabicano is een gen dat valt onder 'roaning'. Roaning is een verzamelnaam voor witpatronen waarbij witte haartjes zich mengen met de gepigmenteerde haren. Dit moet men niet verwarren met roan dat een…
Gotlands fauna, diersoorten op een bijzonder stukje wereld

Gotlands fauna, diersoorten op een bijzonder stukje wereld

Gotland heeft een rijke flora en fauna. Voor een natuurenthousiast een hemel op aarde, maar ook vissers, paardenliefhebbers, biologen, vogel- en insectenliefhebbers en zelfs schapenliefhebbers kunnen…
Kleurengenetica bij het paard: Splashed white (witpatroon)

Kleurengenetica bij het paard: Splashed white (witpatroon)

Splashed white is een verzamelnaam voor verschillende witpatronen, die zich op verschillende manieren manifesteert en op verschillende genen staat gecodeerd. Het gen wordt makkelijk over het hoofd gez…
Kleurengenetica bij het paard: Tobiano-gen (witpatroon)

Kleurengenetica bij het paard: Tobiano-gen (witpatroon)

Tobiano, dat ook wel platenbont wordt genoemd, is een witpatroon waar veulens mee geboren worden. Dit witpatroon kan op elke kleur voorkomen en komt ook voor in combinatie met andere witpatronen. Tobi…
Kleurengenetica bij het paard: Sabino1-gen (witpatroon)

Kleurengenetica bij het paard: Sabino1-gen (witpatroon)

Het sabino-gen valt onder de witpatronen en kan zich op heel veel verschillende manieren uiten. Sabino komt in veel verschillende vormen en maten. Het meest gezien zijn toch wel de hoge witte benen, w…
Kleurengenetica bij het paard: Champagne-gen (verdunning)

Kleurengenetica bij het paard: Champagne-gen (verdunning)

Champagne is een bijzondere kleur binnen de kleurengenetica. Het gen bestond al ongeveer een eeuw tegen de tijd dat het erkend werd in 1990 en vindt zijn oorsprong bij Amerikaanse paarden. Inmiddels i…
Kleurengenetica bij het paard: OLW-gen frame (witpatroon)

Kleurengenetica bij het paard: OLW-gen frame (witpatroon)

OLW-frame, ook wel LWO genoemd, staat voor 'Overo Lethal White'. Vroeger werd het nog overo genoemd als verzamelnaam voor verschillende witpatronen waarvan men niet wist welk gen er voor verantwoordel…
Kleurengenetica bij het paard: Mushroom-gen (verdunning)

Kleurengenetica bij het paard: Mushroom-gen (verdunning)

Mushroom is een verdunning bij paarden die voor het eerst ontdekt is bij Shetlanders. Inmiddels is bekend dat het gen ook aanwezig is bij Haflingers, Quarter Horses en IJslanders. Lang is gedacht dat…
Kleurengenetica bij het paard: Zwart en vos (extention-gen)

Kleurengenetica bij het paard: Zwart en vos (extention-gen)

Het extention-gen ligt aan de basis van de kleurengenetica voor zowel paarden als andere organismen. Een paard is altijd zwart of rood (vos) als basiskleur. Andere genen hebben hier invloed op en kunn…
Kleurengenetica bij het paard: Pangaré-gen (modifier)

Kleurengenetica bij het paard: Pangaré-gen (modifier)

Pangaré is een modifier (veranderaar van de basiskleur) en een vorm van countershading zoals sooty dat ook is. Feitelijk draait het de perceptie van schaduw om. De bovenkant van het paardenlichaam, w…

Britse Korthaar

De Britse Korthaar, een vriendelijke kat, ontstaan uit de britse 'huis, tuin en keukenkatten' leer meer over dit vriendelijke kattenras die zijn oorsprong vond rond 1900 toen Siamezen en andere slank…
Hondenuitlaatservice

Hondenuitlaatservice

De hondenuitlaatservice, ontstaan toen de hond niet langer alleen maar diende als waakdier, maar een gezelschapsdier werd en de eigenaren vaker en langer weg waren van huis en 'tweeverdieners' steeds…
Europese Korthaar

Europese Korthaar

De Europese Korthaar, een veel voorkomend kattenras, met als oorsprong Skandinavie. Rond 1900 ontstond de behoefte om de HTK katten te veredelen en daarmee een raskat te ontwikkelen. Dit ging gepaard…

American Shorthair

American Shorthair katten werden rond het jaar 1500 meegenomen door ontdekkingsreizigers en kolonisten naar het huidige Amerika. Hier ontwikkelden deze dieren zich tot een veel voorkomend ras, die ech…

Chartreux (Karthuizer)

De Karthuizer, of, traditioneel genoemd, de Chartreux, vindt zijn oorsprong vermoedelijk in de kloosters van de monniken van Karthuizer in het gebied genaamd Chartreuse in Frankrijk. Het zijn zachtaar…

De Manx en Cymric

De Manx, een vriendelijke evenwichtige kat die tot op hoge leeftijd erg speels blijft staat ook wel bekend als de Cymric, het verschil tussen deze twee types is dat de Manx een korthaar is en een Cymr…
Scottish Fold en Highland Fold

Scottish Fold en Highland Fold

De Scottish Fold en de Highland Fold, allebei dezelfde voorouders, allebei dezelfde raseigenschappen en gevouwen oortjes met als enige verschillen dat ze elk een eigen stamboek hebben en de Highland F…
Welke vachtkleuren zijn er bij katten?

Welke vachtkleuren zijn er bij katten?

Katten kan je krijgen in allerlij kleuren, van bruin tot rood en van zwart tot wit, buiten de genoemde kleuren om heb je ook te maken met verdunning en mutatie van genen waardoor kleuren net een beetj…

Oplossen en voorkomen van slaapproblemen

Vandaag de dag hebben veel mensen last van lichte slaapproblemen tot werkelijke slaapstoornissen. In dit artikel vind je een korte uitleg over de slaap, slaapproblemen en slaapstoornissen en is uitgeb…

De American Curl

Een speelse, vrolijke, nieuwsgierige kat, een echte huisgenoot die zichzelf werkelijk overal bij betrekt. Opmerkelijk aan dit ras is dat ze naar achter gebogen oortjes hebben, dit komt door een domina…

De Munchkin alias Teckelkat

De Munchkin is een niet zo'n bekend ras en wordt op het internet ook wel aangezien voor een 'gefotoshopte' kat, dit komt door de korte pootjes die door een spontane mutatie ontstaan zijn. Desondanks i…

De blauwe rus en de nebelung omschreven

De blauwe rus is een kat met een heel eigen karakter. Rustig, vriendelijk, maar terughoudend tot vreemden. Dit ras bestaat al tweehonderd jaar maar is menigmaal met uitsterven bedreigd. Gelukkig hebbe…
Kattenvoer en voedingsstoffen

Kattenvoer en voedingsstoffen

De kat, ons beste maatje, een vriend voor het leven, een dier dat je niet graag zou missen. Door de jaren heen werd de voeding van katten verbeterd en zo werd ook de leeftijd van de kat hoger, de keuz…

Natuurgebied Ankeveense Plassen

Het 628 hectare grote gebied genaamde 'De Ankeveense Plassen' is een natuurgebied ontstaan door turfwinning. Oorspronkelijk was dit gebied moerasland maar na honderden jaren van intensieve turfwinning…

Natuurgebied Bantam

De geschiedenis van Bantam rijkt terug tot 1634, waar het eigendom werd van de heer Abel Mathijsz Burgh. In het verleden werd dit prachtige gebied omgetoverd tot een klassieke Franse tuin waarna het,…
Natuurgebied Zanderij Cruysbergen, uniek stukje Nederland

Natuurgebied Zanderij Cruysbergen, uniek stukje Nederland

Cruysbergen, ooit een voedselarm grondgebied, gebruikt als zanderij voor Amsterdam en vervolgens ingericht voor akkerlanden. GNR (Goois Natuur Reservaat) besloot de tijd terug te draaien, kocht het la…

Natuurgebied Bussumerheide

De Bussumerheide kent een lange geschiedenis. Dit natuurgebied bestaat al sinds 200.000 jaar voor christus waar het door landijs gevormd werd waar vandaag de dag nog steeds de resultaten van te zien z…
Faunapassages, versterking van de Groene Ruggengraat

Faunapassages, versterking van de Groene Ruggengraat

Faunapassages bestaan nog niet zo heel lang, ze zijn er om versnipperde stukken natuur weer aan elkaar te verbinden. Iets wat grote gevolgen heeft op natuurgebieden die met elkaar verbonden worden, di…

Turf, turfwinning, veengronden en vervening

Turf werd in het jaar 23 na Christus al gestoken door Romeinen en tot 1950 nog steeds actief gestoken als brandstof voor thuis en op het werk. Hele industriën werkten op turf gewonnen uit verschillen…

Natuurgebied De Beek en Oud Bussem

De geschiedenis van Oud Bussem en de Beek loopt terug tot 1570, het gebied werd overgenomen door Paulus van Loo, de Baljuw van Gooiland, in 1902 startte de bouw van het complex Oud Bussem met aangrenz…

Bikbergen, Crailo, IJzeren veld, Luchtkasteel en Trapjesberg

De natuurgebieden Bikbergen, Crailo, IJzeren veld, Luchtkasteel en Trapjesberg zijn in feite een aaneengesloten mengeling van bos en heidegrond. Grote delen kenmerken zich door het landschappelijke ka…

Natuurgebied Tafelbergheide en Blaricummerheide

De tafelbergheide en de Blaricummerheide zijn zo'n 200.000 jaar oud en herbergen een schat aan bijzondere kruiden en bloemen en bevatten resten van uit het Neolithicum en uit de IJzer- en Bronstijd. H…

Natuurgebied Bussums Bloei en Fransche Kamp Heide en bos

Bussums Bloei en Fransche Kamp(heide en bos) zijn variabele natuurgebieden, ze liggen dicht bij elkaar en maakten vroeger voordat een doorgaande weg de heide en het bos van elkaar scheidde, tegen elka…

Wat zijn neutrino's?

De neutrino: een ongrijpbaar deeltje dat overal onaangetast doorheen reist met de snelheid van het licht. Een deeltje dat ons mogelijk over de geschiedenis van het heelal kan vertellen tot aan de oerk…

KM3NeT, op jacht naar Neutrino's met een telescoop

De KM3NeT is een telescoop in de maak met de beste technologie van vandaag de dag. Haar doel is om de lichtstraling van een Muon, een Neutrino die gebotst is met een watermolecuul, op beeld vast te ku…

Autofeiten en cijfers

De auto is een gewenst vervoer en zo is elk ander voertuig dat vier of meer wielen heeft ook van de partij. Ze brengen ons en onze goederen overal waar we wensen, ons autotje staat elke morgen weer tr…

RTMS, magneten tegen depressie

Een depressie kan vele oorzaken en vele triggers hebben, in Nederland alleen al zijn er anno 2012 750.000 depressieve mensen, toch blijkt bij de meeste gevallen de signalen bij bepaalde delen in de he…
Knoflook, gezond en een echte smaakmaker

Knoflook, gezond en een echte smaakmaker

Knoflook, een welkome geurrijke smaakmaker, de oorspronkelijke naam was Klof van een Look dat verbasterde naar Kloflook en vervolgens, door de problematische uitspraak bij twee L-en weer verbasterd zo…

Gras, van gazon tot weide en van zaaien tot bemesting

Gras, we kennen het allemaal, in onze achtertuin, in de berm, je vindt het overal, het is dan ook niet voor niks één van de meest succesvolle plantensoorten ter wereld. Met 8000 grassoorten is er ve…
Waar moet ik op letten bij gras keuze

Waar moet ik op letten bij gras keuze

Als we het over gras hebben dan hebben we het over wel achtduizend soorten. Gras bestaat er in vele soorten en maten en zijn versprijdt over de hele wereld, we eten het, we spelen erop en we genieten…
De eeuwenoude geheimen van Paaseiland

De eeuwenoude geheimen van Paaseiland

Paaseiland heeft een lange, zowel vreedzame als bloederige geschiedenis achter de rug. Het ooit groene dichtbegroeide eiland werd bewoond door polinesiërs die emigreerden van andere eilanden. Door de…

Hoe kunnen we reclame maken met postzegels?

In Nederland mogen we sinds 1998 een eigen postzegel ontwerpen, hiermee zijn wij één van de weinigen die tot deze mogelijkheid in staat zijn, veel landen verbieden het zelf ontwerpen van postzegels…
Huidkanker vs. gebrek aan vitamine D

Huidkanker vs. gebrek aan vitamine D

Zonlicht, een bron van vitamine D maar ook een bron van de nare ziekte huidkanker. We kennen het allemaal. Maar waar ligt nou de juiste balans van ontvangen zonlicht voor de vitamine D en de voorkomin…

Hoe creeer ik rust en orde bij mezelf?

We leven in een tijd waar we veel onder druk staan, werk slokt een groot deel van ons leven op en daarbij hebben we ook nog het huis en een privéleven te onderhouden. Mensen hebben hoge verwachtingen…

Dragoncave, het online spel voor (draken) verzamelaars

Dragoncave is een interactief spel die gespeeld wordt met vele andere liefhebbers. Je hebt geen direct contact met deze spelers via het spel maar dit is wel mogelijk via het forum. Het doel is om drak…
Wat is radioactieve straling?

Wat is radioactieve straling?

Elke dag weer staan we bloot aan straling, is het niet in het ziekenhuis, dan komt het wel vanuit het heelal of uit onze planeet. Vanaf het ontsaan van de aarde was het er al. Vandaag de dag is het me…

Ziekten als gevolg van kernrampen

Een kernramp, een gevolg van bijv. een atoombom of als gevolg van een fout bij een kerncentrale zoals in Tsjernobyl, is altijd al een erg gevoelig onderwerp geweest, de gevolgen zijn desastreus en zel…

Het uitroeien van het pokkenvirus

Het pokkenvirus, een massamoordenaar tot in de twintigste eeuw, vele miljoenen mensen stierven aan dit virus. In 1967 was eindelijk het begin van het einde in zicht. De wereldgezondheidsorganisatie kr…
De kernramp in Tsjernobyl, Pripyat: verloop en gevolgen

De kernramp in Tsjernobyl, Pripyat: verloop en gevolgen

De ramp in Tsjernobyl kostte 20.000 mensen het leven en de cijfers blijven anno 2017 nog steeds oplopen. Misvorming en kanker zijn aan de orde van de dag in de omgeving, maar wat ging er nou eigenlijk…
Tsjernobyl en haar natuur

Tsjernobyl en haar natuur

De nucleaire ramp in Tsjernobyl was verschrikkelijk, vandaag de dag zijn de gevolgen nog overal te zien in Oekraïne en Wit Rusland, vele zieke mensen en een gebied van 4000km2 is nagenoeg onbegaanbaa…
Diagnostiek van een psychisch probleem: Het DSM systeem

Diagnostiek van een psychisch probleem: Het DSM systeem

Voor sommigen zal de afkorting DSM vraagtekens oproepen daar het ook wel volkomen foutief geassocieerd wordt met extreme vormen van samenzijn van man en vrouw, maar in werkelijkheid is DSM een handboe…
Werk, scholing, info en geschiedenis in en van psychologie

Werk, scholing, info en geschiedenis in en van psychologie

Psychologie is een academische opleiding die veel eist van de persoon die hierin een beroep wilt uitoefenen. Het doel is om het gedrag van een mens in een groep of individueel in elke mogelijke situat…
Leren, werken, info in en over psychiatrie

Leren, werken, info in en over psychiatrie

Psychiatrie, een fenomeen die je vaak terug ziet in films en tv series en waar vele legubere verhalen over bestaan. Maar wat is psychiatrie nou eigenlijk? Hoe worden diagnoses gesteld? En hoe gaan beh…
Hoe kies ik de juiste vijver

Hoe kies ik de juiste vijver

Het kiezen voor een vijver is een overweging op zich, veel vijvers kosten veel tijd, geld en onderhoud, met name in het begin. Ook de juiste plaatsing van de vijver is een belangrijk onderdeel, net zo…
Visziekten in de vijver en het aquarium

Visziekten in de vijver en het aquarium

Visziekte en vissterfte is een groot probleem in zowel aquaria als de vijver. Er zijn veel verschillende redenen voor deze problemen; afhankelijk van het probleem en de oorzaak. Soms komt het door wat…

Hoe houd ik mijn vijver gezond? De biologie van de vijver

Het in balans houden van een vijver is geen gemakkelijk klusje. Vaak als de vijver eenmaal zijn gang gaat komt het allemaal wel goed, maar zeker in het begin, of als er toch onverhoopt iets mis gaat i…
Tuinontwerp, van ontwerp tot uitvoering

Tuinontwerp, van ontwerp tot uitvoering

Een tuinontwerp vergt veel tijd en onderzoek. Zelf de perfecte tuin samenstellen is natuurlijk geweldig, maar er komt veel meer kijken bij een tuinontwerp. Heeft u gedacht aan de bedrading naar het tu…
Tuingeschiedenis, kenmerken van traditionele oude tuinen

Tuingeschiedenis, kenmerken van traditionele oude tuinen

Tuinen begonnen ooit als een eigen voedselkwekerij, alle ruimte die je beschikbaar had werd gebruikt voor boerderijdieren of bijvoorbeeld sla en aardappelplanten. Toen mensen meer inkomsten kregen evo…
Tuinaanleg, de eerste stappen voor een mooie tuin

Tuinaanleg, de eerste stappen voor een mooie tuin

U heeft uw tuinontwerp af, maar voor u koppen met spijkers gaat slaan, zorg wel dat u degelijk materiaal hebt, zorg voor een goede hovenier die kwalitatief en financieel gezien bij uw plaatje past, ho…
Plantenbakken in de tuin en op het balkon

Plantenbakken in de tuin en op het balkon

Of u nou uw tuin meer wilt versieren met het gebruik van plantenbakken of u gebruikt ze omdat u simpelweg geen andere optie is; planten en bloemen in bakken kunnen een prachtige aanvulling zijn. Maar…
Heesters planten en verzorgen in de tuin

Heesters planten en verzorgen in de tuin

Een groot deel van uw tuin zal gaan bestaan uit heesters. Heesters zijn er in enorm veel soorten en maten, ze kunnen vruchtdragend zijn en bloeien allemaal in meerdere of mindere mate, heesters zijn e…
Varens in de tuin, planten en verzorgen

Varens in de tuin, planten en verzorgen

Varens zijn een mooie aanwinst in de tuin. Indien ze op de juiste plek geplant zijn vragen ze weinig verzorging maar het is wel zaak dat u weet waar u uw varens het beste neer kunt zetten en welke ver…
Heggen en hagen, keuze maken, planten en verzorgen

Heggen en hagen, keuze maken, planten en verzorgen

Een haag is uw beste vriend als het aan komt op privacy, echter, de keuze van een haag is niet de meest simpele. U moet rekening houden met hoogte, breedte, snoeien, kleur, wintergroen en nog een hoop…
Bloembollen planten en verzorgen

Bloembollen planten en verzorgen

De winter houdt ons altijd in haar greep, ze is meedogenloos en het kale landschap buiten de deur helpt ook niet echt mee. Dit is één van de redenen waarom mensen zo veel van bollen houden: De bolle…
Het planten en verzorgen van bomen in uw tuin

Het planten en verzorgen van bomen in uw tuin

Voor een boom in uw tuin moet u echt kiezen, grote bomen vragen lang niet altijd veel verzorging maar als ze eenmaal te groot worden kunnen ze voor veel problemen zorgen, van bonje met de buren tot ee…
Coniferen planten en verzorgen in uw tuin

Coniferen planten en verzorgen in uw tuin

Coniferen kunnen een mooie aanwinst zijn voor uw tuin indien u ze goed weet te plaatsen. Ze zijn prachtig als heg of haag maar lang niet in elke situatie geschikt. De keuze is groot maar de juiste keu…
Wat zijn genen en wat is nou DNA? Dieper de genetica in

Wat zijn genen en wat is nou DNA? Dieper de genetica in

Genetica is een breed begrip, maar als we het over genen hebben hebben we het feitelijk over het actieve deel van het DNA. Het is van belang om te begrijpen hoe de basisgenetica in elkaar steekt voor…
Het zaaien van planten

Het zaaien van planten

Het zaaien van bloemen, planten en groenten wordt meestal als een erg dankbare hobby beschouwd. Men ziet hoe het jonge plantje haar eerste zonlicht vangt en hoe het groeit tot volle wasdom. Vaak betre…

Het vermeerderen van planten

Het vermeerderen van planten is een werkje voor de echte liefhebber. U hoeft niet per se een doorgewinterde tuinder te zijn om dit klusje te kunnen klaren, ware het niet dat bepaalde vormen van vermee…
Verzorging van klimplanten in uw tuin

Verzorging van klimplanten in uw tuin

Klim, slinger en leiplanten zijn een prachtige aanwinst voor elke tuin. Omdat ze van zichzelf, of met een beetje hulp de lucht in groeien. Op die manier kan meer dimensie in de tuin aangebracht worden…
Kuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerie

Kuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerie

Vandaag de dag maken we steeds meer gebruik van kuipplanten. Vaak zijn ze exotisch, wat de nodige extra verzorging met zich mee brengt. Het is dus belangrijk om uzelf goed te informeren voordat u aan…
Kleurengenetica bij het paard: Agouti-gen, bruin (modifier)

Kleurengenetica bij het paard: Agouti-gen, bruin (modifier)

Het agouti-gen is een modifier. Dit betekent dat het gen de basiskleur van een paard verandert. De basiskleur wordt wel behouden maar verplaatst of verandert in de loop van de jaren. Agouti heeft alle…
Kleurengenetica bij het paard: Flaxen-gen (modifier)

Kleurengenetica bij het paard: Flaxen-gen (modifier)

Flaxen valt volgens de kleurengenetica onder de modifiers. Het heeft alleen effect op rood pigment en uit zich uitsluitend bij vospaarden in de manen en staart die heel licht van kleur worden. Dit wor…
Wat is het ideale grasland voor paarden?

Wat is het ideale grasland voor paarden?

Paarden hebben een ander voedingspatroon nodig als andere grazende dieren. Echter, de meeste paarden staan in een weide die oorspronkelijk is aangelegd voor koeien. Paarden vereisen minder eiwit en me…

Bijzondere paardensport: Horseball en Buzkashi

Horseball is een relatief jonge sport, ontstaan eind jaren '60 in Frankrijk. Men was op zoek naar een nieuwe maar toch vrij goedkope paardensport die makkelijk te organiseren was, ook voor manegehoude…
Wintertijd: Hoe houd ik mijn paard op gewicht?

Wintertijd: Hoe houd ik mijn paard op gewicht?

Elke winter is weer een koude periode. Uw paard verbrandt meer calorieën om warm te blijven en het land heeft weinig tot niks meer te bieden. Dit heeft gevolgen voor paarden die ouder zijn, een medis…

Rhinopneumonie, ziektebeeld, voorkomen en genezen

Rhinopneumonie, ook wel bekend als Rhino of EHV1 & 4 is bij bijna elke paardeneigenaar wel bekend. Zo goed als elk jaar weer steken rond de wintertijd geruchten de kop op dat hier of daar in Nederland…

Zomereczeem bij paarden, wat te doen?

We hebben het bijna allemaal wel eens gezien, een paard die zich tot bloedens toe open schuurt en waarbij de manen en staart in no-time veranderd worden in een hoopje ellende. De eigenaren zitten vaak…

Bodyprotectors, feiten en fabels, zijn ze nou echt zo goed?

Deze keer een iets andere opzet van het artikel als dat jullie gewend van mij zijn. Op verzoek ben ik me gaan verdiepen in de veiligheid van bodyprotectors. Hiervoor ben ik niet alleen wezen kijken op…
Aanleg en onderhoud van een buitenbak

Aanleg en onderhoud van een buitenbak

Als het gaat om de aanleg van een buitenbak zitten er altijd veel haken en ogen aan. Je hebt niet alleen te maken met de aanschaf, maar ook met wetgeving, bodemtype, gebruiksdoel etc etc. Zaak is om j…
Gotland, geologie en geografie

Gotland, geologie en geografie

Gotland is in vele opzichten een bijzonder eiland. Het feit alleen al dat het eiland grotendeels bestaat uit kalksteen is opmerkelijk. Dit heeft zijn invloed op flora en fauna maar ook op het leven op…

Gotland natuur en landbouw

Gotland is niet alleen een bijzonder eiland qua ligging en bodemsoort, maar heeft daardoor ook een bijzondere vegetatie. Voor de natuurliefhebber is het al een lust voor het oog, maar zeker ook voor s…
De functie van allelen op DNA in de genetica

De functie van allelen op DNA in de genetica

Als men het heeft over de informatie op een gen dan heeft men het eigenlijk over de allelen. Allelen zijn pakketjes informatie die in tweevoud voorkomen op genen. De helft van de informatie komt bij d…
Wat is genetica? De basis van het DNA uitgelegd

Wat is genetica? De basis van het DNA uitgelegd

Tot 1857 was men zich er nog totaal niet van bewust wat DNA nou is en hoe het zich uit in alles dat leeft. Daar kwam verandering in toen Gregor Mendel, een Moravische monnik, een aantal onderzoeken ui…
Kleurengenetica bij het paard: Roan-gen (witpatroon)

Kleurengenetica bij het paard: Roan-gen (witpatroon)

Het roan-gen valt onder de witpatronen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld tobiano of splashed white is er bij roan geen sprake van duidelijke witte vlekken. Bij roan verschijnen er witte haartjes vers…
Kleurengenetica bij het paard: Appaloosa-gen (witpatroon)

Kleurengenetica bij het paard: Appaloosa-gen (witpatroon)

Kleurengenetica is een complex onderwerp, geen enkel gen bewijst dat beter dan het appaloosa-gen. Dit gen komt in enorm veel vormen en maten voor en manifesteert zich van witte haartjes vermengd door…
Kleurengenetica bij het paard: Sooty-gen (modifier)

Kleurengenetica bij het paard: Sooty-gen (modifier)

Het sooty-gen is een modifier (veranderaar van de basiskleur) en heeft een opvallend effect. Het draait feitelijk de perceptie van schaduw om, vermoedelijk om roofdieren van de kaart te brengen. De de…
Kleurengenetica bij het paard: Schimmel-gen (modifier)

Kleurengenetica bij het paard: Schimmel-gen (modifier)

Het schimmel-gen is een dominant gen en is een modifier. Binnen de kleurengenetica is het een opvallend gen omdat het álle andere kleuren domineert. Het maakt niet uit welke kleur het paard heeft als…
Kleurengenetica bij het paard: Dun-gen (verdunning) nd1, nd2

Kleurengenetica bij het paard: Dun-gen (verdunning) nd1, nd2

Het dun-gen is een oeroud gen dat paarden door de tijdperken heen beschermd heeft tegen roofdieren. Het geeft een bijzonder patroon op de paardenvacht d.m.v. strepen en maakt de vachtkleur valer waard…

Lui zijn, echt (geen) zonde!

Lui zijn wordt als een slechte eigenschap gezien, het is zelfs één van de zeven zonden, maar is lui zijn nou echt zo slecht? Dat blijkt nog wel mee te vallen! Lui zijn is gezond, tot op zekere hoogt…

Wat is coma en wat zijn de vooruitzichten?

Coma is een verschrikkelijk resultaat van diverse oorzaken, van vergiftiging tot trauma aan het hoofd en van een verstoorde stofwisseling tot een hartinfarct. Maar wat doet de coma nou precies met de…

Relatief ongebruikelijke en onbekende parasieten

Er zijn veel verschillende soorten parasieten in de wereld maar lang niet alle parasieten zijn even bekend. Parasieten die niet altijd direct zichtbaar zijn (zoals vlooien en teken) en die zeer nare g…
De Clematis in uw tuin, een kleurrijke klimmer

De Clematis in uw tuin, een kleurrijke klimmer

De Clematis is een erg populaire klimplant die vele gezichten kent. Het is een prachtige plant met eindeloos veel toepassingsmogelijkheden. Van het groeien tegen een klimrek tot het begroeien van een…
Welke planten zijn geschikt voor de rotstuin?

Welke planten zijn geschikt voor de rotstuin?

De rotstuin is een prachtige en uitgesproken soort tuin. Het aanleggen ervan vergt veel expertise en zo ook de keuze van de juiste planten in de tuin. Omdat deze planten oorspronkelijk van boven de bo…
Uitleg & voorbeeld dominante, recessieve en incomplete genen

Uitleg & voorbeeld dominante, recessieve en incomplete genen

Genen manifesteren zich op verschillende manieren, dit duiden we aan met dominante, incompleet dominante, recessieve en incompleet recessieve genen. Dominante en incompleet dominante genen overheersen…

Kleurengenetica bij het paard: Vachtkleuren in vogelvlucht

Genetica is een complex onderwerp. Kleurengenetica doet daar niet aan onder. Gelukkig is bij kleurengenetica het effect van de genen wel goed te visualiseren. Bij paarden zijn de kleurengenen vrij goe…
Wat is fenotype en genotype, met als voorbeeld vachtkleur

Wat is fenotype en genotype, met als voorbeeld vachtkleur

Het fenotype en het genotype zijn twee belangrijke termen in de genetica. Het fenotype is wat we aan de buitenkant zien van een organisme, zoals de haarkleur, lichaamsbouw of, bij planten bijvoorbeeld…
Wat is het verschil tussen homozygoot en heterozygoot?

Wat is het verschil tussen homozygoot en heterozygoot?

Homozygoot en heterozygoot zijn twee termen binnen de genetica die helpen aanduiden hoe een bepaald gen zich manifesteert. De term homozygoot wordt gebruikt als de twee pakketjes informatie op een gen…