Vanekeren artikelen

Lang haar op latere leeftijd: do of don't?
Na een onderzoek stelde de Engelse krant The Daily Mail vast dat de leeftijd van 46 jaar voor vrouwen de cut off age was. Oftwel: de leeftijd waarop vrouwen doorgaans besloten hun lange lokken vaarwel…
Jaloezie: wat als het groene monster je bedreigt?
Die vriendin leek zo aardig, maar nu herken je haar af en toe niet meer terug. Je lijkt tegenwoordig niets goeds meer te kunnen doen. Heb je iets nieuws aan, dan kun je een kritische blik verwachten.…
De kracht van Adaptive Leadership
Is leiderschap een positie? En worden leiders geboren of gemaakt? De Amerikaanse arts en cellist Ronald Heifetz dacht er diepgaand over na. Bijgevolg ontwikkelde Heifetz een eigen leiderschapsmethode,…
Leiderschap volgens Peter Koestenbaum
Over leiderschap zijn vele boeken geschreven. Zeker in de Verenigde Staten is het onderwerp een hot topic. De naam Peter Koestenbaum zal heel wat Amerikanen bekend in de oren klinken. Koestenbaum is f…
Waarom Belgen Nederlanders niet begrijpen en omgekeerd
België en Nederland verschillen weinig in afstand. Veel Nederlanders die zich in België vestigen of er zaken mee doen, menen dan ook simpelweg een stukje zuidelijker te gaan. Maar pas op: schijn bed…
Het utilitarisme
Het utilitarisme heeft betrekking op onze moraal. Het is een ethische stroming die de waarde van een handeling afmeet aan de bijdrage die deze handeling levert aan het algemeen nut. Onder dit algemeen…
Omgaan met moeilijke mensen
Waar u zich ook begeeft, overal zijn wel moeilijke mensen te bespeuren. Van die types die er een talent voor lijken te hebben om andermans zenuwen te tarten. Of bij wie u steevast uw eigenwaarde voelt…
Perspectieven op hoop in de zorg
Wie in de zorg werkt, krijgt onherroepelijk te maken met levensvragen. Daarbij speelt hoop dikwijls een belangrijke rol. Soms is dat het willen vasthouden aan hoop, het zoeken of juist het loslaten er…
Christelijke visies op de islam
Over de rol van het christendom en de islam in de Nederlandse samenleving doen heel wat meningen en aannames de ronde. Maar hoe verhouden die religies zich nu werkelijk tot elkaar? Hoewel er onder chr…
De stropdas: symbool van gezag of onderwerping?
De stropdas geldt als een klassieker. Heren die voor een corporate business look gaan, combineren hem met hun pak. Wie liever wat meer casual gekleed gaat, draagt er een overhemd en een spijkerbroek b…
Rabbi Nachman van Breslov
Een uitzending van De Joodse Omroep, waarin een westerse joodse jongeman wordt gedropt in een commune van Breslover Joden vormde de aanleiding tot dit artikel. De Breslover joden zijn volgelingen van…
Morele theorie: handvatten voor goed en kwaad
Wanneer is iets goed of fout? Welke handelingen zijn verwerpelijk, en welke zijn te prijzen? Dat is feitelijk waar het om draait in de morele theorie. Zij biedt ons handvatten over het juiste gedrag e…
Spreken in het openbaar: drie hermeneutische rollen
Wie onderwijst of in het openbaar spreekt, is vaak aan het woord. Is er daarom sprake van eenrichtingsverkeer? Niet per definitie, als het aan de theoloog Hans Snoek ligt. Het is allemaal een kwestie…
Hafid Bouazza: de voeten van Abdullah
Schrijver Hafid Bouzza laat zijn roman 'De voeten van Abdullah' beginnen in zijn geboorteland Marokko. De roman zindert van de zonnige en bloemrijke beschrijvingen. Met vaardige hand schetst Bouazza e…
Overgewicht rond de menopauze: wat kun je ertegen doen?
Ben je eenmaal de leeftijd van veertig jaar gepasseerd, dan merk je misschien dat je lichaam verandert. Plotseling gaat dat leuke rokje of jurkje niet meer dicht. Mogelijk verdwijnt ook je taille, en…
De kantoortuin: een goed idee of niet?
De kantoortuin: in veel bedrijven is het de dagelijkse realiteit. Diverse medewerkers delen samen een open ruimte. De kantoortuin ontstond in de jaren zestig vanuit de gedachte dat een gebrek aan muur…Hoe Zwarte Piet zwart werd
De afgelopen jaren is er discussie ontstaan over Zwarte Piet. Terwijl voorstanders menen dat het om een onschuldige traditie gaat, beschuldigen tegenstanders Zwarte Piet van racisme. Hij zou het rudim…
De vlinderdas vroeger en nu
Hoewel de vlinderdas niet veel in het straatbeeld gedragen wordt, komen we hem voornamelijk tegen bij chique en/of formele aangelegenheden. Dit type das wordt doorgaans door heren gedragen op de boord…
Antropologen en religie: hoe neutraal kun je zijn?
Antropologie is de wetenschap die de mens bestudeert, en in het bijzonder de dialectiek tussen het ‘zelf’ een de ander. Met daarbij centrale vragen als: wie is de ander? Wat kan hij ons vertellen…
Visies op religie
Antropologen, expats, reizigers en zendingswerkers begeven zich in den vreemde. Onherroepelijk krijgen ze te maken met andere culturele normen. En niet onbelangrijk: ook met religie, want dit doortrek…
Wortels en essentie van de liberale theologie
Niet zelden wordt de liberale theologie in één adem genoemd met vrijzinnigheid. Liberalisme omhelst echter niet zozeer het loslaten van geloofsstandpunten, maar veeleer het omarmen van de vooruitgan…
Belgisch en Nederlands onderwijs: de verschillen
België en Nederland liggen vlak naast elkaar, maar de verschillen konden soms niet groter zijn. Terwijl de Nederlander geen geheim maakt van zijn mening, denkt de Belg liever drie keer na voordat hij…
Fractional laser, een aanrader of niet?
Wie van ons droomt er niet van om de klok terug te kunnen zetten? Naarmate de jaren gaan tellen, krijgen verouderingseffecten vrij spel. Het gevolg: je huid verliest zijn stevigheid. Er ontstaan fijne…
Mediteren met Headspace
Meditatie zweverig? Beslist niet! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat meditatie positieve effecten heeft op ons brein. Mindfulness en meditatie vergroten onze concentratie en helpen ons bij het o…
Zo kies je de bril die bij je past
Het kopen van een bril is niet altijd gemakkelijk. Er zijn honderden soorten en modellen, dus hoe kies je de juiste? Niet elke bril zal even goed bij je gezicht passen. Terwijl sommige monturen je jar…
Het belang van business spiritualiteit
Business spiritualiteit: is dat niet iets vaags of zweverigs? En kunnen we het op kantoor niet beter gewoon puur zakelijk houden? Het zijn vooroordelen waardoor business spiritualiteit maar al te vaak…
Het taalprobleem binnen organisaties
Taal bestaat niet alleen uit woorden. Het is tevens een instrument om een bepaalde werkelijkheid te interpreteren. Hoe rijker ons taalgebruik, hoe rijker vaak ook de ervaringen. In het bedrijfsleven b…
Kappersproducten of een goedkope shampoo: wat is beter?
Het is een veelgehoorde klacht: kappers willen je altijd iets aansmeren. Is het niet die shampoo die helemaal perfect is voor jouw haartype, dan is het wel een stylingsproduct. En daar zit jij waarsch…
Taalverschillen tussen België en Nederland: vijf valkuilen
Zo op het eerste gezicht spreken Vlamingen en Nederlanders dezelfde taal. Toch liggen er wel degelijk valkuilen op de loer. Ondernemers die hun geluk over de grens willen beproeven, komen regelmatig v…
De levensfilosofie van Arnon Grunberg
Het gedachtegoed van Arnon Grunberg heeft al de nodige inkt doen vloeien. Grunberg zelf definieert het als volgt: "Onze god, de liefde, is dood, maar ik zou nu ook de hoop dood willen verklaren, opdat…