Wetboek artikelen

Beoordeling cv en motivatiebrief door het bedrijf
Een mooi opgebouwd cv en een goede motivatiebrief kunnen het verschil maken tussen het wel of niet ontvangen van een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Immers, een eerste indruk kan slechts een…
Relatiebeding: bijzondere vorm van het concurrentiebeding
Afhankelijk van de soort werkzaamheden kan de werknemer tijdens het dienstverband in contact komen met klanten van de werkgever. Zo zal een vertegenwoordiger van een softwarebedrijf regelmatig op bezo…
Concurrentiebeding: voorwaarden, gevolgen en voorbeelden
Bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst tussen de werknemer en de werkgever worden regelmatig bedingen opgenomen die de werkgever trachten te beschermen. Dit is niet verwonderlijk in het licht van…
Aanraken van de smartphone tijdens het autorijden strafbaar
Op 24 juli 2017 heeft de kantonrechter van de Rechtbank Noord-Nederland bepaald dat - na eerder het inklemmen van de smartphone tussen hoofd en schouder, het vastmaken aan de pols en het plaatsen van…
De mondelinge overeenkomst: bestaan en inhoud bewijzen
Een mondelinge overeenkomst is bindend. Maar wat nou als één van de partijen het bestaan van de mondelinge overeenkomst ontkent of een andere betekenis aan de inhoud toekent? In zulke gevallen kan e…
Vlekken in kleding: verwijderen met huishoudmiddelen
Fruit, rode wijn, chocola, jus, kauwgom, koffie, lippenstift, melk, verf en vet hebben allemaal met elkaar gemeen dat zij voor hardnekkige vlekken in kleding kunnen zorgen. Voorzichtig omgaan met deze…
Lundiform/Mexx: Taalkundige uitleg van de overeenkomst
In 1981 heeft de Hoge Raad in het Haviltex-arrest bepaald hoe een overeenkomst dient te worden uitgelegd. In het arrest formuleerde de Hoge Raad het zogenaamde Haviltex-criterium. Dat criterium stelt…
Mondelinge overeenkomst: rechtsgeldig, vereisten en gevolgen
In het dagelijkse leven sluit iedereen wel eens een mondelinge overeenkomst zonder erbij na te denken. Het kopen van een buskaartje of het telefonisch bestellen van een pizza om af te halen. Zo maar e…
Arbeidsvoorwaardengesprek: voorwaarden, onderhandelen, tips
De kandidaat die wordt uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek heeft de sollicitatieprocedure (bijna) geheel met goed gevolg doorlopen. Enkel het gesprek omtrent de primaire- en secundaire voor…
Collectieve arbeidsovereenkomst: het verbod op nevenarbeid
Arbeidsvoorwaarden voor werknemers en werkgevers worden in diverse bronnen en op verschillende niveaus geregeld. Zo bestaan er arbeidsvoorwaarden op individueel en collectief niveau. Het individuele a…
Coeliakie en regelgeving: 'kan sporen van gluten bevatten'
Mensen met de auto-immuunziekte coeliakie ('seu-lia-kie') kunnen geen gluten verdragen. Wanneer zij deze binnenkrijgen leidt dit tot gezondheidsproblemen, zoals onder meer diarree, gewichtsverlies, ne…
Duurovereenkomst opzeggen: de redelijke opzegtermijn
Sinds het arrest van de Hoge Raad (28 oktober 2011) in de zaak Gemeente De Ronde Venen/SNU en Stedin geldt dat de duurovereenkomst (zoals bijvoorbeeld distributie-, samenwerkings-, franchise-, aandeel…
De huurovereenkomst: wegens dringende redenen opzeggen
In Nederland heeft de huurder van een woonruimte recht op verregaande huurbescherming. Het stelsel van de huurbescherming zorgt ervoor dat de huurder goed is beschermd tegen het te pas en te onpas opz…
Schuldsanering (Wsnp): toepassing, voorwaarden en gevolgen
De schuldenaar die zijn schuld niet kan voldoen zit met een probleem. De schuldeiser wil de schuld ingelost hebben en zal in de regel na verloop van tijd maatregelen treffen tegen de schuldenaar. Hier…De aanzegtermijn bij het aflopen van de arbeidsovereenkomst
De Nederlandse wetgever heeft het onwenselijk geacht dat werknemers pas kort voor het aflopen van de arbeidsovereenkomst uitsluitsel kregen over hun toekomst bij de werkgever. In schrijnende gevallen…
Het geheimhoudingsbeding: vereisten, voorbeelden en gevolgen
Elk bedrijf heeft zaken die het liever geheim wil houden voor de buitenwereld. Hierbij moet niet direct worden gedacht aan duistere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Bedrijven kunnen namel…
Het Burgerlijk Wetboek (BW): gelaagde structuur en inhoud
De Nederlandse wet valt grofweg onder te verdelen in twee domeinen, namelijk het publiekrecht en het privaatrecht. Wanneer het gaat om het geldende recht in de relatie tussen de Nederlandse burger en…
Ingebrekestelling: verzuim, vereisten, gevolgen en voorbeeld
In de praktijk komt het regelmatig voor dat mensen gemaakte afspraken afzeggen of vergeten. Zo kan het voorkomen dat de afspraak om samen naar de film te gaan wordt afgezegd of zelfs totaal wordt verg…
Arbeidsovereenkomst: bestaan, voorwaarden en grijs gebied
De arbeidsovereenkomst is de overeenkomst tussen enerzijds de werknemer en anderzijds de werkgever waarbij de werknemer in dienst van de werkgever verplicht is om persoonlijke arbeid te verrichten. Op…
Minderheidsaandeelhouders uitstoten na een openbaar bod
Het openbare bod op alle aandelen van een beursgenoteerde vennootschap (N.V.) is het aangewezen middel om een doelvennootschap in te lijven binnen het concern van de bieder. Evenwel biedt het middel i…
Het assessment: functie, onderdelen, voorbereiden en oefenen
Een nieuwe trend binnen de sollicitatieprocedure is het laten afnemen van een assessment bij de kandidaat. Hiermee tracht de toekomstig werkgever te achterhalen of de kandidaat over de benodigde compe…
Sollicitatiegesprek voorbereiden: waardevolle tips
Als de sollicitant de eerste beoordeling van het cv en de motivatiebrief door het bedrijf doorkomt, dan zal deze in de regel worden uitgenodigd voor een eerste kennismakingsgesprek. De eerste belangri…
Het proeftijdbeding: vereisten, inhoud, gevolgen en misbruik
Bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst nemen zowel de werknemer alsook de werkgever een zeker risico. De werkgever zal zich, ondanks een uitgebreide sollicitatieprocedure, onder meer afvragen of…
Solliciteren: zelfanalyse van de sollicitant
Solliciteren draait in beginsel om twee dingen, namelijk het ontdekken of de sollicitant bij de functie past en het aantonen door de sollicitant dat hij of zij de meest geschikte kandidaat is voor de…
Noodzaakfinanciering: vennootschap in financiƫle problemen
Als een vennootschap in financiële problemen terecht komt, dan heeft deze vaak dringend behoefte aan aanvullende financiering om het voortbestaan van de onderneming te kunnen waarborgen. Grofweg kan…
Vlekken op bank of tapijt: verwijderen met huishoudmiddelen
Vlekken, een veel terugkerend probleem in menig huishouden. Toch verdwijnen vlekken in de meeste gevallen eenvoudig met behulp van de wasmachine. Maar wat nou als de vlekken niet in kleding zitten, ma…
Glutenintolerantie (coeliakie): feiten en fabels op een rij
Glutenvrij is hip! Steeds meer mensen volgen een glutenvrij dieet, omdat ze hebben gehoord of gelezen in de media dat het mijden van gluten beter zou zijn voor de gezondheid. Voor mensen met coeliakie…
Dopper: het duurzame alternatief voor de plastic wegwerpfles
Loop een willekeurige collegezaal binnen op een universiteit in Nederland en de kans is groot dat je op de tafel van menig student een met water gevulde Dopper ziet staan. Onder studenten is de Dopper…
Algemene voorwaarden: werking van de zwarte en grijze lijst
Algemene voorwaarden zijn de standaardvoorwaarden die op schrift zijn gesteld voor het gebruik bij elke (toekomstige) overeenkomst die een organisatie sluit met aan andere partij. Dit kan zowel tussen…
Algemene voorwaarden: werking van de blauwe lijst
Algemene voorwaarden worden ingezet om overeenkomsten tussen partijen op een efficiënte wijze te kunnen sluiten. Door het hanteren van standaardvoorwaarden wordt de noodzaak om te onderhandelen over…