Geinformeerd » Specials » Hormonen

Gevolgen van te weinig of teveel hormonen op het lichaam

Gevolgen van te weinig of teveel hormonen op het lichaam Om als persoon optimaal te kunnen functioneren, heeft het lichaam vanaf de geboorte tot het overlijden hormonen nodig. Meest belangrijke klier daarbij is de hypofyse, alwaar de hormoonproducerende stoffen worden afgescheiden. Die stoffen sturen op hun beurt weer organen en klieren aan, om verder hormonen af te scheiden. Oftewel als de hypofyse niet goed meer werkt, dan heeft het dramatische gevolgen voor het complete lichaam. Denk aan groei en vruchtbaarheid. Wat is de invloed van hormonen op het lichaam en hoe kunnen problemen daarbij worden opgelost?

Invloed van de hypofyse

De hypofyse is onmiskenbaar het meest belangrijke kliertje in ons lichaam. Het stuurt namelijk alle processen in het lichaam aan, waartoe de juiste hormonen in de goede verhouding worden aangemaakt. Indien hier een probleem ontstaat, kan hypopituïtasrisme worden veroorzaakt. Daardoor raakt het lichaam verstookt van hormonen! Oftewel de groei neemt af, we hebben minder energie en kunnen uiteenlopende onverklaarbare klachten krijgen. Aandoeningen eraan kunnen bijvoorbeeld leiden tot het syndroom van Kallman (late puberteit trage groei lichaam) of het syndroom van Sheehan (geen menstruatie en borstvoeding na bevalling). Waarom is de hypofyse dermate belangrijk en hoe wordt het lichaam verder aangestuurd?

Klieren, organen en hormonen

Verschillende organen in het lichaam maken meerdere hormonen aan, waarmee lichaamsprocessen worden aangestuurd. Denk aan het luteïniserende hormoon voor de vruchtbaarheid, maar ook de aanmaak van androgeen. Het ligt ten grondslag aan testosteron, oestrogeen en progesteron en is dus ontzettend belangrijk. Het bepaalt hoe sterk we zijn, hoe het lichaam vorming krijgt, hoe snel de puberteit komt en of er problemen zijn met de menstruatie.

Wat voor invloed hebben hormonen op het lichaamsfunctioneren?
Wat voor invloed heeft een schildklierhormoontekort?

Wat voor invloed heeft een schildklierhormoontekort?

Een traag of niet werkende schildklier kan grote consequenties voor iemands leven hebben. Het kan zelfs levensbedreigend zijn, omdat de schildklierhormonen wezenlijke lichaamsprocessen aansturen. Is d…
Syndroom van Kallman: uitblijvende puberteit, vruchtbaarheid

Syndroom van Kallman: uitblijvende puberteit, vruchtbaarheid

De hypofyse produceert een groot aantal hormonen waarmee het lichaam groeit, men de puberteit ingaat, volwassen wordt en vruchtbaar is. Oftewel de klier vormt de basis van ons bestaan, hoe ons lichaam…
Hoe wordt de menstruatie aangestuurd door hormonen?

Hoe wordt de menstruatie aangestuurd door hormonen?

Om de vrouw de mogelijkheid te geven zwanger te worden tijdens de vruchtbare periode dient de vrouw te menstrueren. Door invloed van menstruatie hormonen wordt het baarmoederslijmvlies vervangen, zoda…
Wat doet het HCG hormoon in het lichaam?

Wat doet het HCG hormoon in het lichaam?

In het lichaam is van nature HCG hormoon aanwezig en het verzorgt de omzetting van opgeslagen vetten naar energie. Het wordt echter pas ingeschakeld als het lichaam in een noodsituatie verkeerd, danwe…
Het ADH hormoon voor een monogame relatie

Het ADH hormoon voor een monogame relatie

In ons lichaam is het ADH hormoon actief, waarmee de stemming kan worden beïnvloed. Indien het in normale waarden aanwezig is voelen we ons prettig binnen een relatie en gaan we respectvol met elkaar…
Krijg je brede heupen van de pil? Menstruatie en hormonen

Krijg je brede heupen van de pil? Menstruatie en hormonen

De pil innemen is voor de vrouw vanaf de tiener jaren tot de overgang een dagelijks gebruik. Het zorgt ervoor dat de periode netjes op gezette momenten komt, waarnaast de kans op bevruchting na de daa…
Invloed van parathormoon op botafbraak en osteoporose

Invloed van parathormoon op botafbraak en osteoporose

Het lichaam vervangt continu alle delen, zoals spieren, bloed, organen maar ook botten. Daaraan ten grondslag liggen twee stoffen, welke in balans een stabiele hoeveelheid bot in stand houden met vold…
Syndroom van Sheehan: menstruatiestop en geen borstvoeding

Syndroom van Sheehan: menstruatiestop en geen borstvoeding

Indien de hypofyse afsterft, krijgt het lichaam onvoldoende hormonen waardoor het syndroom van Sheehan ontstaat. Het zorgt ervoor dat bepaalde lichaamsfuncties niet meer goed verlopen, waardoor op de…
Hypopituïtarisme: beschadigde hypofyse, ontregelde hormonen

Hypopituïtarisme: beschadigde hypofyse, ontregelde hormonen

De hypofyse is verantwoordelijk voor de aanmaak van vele essentiële basishormonen, waardoor organen en klieren weer andere hormonen gaan aanmaken. Indien de werking van dit orgaan in de hersenen is ve…
Gepubliceerd door Geinformeerd op 23-11-2013, laatst gewijzigd op 08-09-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.