Piejet » Specials » Couveusekindjes

Kleine baby's en couveusekindjes

Kleine baby's en couveusekindjes Een couveuse is een apparaat dat we aantreffen op de afdeling neonatologie van het ziekenhuis. Er is een speciale couveusekamer voor ingericht. Het medische apparaat is ontwikkeld om heel kleine en zieke baby’s in te verplegen. Het is een geavanceerd apparaat, eigenlijk een piepklein kamertje, waarin het baby’tje gecontroleerd, geobserveerd en verpleegd kan worden.

Alexandre Lion

De couveuse is in 1891 uitgevonden door de Franse arts Alexandre Lion.
Een couveuses is een doorzichtige min of meer rechthoekige bak die het baby’tje volledig omsluit. Het moet een veilige omgeving bieden voor de kleintjes die te vroeg geboren zijn en daardoor heel klein. Het is gemaakt van transparante kunststof met aan weerszijden van de bak ronde openingen, die flexibel zijn afgesloten en waardoor de verplegers en ouders hun handen kunnen steken om het baby’tje te verplegen, verzorgen of vertroetelen.

Temperatuur

De couveuse kan op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid gehouden worden, speciaal voor de kleintjes die nog geen of weinig eigen lichaamsvet hebben en zich dus nog niet zelf warm kunnen houden. Voor hele kleine te vroeg geboren baby’s is de couveuse dan ook een uitkomst. Vroeger zouden ze geen kans gemaakt hebben, maar tegenwoordig kunnen ze worden verpleegd en verzorgd tot ze zelfstandig buiten de couveuse kunnen verblijven en aan ‘gewone’ babyverzorging genoeg hebben.
De couveuse verkleint ook de kans op infecties.

Levensreddend

De eerste couveusebaby was Edith Eleanor McLean, die werd geboren op 7 september 1888. Sindsdien heeft de couveuse zich ontwikkeld tot een geavanceerd medisch apparaat waar vele kinderen hun leven aan te danken hebben.
De couveuse kan levensreddend zijn, maar is niet ideaal voor de ontwikkeling van een kind. Er zijn methoden ontwikkeld die een bijdrage leveren aan het wegwerken van de negatieve aspecten van het apparaat. Zo zijn er couveuseknuffels ontwikkeld met tentakeltjes die de baby vastpakt en die voorkomt dat de kleintjes aan de slangetjes van de sonde gaan trekken. Ook is de methode kangoeroeën of buidelen speciaal ontwikkeld voor het welbevinden van couveusekindjes. Het is een beproefde methode die is ontstaan uit gebrek aan incubators en die nu door moderne ziekenhuizen wordt omarmd.

In deze special verzamelen bundelen we de artikelen over de couveuse, premature baby's en aanverwante onderwerpen.
Borstvoeding – Het beste voor je kind

Borstvoeding – Het beste voor je kind

Niets is beter voor je kind dan de warme melk uit de moederborst. Dat wisten we eigenlijk al, maar onderzoek wijst dat ook uit. Borstvoeding is voor de zuigeling het aller-gezondst en toch rijzen er r…
Inktvisjes en vogeltjes voor couveusekindjes

Inktvisjes en vogeltjes voor couveusekindjes

Couveusekindjes hebben het zwaar in hun prille leventjes. Gehaakte inktvisjes en vogeltjes met gedraaide tentakeltjes of staartjes, die in hun vorm aan de navelstreng doen denken, brengen rust in de c…
Kangoeroeën – buidelen met premature baby

Kangoeroeën – buidelen met premature baby

De kangoeroe heeft ons geïnspireerd tot een bijzondere zorg: kangoeroeën. Buidelen of kangoeroeën is goed voor premature kindjes die het grootste deel van de dag in de couveuse liggen. Het geeft ze ee…
Koesterkist – Lytse Skat

Koesterkist – Lytse Skat

Een koesterkist is een houten kubus met deksel, bedrukt met afbeeldingen, waar herinneringen aan een dierbare of een dierbare tijd in bewaard kunnen worden. Lytse Skat (Fries voor kleine schat) is uit…
Gepubliceerd door Piejet op 12-04-2014, laatst gewijzigd op 19-01-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Ww.wikipedia.org