Piejet » Specials » Bacterien en virussen

Micro-organismen

Micro-organismen Driekwart van het leven om ons heen onttrekt zich aan ons blote oog. Het zijn de micro-organismen die zo klein zijn dat we ze niet kunnen zien. Ze zitten op en in ons lijf, op onze meubels, in ons eten en liggen in ons bed. Met een microscoop kunnen we ze zien en er is een museum die ze voor ons tentoonstelt.

Bacteriën

Bacteriën zijn eencellige organismen die soms in kolonies leven. De micro-organismen zijn kwelgeesten en vormen een zegen. Ze kunnen ons ziek maken en dragen bij aan onze gezondheid. Er zijn bijvoorbeeld bacteriën die we nodig hebben voor onze spijsvertering en in dat geval koesteren we de microben. De ziekteverwekkers kunnen we wel dood zien en we proberen ook van alles om ze onder de duim te houden. We vinden medicamenten uit die de ziekteverwekkers bestrijden en we zoeken immer naar middelen die ons sterk maken waardoor we weerstand opbouwen tegen de ziekteverwekkers. Winterzwemmen, bijvoorbeeld, dat helpt je weerstand vergroten en ziektekiemen uit te vernietigen. Op een bijzondere manier.

Voedsel

Bacteriën kunnen ook ons eten binnendringen en zodoende van ons voedsel ziekmakende producten maken. Daar staat tegenover dat bacteriën ook ingezet kunnen worden om ons eten lekker te maken of om bijzondere producten te vervaardigen.
Ze hebben verschillende gezichten, de bacteriën, leuke gezonde en lelijke ziekmakende.

Micropia

In Amsterdam staat een museum die de wereld van de microscopisch kleine diertjes en plantjes zichtbaar maakt voor de museumbezoeker en die vertelt over het nut en onnut van de microben. In Micropia leren we dat tongzoenen gezond is vanwege de uitwisseling van micro-organismen via het speeksel. Ook leren we dat we wel anderhalve kilo aan micro-organismen met ons meedragen. Gelukkig zien we die niet, maar in het museum krijgen we er door de opstellingen, foto’s en presentaties een beeld van.

Zeevonk

Er zijn lelijke microben en er zijn mooie. Sommige virussen ontvouwen onder de microscoop een wonderlijke schoonheid van vormen en kleuren. Zeevonk is ook en micro-organisme, dat in zijn vorm mooi is om naar te kijken en dat in de natuur een natuurfenomeen veroorzaakt. Dat planktonnetje zorgt voor het lichten der zee, het blauwgroene licht dat van de zee een sprookje maakt.

Er is zoveel over de kleinste diertjes en plantjes van de wereld te vertellen, over bacteriën, virussen, plankton en algen. Interessante artikelen daarover verzamelen we in deze special. Of het nu gaat om mooie micro-organismen, levensgevaarlijke, lastige, ziekmakende, kaasmakende, voedselbedervende of voedsel verrijkende; we bundelen ze hier.
Algen – superfood of het groene goud

Algen – superfood of het groene goud

Algen zijn lastig als we ze in het aquarium of de vijver hebben, of als ze de tegels van ons terras glad maken, maar de minuscule organismen zijn ook waardevol. Het is net als met zevenblad in de tuin…
Antibioticaresistente bacteriën op vis en garnalen nieuws uitgelicht

Antibioticaresistente bacteriën op vis en garnalen

De garnalen en de vis uit Zuidoost-Azië en China bevat de multiresistente ESBL-bacterie. De vis en de garnalen zijn te vinden in de Nederlandse supermarkten, in het visschap. De gevaarlijke bacterie z…
French kissing - Tongzoenen verhoogt de weerstand

French kissing - Tongzoenen verhoogt de weerstand

Tongzoenen (het wordt ook wel French kissing genoemd) is niet alleen lekker, het is ook gezond. Het is uiteraard gezond vanwege de mentale kant. Wie veel zoent met zijn liefje voelt zich geliefd en da…
Mazelen in de Bijbelgordel of Biblebelt

Mazelen in de Bijbelgordel of Biblebelt

Mazelen is een besmettelijke ziekte en er breekt regelmatig hier of daar een epidemie uit. Nederland krijgt in 2013 te maken met een mazelenepidemie. Daarvoor was het in 2000 voor het laatst dat er in…
Meest dodelijke ziektes - tuberculose, malaria, hiv en meer

Meest dodelijke ziektes - tuberculose, malaria, hiv en meer

Er zijn ziektes waar je naar van bent en waar je misschien voor in bed moet blijven om te herstellen. Je hebt ook ziektes die dodelijk zijn voor de meeste mensen die er aan lijden en ziektes die een d…
Micropia – het museum dat het onzichtbare toont

Micropia – het museum dat het onzichtbare toont

Micropia is een museum waarin het onzichtbare zichtbaar wordt. Het is het eerste museum ter wereld waar micro-organismen worden getoond. De kleinste organismen op aarde, de micro-organismen, vormen de…
Zeevonk – Lichten van de zee door luciferase in plankton

Zeevonk – Lichten van de zee door luciferase in plankton

Op een warme zomeravond kan het gebeuren dat de zee oplicht. Een wonderschoon gezicht voor de wandelaar op het strand. Wie over het natte strand loopt kan zijn voetstappen in het donker zien fonkelen…
Zwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud is

Zwemmen in zee – elke dag van het jaar, ook als het koud is

Elke dag zwemmen in zee en dat het hele jaar door. Niet alleen in de zomer bij een lekkere temperatuur maar ook in de herfst met slagregens en in de winter met kou en soms sneeuw en ijs. Het kan, somm…
Gepubliceerd door Piejet op 18-11-2014, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties