Piejet » Specials » Schaatsen

Over schaatssport en schaatsers

Over schaatssport en schaatsers Schaatsen, glijden op bevroren water. Het is een sport waar je lyrisch van kunt worden, vooral als het gaat om tourtochten door het laagland, onder bruggetjes door en via het dorpscafé van een van de dorpen langs de route. Het sociale centrum van het dorp waar de hete chocolademelk klaar staat en waar je er ook nog een dik plak koek bij krijgt. Schaatsen, in winters die zo koud zijn dat de ijspegels aan je neus hangen.

Winters

Om te kunnen schaatsen langs pittoreske dorpjes heb je allereerst winterse kou nodig. De sloten, vaarten en kanalen moeten veilig dicht zijn gevroren om mensen op ijzers te kunnen dragen. Maar als dat dan zover is, dan stapt Nederland massaal op de schaatsen. Houtjes, noren en klapschaatsen, dat maakt niet uit. Als je maar buiten kunt zijn en een tocht kunt maken.

IJsbaan

Elke zichzelf respecterende gemeente heeft een ijsclub die in de late herfst hun landjes al onder laten lopen in de hoop dat de vorst komt en dat er een spiegelende ijsvloer ontstaat. Lang niet altijd lukt dat, de natuur werkt niet elk jaar mee. Vaak is er te weinig vorst en soms heeft het tijdens de vorstperiode te hard gewaaid. Wat dan resteert is een ribbelige ijsvloer of een ijsbaan waar zoveel zand op is gewaaid dat het wel schuurpapier lijkt. In die winters zijn er altijd nog sloten die in de luwte lagen en waar wel zwart ijs op ligt, want schaatsen zullen we. En als de ijsclub een baan heeft die het vegen waard is, dan worden er meteen hardschaatswedstrijden uitgeschreven, voor jongens, meisjes en voor mannen en vrouwen. Nederland schaatst zolang Nederland ijs heeft, dat deden we altijd al, getuige de prachtige ijstaferelen op de schilderijen van de meesters uit de Gouden Eeuw.

Elfstedentocht

Het summum van een schaatstocht is de Elfstedentocht. Het wordt niet voor niets de Tocht der Tochten genoemd. Het is een monster schaatstocht voor wedstrijdrijders en recreanten en er doen duizenden mensen aan mee. Die trainen al die winters dat het er niet van komt wegens gebrek aan kou om paraat te zijn als de winter toeslaat en het "It giet oan!" van de voorzitter van de Elfstedenvereniging klinkt.

Kunstijsbaan

Voor al die liefhebbers die ook in warme winters willen blijven schaatsen liggen er verspreid in het land kunstijsbanen waar kinderen kunnen krabbelen en waar schaatslessen worden gegeven of waar je gewoon voor je plezier een paar rondjes kunt draaien.
Schaatshart van Nederland is IJssadion Thialf in Heerenveen, de eerste overdekte schaatshal van Nederland. Thialf is beroemd om zijn geweldige sfeer bij grote wedstrijden en het is een recordbaan. In 2015 wordt het ijsstadion verbouwd tot een ijstempel waar de records weer zullen gaan breken. In de herfst van 2016 opende Nieuw Thialf.

In deze special verzamelen we ijzige artikelen: over schaatsen, ijsbanen, randverschijnselen, blessures en koek en zopie.
Atje Keulen-Deelstra - moeder van de schaatssport

Atje Keulen-Deelstra - moeder van de schaatssport

Atje Keulen-Deelstra was dé allround schaatskampioene uit de jaren 70 die het multitasken tot kunst had verheven. Ze was moeder van drie kinderen, boerin en topschaatser en ze werd Ridder in de Orde v…
Elfstedentocht van Reinier Paping - Hel van 1963

Elfstedentocht van Reinier Paping - Hel van 1963

Reinier Paping won de barre Elfstedentocht van 1963. De tocht wordt 'De Hel van 1963' genoemd en Paping 'De Held van ’63.' Hij werd geen miljonair door zijn zege; er was in die tijd nog geen sprake va…
Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstad

Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstad

Als de Elfstedentocht wordt gereden, dan is de finish op de Bonkevaart (Bonkefeart) bij Leeuwarden. Het einde van de tocht zou eigenlijk middenin de stad moeten zijn, vinden sommigen. De finish was vo…
Elfstedentocht – Startrecht voor alle leden

Elfstedentocht – Startrecht voor alle leden

De organisatie van de Elfstedentocht, de Elfstedenvereniging, wil alle leden de kans geven mee te schaatsen, mocht de tocht langs de Friese elf steden gereden kunnen worden, ijs en weder dienende. All…
IJzel en de onaangename verrassing van een gladde weg

IJzel en de onaangename verrassing van een gladde weg

Elke winter komt het wel een keer voor en kunnen we van de schoonheid van de ijzel genieten. Het ijzige laagje om de takken is prachtig om te zien, vooral als de zon erop schijnt is het een fotogeniek…
Olympische Winterspelen - OS2014 Schaatsvlag

Olympische Winterspelen - OS2014 Schaatsvlag

De Olympische Winterspelen in Sotsji inspireren niet alleen kinderen tot het aanbinden van de schaatsen, maar ook ontwerpers tot het maken van vlaggen. De Dokkumer Vlagen Centrale (DVC) stortte zich o…
Olympische Winterspelen in Sotsji – Openingsceremonie

Olympische Winterspelen in Sotsji – Openingsceremonie

Op vrijdag 7 februari 2014 zijn de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji begonnen. Voorafgaand aan de wedstrijden van de wintersporten is er een indrukwekkende openingsceremonie, die op een…
Olympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonie

Olympische Winterspelen Sotsji in Rusland– slotceremonie

De afsluiting van de Olympische slotceremonie is altijd een feest: het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verbindt aan deze ceremonie minder zware regels. De ceremonie kent een aantal tradities die…
Olympische Winterspelen Sotsji – begrippen

Olympische Winterspelen Sotsji – begrippen

Tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji komen diverse termen voorbij die opeens vaak worden gehoord. Voorheen las je ze hier en daar, maar de commentatoren en journalisten die de Spelen in Sotsji…
Olympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feiten

Olympische Winterspelen Sotsji – bijzondere feiten

Rusland is trots op zijn Olympische Winterspelen die in de maand februari van 2014 in het land plaatsvonden. Het draait om de sport, tijdens de Spelen, maar rondom elke Olympische Spelen wemelt het va…
Olympische Winterspelen Sotsji – de donkere kant

Olympische Winterspelen Sotsji – de donkere kant

Olympische Winterspelen is een fantastisch evenement waaraan de beste sneeuw- en ijssporters hun kunnen laten zien en strijden om de Olympisch eer. De Spelen in Sotsji in 2014 gingen niet zonder discu…
Schaatsen en schaatsblessures - polsbreuk en kneuzing op ijs

Schaatsen en schaatsblessures - polsbreuk en kneuzing op ijs

Schaatsen is een blessuregevoelige sport. Vooral schaatsen op natuurijs zorgt voor veel ongevallen. De schaatsers rijden in een scheur, vliegen over de kop, vallen op hun hoofd, rijden in een wak en k…
Sven Kramer – het boek Sven van Johan Boef

Sven Kramer – het boek Sven van Johan Boef

Johan Boef schreef het boek Sven, een biografie over schaatser Sven Kramer. De titel is kort en krachtig en gaat over het doorzettingsvermogen van een begenadigd schaatser, van een man die na tegensla…
Thialf – ijsstadion in Heerenveen, schaatshart van de wereld

Thialf – ijsstadion in Heerenveen, schaatshart van de wereld

IJsstadion Thialf in Heerenveen wordt geroemd om zijn publiek, dweilorkesten en sfeer én natuurlijk om de records die er zijn gereden. Vooral Sven Kramer en Ireen Wüst grossieren er in baanrecords. De…
Wegwijs op natuurijs – Veiligheidstips voor de schaatser

Wegwijs op natuurijs – Veiligheidstips voor de schaatser

De KNSB gaf opdracht voor het schrijven van een boekje met schaatstips op natuurijs. De vele ongelukken maken van dit handboekje geen overbodige luxe. Duizenden schaatsongelukken zorgen voor een dokte…
Wintersport op Waddeneiland Ameland

Wintersport op Waddeneiland Ameland

Je zou het misschien niet direct bedenken, maar het Waddeneiland Ameland is een uitstekend gebied waar je leuk kunt wintersporten. Je hoeft er niet voor te vliegen en toch ben je er in de winter even…
Gepubliceerd door Piejet op 12-02-2015, laatst gewijzigd op 01-03-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.schaatsen.nl geraadpleegd op 12 februari 2015