Bieraait » Specials » Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen Wanneer je begint met beleggen, ben je maar beter voorbereid. Leer bij over zaken zoals een risicoprofiel, de koerswinstverhouding en tijdshorizon. Weet waar je op moet letten wanneer je investeert en volg je beleggingen op de voet met enkele beurs-apps. Vermijd typische fouten bij het kopen van aandelen en maak correct gebruik van bestaande waarderingsmethodes.

Aandachtspunten bij het investeren

Liquiditeit, risico, verwacht rendement, het zijn slechts een aantal termen dat dat op een gemakkelijk verteerbare manier uitgelegd worden. Investeren is namelijk niet helemaal hetzelfde als beleggen Zo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen vastgoed en aandelen, grondstoffen of munten, en nog zo veel meer. Of je nu kiest voor aandelen dan wel iets anders, bepaalde woorden komen altijd terug. Een goede kennis van deze begrippen is een vereiste om succesvol te investeren. Vaak worden dezelfde beginnersfouten begaan, ontwijk deze valkuilen door ook op dit vlak je kennis bij te schaven.

Risico's bij het beleggen

Hoe meer rendement, hoe meer risico. Het is een typische uitspraak, maar het klopt ook wel. Als een groter risico neemt, eis je als investeerder hogere verwachte rendementen. Mocht dat niet het geval zijn, dan ga je altijd voor de veilige optie. Hoeveel risico je bereid bent te nemen is voor ieder een persoonlijke keuze. Een essentieel hulpmiddel om niet voor verrassingen te staan is een test over je risicoprofiel. Bepaal dus eerst je risicoprofiel, voordat je gaat beleggen.

Analyseren en opvolgen van aandelen

Weet je niet goed of een aandeel overgewaardeerd dan wel ondergewaardeerd is, dan kan je enkele simpele methodes toepassen. Er bestaan natuurlijk een heleboel methodes, maar de beginnende belegger kan alvast beginnen met de drie meest courante en eenvoudigste goed te kennen. In een tijd waarin informatie snel verspreid wordt, is het nuttig om snel deze informatie te kunnen consumeren. Je kan evoluties opvolgen door de financiële pers door te nemen, maar je kan evengoed een aantal beurs-apps downloaden op je smartphone of tablet om op hoogte te blijven.
Waar je het best op let tijdens het investeren

Waar je het best op let tijdens het investeren

Wanneer je de beslissing neemt om te investeren zijn er zodanig veel mogelijkheden, dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Nochtans kan je elke investeringsopportuniteit beoordelen aan…
Beleggingsadvies voor de beginnende belegger

Beleggingsadvies voor de beginnende belegger

Beleggen in aandelen kan zeer lucratief zijn, maar kan ook verliezen met zich meebrengen. De aandelenmarkt bestaat niet zonder risico's, sterker nog het is er op gebaseerd. Helaas is er geen superieur…
Risicoprofiel bepalen als belegger: doe de test

Risicoprofiel bepalen als belegger: doe de test

Beleggen, het lijkt wel als of de hele wereld er mee bezig is. Nochtans houdt beleggen veel risico's in. Daarom is het belangrijk om een risicoprofiel te schetsen, alvorens zelf op de beurs te gaan sp…
Waarderingsmethodes voor aandelen

Waarderingsmethodes voor aandelen

In het huidige lage rente klimaat kiezen almaar meer particulieren om de stap naar de beurs te wagen. Bij het kopen van een aandeel komt er veel studiewerk aan te pas. Hoe weet je of een aandeel koopw…
Handige beurs-apps voor op je smartphone of tablet

Handige beurs-apps voor op je smartphone of tablet

Wie de beurs op de voet wil volgen kan enkele handige apps downloaden voor op de tablet of smartphone. De meest gebruikte apps zijn te vinden in zowel de App Store (Apple) als Google Playstore (Androi…
Beleggen: inspelen op een verandering van de olieprijs

Beleggen: inspelen op een verandering van de olieprijs

De olieprijs wordt wereldwijd bepaald door allerlei markten. De OPEC, een kartel van de voornaamste olieproducerende landen, speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de olieprijs. Sinds de schaa…
Gepubliceerd door Bieraait op 04-06-2015, laatst gewijzigd op 17-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay