Shelob » Specials » Enzymen

Werking en functie van enzymen

Werking en functie van enzymen Enzymen in scheikunde is een veel gebruikt woord. Enzymen bevinden zich onder andere in voedsel. Daarnaast komen enzymen ook voor in cellen van bijvoorbeeld planten, schimmels en dieren. In deze cellen worden de enzymen dan ook zelf gemaakt. Er bestaan veel verschillende soorten enzymen in scheikunde en elk enzym beschikt over een eigen functie en doel. Wat zijn enzymen precies en wat hebben enzymen als doel?

Wat zijn enzymen?

Enzymen zijn organische moleculen die biologische reacties mogelijk maken of deze versnelt zonder daarbij zichzelf van samenstelling te veranderen. Kortom gezegd is een enzym dus een eiwit. Dit enzym maakt vervolgens een chemische reactie buiten of in een cel zonder daarbij zelf verbruikt te worden. Omdat elk enzym een eigen functie heeft gebeurd dit voor elk enzym op een eigen manier. Enzymen zijn opgebouwd uit bouwstenen en in sommige gevallen ook uit vitaminen. Na een chemische reactie keert het enzym terug naar de eigen stand en kan hierdoor direct opnieuw een reactie versnellen. Enzymen kunnen door bijvoorbeeld verschillende processen worden beïnvloed. Een paar voorbeelden: het oppervlakte, de zuurgraad van het enzym(pH-waaarde), de enzymconcentratie, het soort substraat(de stof waar een enzym op inwerkt) en de temperatuur van de omgeving.

Werking van enzymen

Bekend is nu wat enzymen zijn, maar wat is de werking van enzymen? Tijdens een chemische reactie verbindt een enzym zich met een substraat (een stof die via deze reactie wordt omgezet met behulp van een enzym) op eigen manier. Na deze reactie keert dit enzym terug naar de oorspronkelijke stand en kan hierdoor dus opnieuw een reactie versnellen. Om dit proces meer te kunnen begrijpen verwoorden we dit anders: feitelijk 'wacht' een enzym dus dat de moleculen weer bereikbaar zijn. Voedingstoffen bijvoorbeeld worden in kleine stukken verbroken omdat het enzym zich klemt op één plaats aan het substraat en vervolgens wordt dit deel losgemaakt van het grotere stuk.

Soorten enzymen en haar functies

Hieronder staan een paar veel voorkomende enzymen in scheikunde met haar functies:
  • Amylase - Breekt zetmeel af
  • Lipase - Breekt vetten af in ons lichaam
  • Pepsine - Splitst eiwitmoleculen
  • Lactase - Breekt melksuiker af tot galactose en glucose
Het Amylase enzym

Het Amylase enzym

Het amylase enzym is een verteringsenzym en komt onder andere voor in het menselijk speeksel. Naast het amylase enzym, zijn er ook nog heel veel andere soorten enzymen die allemaal hun eigen functies…
Het Lipase enzym

Het Lipase enzym

Het lipase enzym komt voor in de alvleesklierenzym en splitst vetmoleculen tot een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen. Naast het lipase-enzym zijn er ook nog heel veel andere soorten enzymen di…
Het pepsine-enzym

Het pepsine-enzym

Pepsine, ook wel peptase genoemd, is een enzym dat in de maag eitwitmoleculen splitst. Naast het pepsine-enzym zijn er nog vele andere soorten enzymen zoals amylase en lipase, die allemaal hun eigen f…
Gepubliceerd door Shelob op 21-02-2017, laatst gewijzigd op 21-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yikrazuul, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Aantekeningen gemaakt in 4 en 5 Havo.