Hoe werkt de Ramadan?

Tijdens de Ramadan vasten moslims een maand lang tussen het opgaan van de zon en het ondergaan van het hemellichaam. In de tijd dat de zon onder is, mogen moslims eten en drinken. Maar wat is de Ramadan nu precies? En waren doen moslims aan de Ramadan?

De negende maand van de Islamitische kalender

Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender, die rekent vanaf de het moment dat Mohammed van Mekka naar Medina ging. Dat was toen half juli 622. In die maand kreeg de profeet Mohammed zijn eerste openbaring van de Koran. Moslims volgen het voorbeeld van hun profeet door een maand lang te vasten. Voor mensen uit Turkije is de Ramadan in 2009 op vrijdag 21 augustus begonnen. Voor anderen zoals Marokkanen en Indonesiërs is dat een dag later. Overigens kan de ramadan net zo goed in de winter als in de zomer vallen. Soms valt het samen met het christelijke kerstfeest, andere keren is het hartje zomer. Dit komt omdat de Islamitische kalender echte maanmaanden gebruikt. Die zijn korter dan onze vastgestelde maanden van 30 of 31 dagen (en 28 of 28 dagen in februari). Daardoor schuift de ramadan ook elk jaar op in de tijd.

Het begin van de ramadan

Het begin van de Ramadan is nog altijd een strijdpunt. Sommige islamitische bevolkingsgroepen menen dat de vastenmaand begint als de nieuwe maan echt te zien is. Anderen vinden dat de Ramadan pas kan beginnen als die maan te zien is in hun land van herkomst of bij de heilige stad Mekka. Weer anderen gebruiken berekeningen over de stand van de nieuwe maan. Bewolking of niet, zij vasten als de berekeningen uitwijzen dat de nieuwe maan moet zijn verschenen.

Vastentijden

Moslims moeten vasten van het moment dat de zon opkomt tot het moment dat hij weer ondergaat. Om er voor te zorgen dat het lichaam toch gezond blijft eten moslims ’s ochtends in alle vroegte de sahoer of dageraadsmaaltijd. Het vasten wordt ’s avonds weer gebroken met de iftar of de avondmaaltijd. Aan die maaltijden wordt overigens heel veel aandacht besteed. Vaak worden de maaltijden ook samen genuttigd met familie en vrienden.

Vasten en niet mogen vasten

Vasten is volgens de Koran verplicht. Mensen waarvoor het echter een risico oplevert mogen niet vasten, zoals, kinderen, ouderen, zieken, vrouwen die hun kind de borst geven en zwangeren. Ook dit is duidelijk omschreven in de Koran. Zij moeten de vastendagen later wel inhalen overigens als dit mogelijk is. Kan dit niet, dan mogen ze ook aan de armen geven. Dit is één van de andere 5 pijlers van de Islam.

Het belang van de Ramadan

Tijdens het vasten wordt de relatie van moslims met Allah en Mohammed bevestigd door te doen wat zij ook deden. Bovendien is het een maand van contemplatie. Tijdens deze periode in het jaar zuiveren de gelovigen zich en het helpt hen zich te richten op zaken die er echt toe doen. Moslims geloven verder dat zij beter in staat zijn mededogen te oefenen als zij weten wat het is om honger te hebben, zoals zoveel andere broeders in de rest van de wereld.

Ramadan in Nederland

In Nederland vasten zeker 375.000 Turkse mensen en 340.000 Marokkaanse ingezetenen. Daar komen nog velen bij met een andere achtergrond uit bijvoorbeeld Iran, Irak, Indonesië, Afrika en andere continenten. Wie heel strikt de regels naleeft, mag weinig om zo te voorkomen dat het vasten wordt gebroken. De tanden poetsen kan al een probleem zijn, omdat daar stoffen in kunnen zitten die voedingsstoffen zijn. Ook wordt er na het tandenpoetsen met water gespoeld, iets wat eigenlijk niet kan omdat iemand dan ook vocht binnen zou kunnen krijgen, terwijl dat verboden is. Een dag waarop de regels niet zijn nageleefd, moet overigens worden ingehaald, zo schrijft de Koran voor.

Einde Ramadan - het vasten breken en het vieren van het suikerfeest

De vastenmaand Ramadan is in 2009 afgelopen rond 20 september. Het vasten wordt dan vaak verbroken met dadels en met melk. Bovendien is het daarna groot feest en wordt het suikerfeest gevierd, waarbij families en vrienden elkaar feliciteren met het behalen van het einde van het vasten en elkaar onthalen op veel en lekker eten.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ramadan: een maand niet eten en drinkenRamadan: een maand niet eten en drinkenElke keer als de ramadan begint betekent dat voor alle moslims een periode van bezinning, zuivering en vasten. Dat is la…
Ramadan op het werkRamadan op het werkElk jaar zullen er moslims zijn die meedoen aan de Ramadan, een periode van vasten. Het kost voor hen veel inspanning om…
De viering van het Suikerfeest bij moslimsDe viering van het Suikerfeest bij moslimsHet Suikerfeest wordt ook wel eens het Kleine Feest genoemd. Het wordt gevierd door de moslims (islam-godsdienst) aan he…
Vasten buiten Ramadan in de IslamVasten buiten Ramadan in de IslamWie aan Islam en vasten denkt, denkt onmiddellijk aan Ramadan. Maar er zijn nog veel meer dagen waarop een moslim kan va…

Tekstanalyse gelijkenis Verloren zoonTekstanalyse gelijkenis Verloren zoonDeze tekstanalyse van de gelijkenis van de Verloren zoon geeft in één oogopslag alle tekst weer die gesproken en gedacht…
Missionaire gemeente en kerk zijn voor jongerenMissionaire gemeente en kerk zijn voor jongerenDe sfeer in een kerk kan erg gesloten zijn. Een gemeente kan zo gegroeid zijn dat men niet geïnteresseerd is in nieuwe m…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 02-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.