Jehoeda » Specials » Shema

Startpagina - Shema

Startpagina - Shema Het Shema dat we in Deuteronomium 6:4-9 vinden wordt door de Joden ook dagelijks in gedachtenis gebracht door middel van tekenen: Deze tekenen zijn de Mezoeza, de Tefillien en de Tsietsiet (Talliet). Ze worden dagelijks door zeer veel Joden gebruikt en vinden hun oorsprong in de woorden van de laatste twee verzen van het Shema.

Het Shema, laatste twee verzen

"En gij zult ze als een teken op uw hand binden en zij zullen tot voorhoofdtekenen tussen uw ogen zijn.
En gij zult ze op deurposten van uw huis en op uw poorten schrijven."


Tekenen van de Mezoeza, de Tefillien en de Tsietsiet (Talliet)

De woorden van de Tora moet men op het hart en op de ziel dragen en ze moeten als een teken op de hand en op het voorhoofd tussen de ogen worden gebonden. De Joodse ouders moeten hun kinderen te allen tijde deze woorden inprenten en ze dienen geschreven te staan op de posten van huisdeuren en poorten. Deze geboden vinden hun uitdrukking in de tekenen van de Mezoeza, de Tefillien en de Tsietsiet (talliet).
Het Shema: "Hoor Israël" - de Joodse geloofsbelijdenis

Het Shema: "Hoor Israël" - de Joodse geloofsbelijdenis

Het Shema kan omschreven worden als de dagelijkse Joodse geloofsverklaring, gereciteerd in de ochtend- en avondgebeden en voor het slapen gaan. De passage is terug te vinden in Deuteronomium 6:4-9. De…
Gepubliceerd door Jehoeda op 16-12-2008, laatst gewijzigd op 15-07-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rliessum, Pixabay (bewerkt)