Auteurjr » Specials » Meteorenzwermen

Informatie over meteoren en meteorenzwermen

Informatie over meteoren en meteorenzwermen Meteorenzwermen zijn fantastische verschijningen in het heelal die bestudeerd worden door sterrenkundigen en fans van astronomie. In feite zijn het vallende sterren die met het blote ook kunnen waargenomen worden. Elk jaar opnieuw ontmoet de aarde, in haar baan rond de zon, verschillende meteorenzwermen. Een hoge intensiteit van meteoren wordt ook wel een meteorenregen genoemd. Deze regens leveren prachtige plaatjes over de schoonheid van het heelal.

Een meteorenzwerm, een fantastisch natuurfenomeen

Meteorenzwermen zijn zwermen van meteoren. Deze meteoren zijn afkomstig van stofdeeltjes en gruis die achtergelaten zijn door kometen. De ontmoeting van de aarde met deze meteoren zorgt voor een prachtige hoeveelheid vallende sterren (zichtbare verbrandingen). Soms kunnen de vallende sterren heel intensief zijn. Op dat moment spreken we van een meteorenregen. Heel bekende meteorenzwermen zijn de Perseïden, Orioniden, Draconiden, Leoniden en Geminiden. Bij een meteorenzwerm komen alle stofdeeltjes uit dezelfde richting, waardoor de trajecten van de meteoren uit éénzelfde punt lijken te komen. Dit wordt de radiant van de zwerm genoemd. De naam van de meteoor wordt genoemd naar het sterrenbeeld waar hun radiant in gelegen is.

Kometen, de oorsprong van de meteorenzwermen

Kometen zijn erg gekend omdat ze heel helder zijn aan de hemel en een indrukwekkende staart hebben. Ze zijn slechts éénmaal te zien om de zoveel jaar. Kometen worden al duizenden jaren waargenomen en ze worden dan ook afgebeeld in boeken, schilderijen enzovoort. Kometen werden honderden jaren gelden geassocieerd met de komst van ziektes of een oorlog. Nu echter weet men dat kometen deel uitmaken van het universum en ze totaal geen bijgelovige betekenis hebben. Kometen zijn voor sterrenkundigen bijzonder interessant. Ze worden vaak “vuile sneeuwballen” genoemd en bestaan uit een samenstelling van ijs, gas en stofdeeltjes. Deze achtergelaten stofdeeltjes vormen dan later de basis voor een meteorenzwerm.

De bekende komeet Halley

De komeet van Halley is de meest bekende komeet. Ze verschijnt met een gemiddelde periode van ongeveer 75 jaar. Ieder mens zou de komeet Halley dus gemiddeld minimaal één keer in zijn leven kunnen zien. De laatste keer dat de komeet verscheen was in 1986. Een volgende keer is dus gepland in 2061. De komeet Halley werd genoemd naar de Engelse astronoom Edmund Halley. Halley’s berekeningen lieten zien dat er kometen zijn die in een baan om de Zon bewegen. Ook concludeerde hij dat de komeet Halley één en dezelfde komeet is, die steeds terugkeerde.

Bron: Rgl1951, PixabayBron: Rgl1951, Pixabay

De grotere vorm van meteoren: de meteorieten

De meeste meteorendeeltjes zijn zo klein dat ze volledig verbranden. Anderen worden verpulverd en vallen neer op de aarde in de vorm van stof. De grootste exemplaren, ook wel meteorieten genoemd, kunnen overleven en zo krachtig op de aarde invallen. Ze kunnen zelfs enorme grote kraters veroorzaken. Voorbeelden hiervan kraters van Arizona in de Verenigde Staten en de Henbury- kraters in Australië. Er bestaan drie soorten meteorieten, waarvan twee hoofdsoorten en één tussenvorm.
  • Hoofdsoort ijzeren meteorieten: deze worden ook siderieten genoemd
  • Hoofdsoort stenen meteorieten: deze worden ook aërolieten genoemd
  • Tussenvorm gemengde stenen/ijzeren meteorieten: deze worden ook siderolieten genoemd
Vallende sterren in augustus: de Perseïden-meteorenzwerm

Vallende sterren in augustus: de Perseïden-meteorenzwerm

Voor astronomieliefhebbers is augustus een topmaand. In deze maand zijn er immers heel veel vallende sterren te zien. Tijdens deze maand trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm. Deze zwerm is e…
Vallende sterren in oktober: de Orioniden-meteorenzwerm

Vallende sterren in oktober: de Orioniden-meteorenzwerm

De Orioniden-meteorenzwerm verschijnt van 16 tot 26 oktober aan de sterrenhemel. Een zwerm van meteoren worden ook wel vallende sterren of sterrenregen genoemd. Sterrenkundigen en liefhebbers van de a…
Vallende sterren in november: de Leoniden-meteorenzwerm

Vallende sterren in november: de Leoniden-meteorenzwerm

De Leoniden-meteorenzwerm komt van 13 tot 18 november tevoorschijn aan de hemel. Meteorenzwermen of vallende sterren zijn enorm populair bij sterrenkundigen en liefhebbers van de astronomie. De Leonid…
Vallende sterren in december: de Geminiden-meteorenzwerm

Vallende sterren in december: de Geminiden-meteorenzwerm

De Geminiden-meteorenzwerm is waarneembaar aan de sterrenhemel van 7 tot 16 december. De Geminiden worden veroorzaakt door stofdeeltjes die afkomstig zijn van de planetoïde 3200 Phaethon, die als een…
Vallende sterren: de Draconiden-meteorenzwerm in oktober

Vallende sterren: de Draconiden-meteorenzwerm in oktober

De Draconiden- of Giacobiniden-meteorenzwerm is elk jaar waarneembaar aan de hemel van 7 tot 9 oktober. De meteorenzwerm bereikt rond 8 of 9 oktober haar hoogtepunt of maximum. De zwerm dankt haar naa…
Vallende sterren: de Aurigiden-meteorenzwerm in september

Vallende sterren: de Aurigiden-meteorenzwerm in september

De groep van de Aurigiden-meteoren vertoont zich tussen 25 augustus en 8 september. De zwerm bereikt elk jaar zijn maximum op 1 september. De meteorenzwerm draagt de naam van het sterrenbeeld Auriga (…
Gepubliceerd door Auteurjr op 15-08-2015, laatst gewijzigd op 05-03-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AdinaVoicu, Pixabay
  • Hemel.waarnemen.com, http://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/meteoorzwermen_2015.html#08, 15 augustus 2015
  • Werkgroepmeteoren.nl, http://werkgroepmeteoren.nl/meteorieten/, 15 augustus 2015
  • Spacepage.be, http://www.spacepage.be/artikelen/waarnemen/hemelverschijnselen/meteoren/de-belangrijkste-meteoorzwermen, 15 augustus 2015