Helweek: life changing 7 dagen of gestoord plan?

Helweek: life changing 7 dagen of gestoord plan? De tijd vliegt, welke week uit je leven kan je je nog herinneren, en waarom? Sleur ligt immers op de loer. Helweek is een boek dat je wil inspireren om uit je comfortzone te komen en te leren om verder te komen dan je jezelf toe in staat achtte. Om 5 uur 's ochtends opstaan, om 10 uur 's avonds naar bed en een nacht niet slapen dus doorhalen. Bovendien heeft elke dag een thema. Schrijver Erik Bertrand Larssen neemt je bij de hand door jouw eigen helweek!
Nationale Helweek 2015
Uitgeverij Boom Nelissen die het boek Helweek naar Nederland haalde promoot de 'week of hell' door vier Nationale Helweken te organiseren. Ze roept je op om een van deze weken uit te kiezen om je eigen helweek te doen. De data van de Nationale Helweek in 2015 zijn:
  • 23 - 29 maart 2015: vier het begin van de lente
  • 22 - 28 juni 2015: haal alles uit de langste week van het jaar
  • 21 - 27 september 2015: herpak jezelf na de vakantieperiode
  • 25 - 31 januari 2016: kickstart het nieuwe jaar!
De fanatici ofwel enthousaste helwekers kunnen ze natuurlijk ook allevier doen.

Succes na verschijnen
Het boek Helweek was direct na de eerste uitgave een enorme hype in zowel thuisland Noorwegen alsook het buitenland. Van de zestien landen die de vertaalrechten kochten was Nederland het eerste land die het het boek uitgaf. Bestellingen bij Bol.com liepen na publicatie storm en in de eerste twee weken stond het al twee keer in de Top 5 van best verkochte boeken.

Inhoud


Wat betekent Helweek?

De naam van het boek Helweek zegt het al: een week die lijkt te zijn bedacht in de hel, door de duivel zelf. Een week waarin je jezelf tot het uiterste drijft en je uitputtende actielijst nu eindelijk eens afwerkt. Maar ook een week waarin je weer eens echt goed voor jezelf gaat zorgen -en dat lijkt een contradictie met de titel-. Want je gaat elke dag sporten, je gaat gezonder eten en drinken, je gaat je concentreren op je taken en laat je niet afleiden. Dat betekent: overdag geen privé-contacten, dus ook geen social media. 's Avonds geen tv kijken, dus niet eindeloos hangen voor de buis tot laat in de avond. Elke dag van de helweek begint om 5.00 uur 's ochtends: ja echt waar! En eindigt om 22.00 uur 's avonds. Tot zover de Dat zijn de belangrijkste punten, hoewel de lijst nog wat meer bevat. Dit alles doe je 'blij, positief en oplossingsgericht'.

Tip voor gezonder eten:
Gezonder eten hoeft trouwens niet te betekenen dat je al je eetgewoontes drastisch verandert. Ook met wat aanpassingen aan je huidige voedselpatroon kun je verstandiger eten zoals met gezonde variaties met shoarma en gezondere zelfbelegde pizza's.

Wie heeft de helweek verzonnen?

De helweek is een bekend fenomeen in het leger. De schrijver Erik Bertrand Larssen heeft er aan de start van zijn jarenlange loopbaan bij het Noorse leger zelf aan deelgenomen, als onderdeel van zijn toelating voor de officiersopleiding. In zijn boek beschrijft hij dat het doorstaan van een helweek hem inspireerde om van zwakke, onzekere jongen te transformeren naar een zekerder, volwassener persoon met meer zelfvertrouwen. De militaire helweek bevatte vanzelfsprekend wel wat andere onderdelen: dagenlang marcheren met zware kisten en door een modderparcours kruipen in de ijskou. Zo bont maakt hij het niet in de helweek zoals hij die van je vraagt in zijn boek, maar een helweek is zeker een pittige opgave, zo blijkt uit vele bloggers die het boek van Larssen lazen en zichzelf 'tracteerden' op een helweek.

Voorbereiding op je helweek

Het is niet Larssen's bedoeling om lukraak te beginnen met je helweek. Zeker een derde deel van het boek beschrijft zijn gedachten, ideeën en zienswijzen op de week en het hele leven. Dit bereidt je voor zodat je beslagen ten ijs start met jouw eigen week. Onderwerpen zoals lichaamsbeweging, uitputting en doelen stellen worden uitgebreid bezien.

de Helweek dagende Helweek dagen

De helweek van dag tot dag

Elke dag heeft zijn eigen thema en deze worden in het boek ook uitgebreid behandeld. Het echte effect van het boek is naast het zelf uitvoeren van een helweek ook het doorlezen van de inhoud. Daarom gaan we hier niet uitgebreid op elk hoofdstuk en dag in maar beschrijven deze kort en bondig.

Maandag: Vaste gewoontes

De eerste dag om 5 uur opstaan is pittig, een tijdstip waarop de meesten onder ons zich nog eens omdraaien voor minstens nog een uurtje slaap. Juist daarom is het thema van deze dag 'vaste gewoontes' en hoe en waarom je deze zou omvormen. Het tijdstip waarop je opstaat is namelijk de eerste vaste gewoonte waar je tegenaan loopt tijdens je helweek. Waarschijnlijk lig je in je bed totdat praktische redenen je dwingen op te staan. Stephen R. Covey en zijn bekende boek 'The 7 habits of highly effective people' wordt aangehaald: deze week ga je direct uit bed zodra de wekker klinkt. Je gaat je gewoontes zelf ook in kaart brengen met als uiteindelijk doel:

Leestip:
Het kan vandaag heel motiverend zijn om over andere succesvolle mensen te lezen, zoals over bekende mensen die succesvol werden door The Secret methode.

Dinsdag: Modus en focus

Je gevoelens bepalen in grote mate je acties. In tegenstelling tot wat veel mensen denken ben je wel degelijk baas over je eigen gevoelens. Heb je al enige ervaring met mindfulness of mediteren, dan zul je deze zienswijze wel herkennen. Door middel van innerlijke dialoog, visualisering, lichaamshouding en herinneringen kun je je gevoelens in een andere richting sturen. Je gemoedstoestand wordt in dit hoofdstuk 'modus' genoemd. En de 'groten der aarde' zoals Churchill wisten dat je je modus door de dag heen moet variëren, en wel zoals je dat van tevoren bedacht had. Focus en concentratie is iets wat in ons snelle veelal digitale leventje steeds lastiger wordt en juist daarom steeds meer aandacht behoeft.

Woensdag: Timemanagement

Teveel te doen en tijd tekort is een gevoel wat veel mensen regelmatig bekruipt, vaak met stress tot gevolg. Larssen is er echter van overtuigd dat een kalm en gelukkig leven geen contradictie is met je werk goed doen, ja zelfs extreem goed presteren. Het onderwerp timemanagement is veelbesproken en welhaast onuitputtelijk, en Larssen is van mening dat het als thema het beste past bij de woensdag van je helweek. Actielijst, jaar-, week- en dagplanning en 'dingen die opduiken' worden vandaag uitgebreid besproken. De helweek-woensdag blijkt een ideale dag om nou eindelijk eens van energieleverancier te veranderen, je droombaan te gaan zoeken of zonnepanelen aan te schaffen.

Donderdag: Buiten je comfortzone

Op deze zwaarste dag van de helweek is je comfortzone het thema. Donderdagnacht zul je je bed niet zien, en dat is genoeg reden om je comfortzone op zijn grondvesten te laten schudden. Verklaar je Larssen nu echt voor gek: 'no way dat ik een nacht slaap doorhaal'? Of heeft hij je inmiddels al zo geïnspireerd om het belang van niet slapen in te zien, slechts een metafoor van het concept 'buiten je comfortzone'. Iets wat zo afschuwelijk lijkt moet toch een groot effect hebben, zou je denken... Misschien wel de interessantste helweek-dag, en -nacht! Aspecten als moed, angst, uitstelgedrag en motivatie zoeken zijn vandaag aan de orde.

Vrijdag: Rust en herstel

Rust op de vrijdag betekent geen slaap op de vrijdag, althans niet overdag! Rust is wel het thema van vandaag. Meer en tijdig rust nemen en vooral het inplannen van pauzes is van belang. Een contradictie om op deze dag over rust na te denken, maar daarom misschien juist effectief. Rust is niet alleen hangen op de bank of voor de buis, of -vandaag actueel- willen slapen in je bed. Nee, rust is er in vele vormen: eens iets heel anders doen dan gewoonlijk, ergens op een heel andere manier tegenaan kijken. Ook meditatie in de vorm van theorie en praktijkoefeningen komen aan de orde. Je brengt een deel van deze helweek-vrijdag namelijk in een meditatieve toestand door.

Zaterdag: Innerlijke dialoog

Zoals een weekend voor de meesten van ons betaamt zijn ook de weekenddagen van je helweek minder zwaar. De dag staat in het teken van positiviteit, het wordt je Happy Day! Je beslist om enkel nog positief te denken over de mensen om je heen en je omgeving. En over jezelf, last but not least. Hoe je denkt bepaalt hoe je je voelt. Je innerlijke dialoog is meestal non-stop bezig. Maar je kunt ook gedachten die schadelijk zijn, blokkeren. Mental training en je leven in perspectief plaatsen komen aan de orde. Welke woorden gebruik je in je gedachten? Je woordkeus is enorm bepalend voor je gedachten en gevoelens.

Zondag: Plaats je leven in perspectief

Deze laatste dag is gelukkig nog wat lichter, en is bedoeld om na te denken over de afgelopen week. Maar ook: waarom je de helweek wilde uitvoeren, genieten van de voldoening dat je de week hebt volgehouden. En eindelijk mag je op deze dag iets wat je de hele week niet mocht: jezelf belonen voor je zware werk, wat je deze week in meerdere vormen uitgevoerd hebt: zowel een enorme lijst met actiepunten die soms al weken of maanden uitgesteld werden alsook je houden aan een vaak uitputtend dagschema.

Helweek grandioos plan of gestoorde uitputtingsslag?

Ben je er nog? Dan heeft Helweek je misschien al te pakken... Het boek is sowieso interessant om te lezen. Met precies 200 pagina's en de logische hoofdstukindeling leest het vlot weg. Dat is wat Erik Betrand Larssen je ook vraagt: lees eerst het boek, en besluit daarna of je een weekje gaat Helweken. Veel anderen gingen je voor: lees ook eens de vele blogs die verschenen zijn op internet en zie hoe het Helweek'ers is vergaan in hun 'Week in Hell'.

Lees verder

© 2014 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een overzichtelijke en werkbare actielijst (takenlijst)Een actielijst of takenlijst kan een grote brij aan taken bevatten die je eigenlijk zou moeten uitvoeren. Aan zo'n actie…
Slapen: Goede nachtrust door een regelmatig slaapritmeSlapen: Goede nachtrust door een regelmatig slaapritmeEen goede nachtrust is belangrijk om je overdag goed te voelen. De effectiviteit van je slaap wordt verhoogd door een re…
Belastingaangifte 2019 te laat ingediend, uitstel of boete?Belastingaangifte 2019 te laat ingediend, uitstel of boete?Alle inwoners van Nederland die van de Belastingdienst een aangiftebrief krijgen, zijn verplicht om voor 1 mei 2021 de b…
Gaap...krijgt u de juiste slaap?Gaap...krijgt u de juiste slaap?Als de wekker om zes uur ’s ochtend afloopt, bent u er dan zo eentje die vrolijk en wakker het bed uitspringt? Die na he…

De tien geboden van een gezond gewichtDe tien geboden van een gezond gewichtVeel mensen hebben tegenwoordig een ongezond gewicht. Dit is vaak te wijten aan een slecht eetpatroon en te weinig beweg…
10 tips om sneller in slaap te vallen10 tips om sneller in slaap te vallenSnel in slaap vallen: het klinkt eenvoudig, maar is dat vaak niet. Om voldoende uren slaap te krijgen is het van belang…
Bronnen en referenties
  • http://helweek.nl/mediakit - okt. 2014
  • http://www.volkskrant.nl/boeken/helweek~a3765820 - okt. 2014
  • http://helweek.nl/nationale-helweek - update juni 2015
  • Boek: Helweek, 7 dagen die je leven veranderen - Erik Bertrand Larssen - ISBN 978 90 2440 326
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 06-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.