Kniekuilcyste of Bakerse cyste: symptomen en behandeling

Kniekuilcyste of Bakerse cyste: symptomen en behandeling Een kniekuilcyste of Bakerse cyste duidt op een kleine, vaak pijnloze zwelling in de knieholte, wat vaak wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening in de knie, bijvoorbeeld door knie-artrose of doordat de knieband is gescheurd of het kraakbeen is beschadigd. Het gevolg is een strak gevoel in de knieholte en het buigen van de knie is lastig. De zwelling doet meestal geen pijn. Bij inspanning nemen de klachten toe. Behandeling bestaat vaak uit het aanpakken van de onderliggende aandoening. Een kniekuilcyste staat normaal gesproken niet op zichzelf. Oefentherapie (fysiotherapie) bij kniekuilcyste of Bakerse cyste zorgt ervoor dat je blijft bewegen zonder iets te forceren. Een operatie is bij een cyste in de knieholte zelden nodig. Een kniekuilcyste komt het meest voor bij kinderen van 4 tot 7 jaar en bij volwassenen van 35 tot 70 jaar.
kniekuilcyste / Bron: Alila Medical media/Shutterstock.comkniekuilcyste / Bron: Alila Medical media/Shutterstock.com

Wat is een kniekuilcyste?

Een kniekuilcyste, ook wel Bakerse cyste genoemd¹, duidt op een kleine, vaak pijnloze zwelling in de knieholte, wat aanvoelt als een zachte zwelling gevuld met water. Vaak is het een uiting van een andere aandoening in de knie, bijvoorbeeld artrose. Het kniegewricht is gevuld met gewrichtsvocht, ook wel synoviaal vocht genoemd. Bij een teveel aan vocht kan de gewrichtsholte (synoviale holte) zich via openingen in het achterste kapsel naar achteren uitbreiden en aldaar een cyste vormen. Deze cyste wordt een kniekuilcyste genoemd. Door de zwelling in de knieholte wordt het buigen van de knie belemmerd. Wanneer je actief bent, kan dit pijn doen.

Oorzaken van een kniekuilcyste

Het ontstaan van een kniekuilcyste is vaak een uiting van een andere aandoening aan de knie. Als een gewricht beschadigd is, maakt het immers meer vloeistof aan, dat zich vervolgens naar de knieholte verspreidt door een van de openingen van het achterste kapsel wat de zwelling tot gevolg heeft. Het kniegewricht kan geprikkeld worden door onder meer de volgende oorzaken:
  • trauma of letsel aan de knie, bijvoorbeeld: de knie is gekneusd, de knieband is gescheurd of het kraakbeen is beschadigd (gescheurde meniscus);
  • artritis, met name reumatoïde artritis;
  • artrose van het kniegewricht (bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en gewrichtspijn);
  • infectie;
  • onbekende oorzaken (soms ontwikkelt een kniekuilcyste zich bij kinderen zonder duidelijke reden).

Wie krijgen een Bakerse cyste?

Een Bakerse cyste komt het meest voor bij kinderen van 4 tot 7 jaar en bij volwassenen van 35 tot 70 jaar. Een kniekuilcyste komt echter veel vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen. Je bent meer kans om een kniekuilcyste te ontwikkelen als je een onderliggend probleem met je knie hebt. Artritis is de meest voorkomende aandoening die wordt geassocieerd met een kniekuilcyste. Het kan hier gaan om verschillende vormen van artritis, zoals artrose, reumatoïde artritis, psoriatische artritis en jicht. Een kniekuilcyste kan zich ook ontwikkelen als je een gescheurde meniscus hebt (gehad) of als er iets aan de hand is met een van de ligamenten in de knie, of als je een infectie in je kniegewricht hebt gehad.

Symptomen van een kniekuilcyste

Een kniekuilcyste kan de volgende symptomen en klachten geven:
  • een zwelling in de knieholte, die per dag kan variëren in grootte;
  • de zwelling doet meestal geen pijn;
  • je kunt een kloppend gevoel in de knieholte ervaren;
  • beperkte mobiliteit van het kniegewricht;
  • een gevoel van beklemming aan de achterzijde van de knie wanneer het been wordt gestrekt.

Een gescheurde Bakerse cyste (een ruptuur) kan klachten geven die lijken op een trombosebeen.

Complicaties cyste in de knieholte

Ruptuur

De meest voorkomende complicatie van een kniekuilcyste, is een ruptuur. Als dit gebeurt, kan de vloeistof vanuit de cyste lekken in je kuitspier. Dit kan zwelling van je kuit veroorzaken. Je kunt ook last krijgen van jeuk, vanwege irritatie die wordt veroorzaakt door de vloeistof die uit de cyste lekt. Ongeveer 1 of 2 van de 20 Bakerse cysten scheuren.

Diepe veneuze trombose

Indien een kniekuilcyste scheurt, kan het heel moeilijk zijn om het verschil tussen een gescheurde cyste en een diepe veneuze trombose (DVT) vast te stellen. Een DVT is een bloedklonter die gevormd wordt in een ader van je been. In deze gevallen is het belangrijk dat onderzoek wordt uitgevoerd om DVT uit te sluiten, omdat het een ernstige aandoening is die behandeling nodig heeft.

Infectie

In zeer zeldzame gevallen kan een Bakerse cyste geïnfecteerd raken.

MRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidlMRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidl

Onderzoek en diagnose

Een kniekuilcyste wordt gediagnosticeerd met behulp van een aantal testen, zoals:
  • lichamelijk onderzoek;
  • anamnese (hetgeen een patiënt met betrekking tot de medische voorgeschiedenis en relevante omstandigheden van zijn klacht aan de arts kan vertellen);
  • röntgenonderzoek bij inwendig letsel van het kniegewricht;
  • een MRI-scan van de knie kan worden gemaakt om te onderzoeken of er schade in de knie is (pezen, kapselstructuren, gewrichtsschijven, spieraanhechtingen en kraakbeen kunnen middels deze techniek goed in beeld worden gebracht);
  • echografie.

Behandeling van een kniekuilcyste

Meestal verdwijnt een kniekuilyste vanzelf. Aangezien een kniekuilcyste meestal niet zelf de oorzaak is van de aanmaak van het synoviaal vocht, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak op te sporen en te behandelen. De huisarts zal onderzoeken waarom je knie zoveel gewrichtsslijm aanmaakt en wat daaraan gedaan kan worden. Bij effectieve aanpak van de oorzaak, zal de cyste meestal vanzelf verdwijnen. Een operatie is zelden nodig en weinig succesvol. Voor het bevorderen van het herstel kan het regelmatig aanspannen van de kuitspieren helpen. Oefentherapie dient bij voorkeur onder begeleiding van een fysiotherapeut plaats te vinden, om te voorkomen dat je eenzijdig traint waardoor er weer andere klachten optreden.

Behandeling van een onderliggend probleem aan de knie

Het is belangrijk dat een eventueel onderliggend probleem aan de knie wordt behandeld bij een kniekuilcyste. Dit kan helpen om de grootte van de cyste te doen afnemen en de zwelling of pijn te verminderen. In geval van artrose, kan een steroïde injectie in de knie helpen om pijn en ontsteking te verlichten. Dit betekent echter niet dat de cyste niet kan terugkomen. Bij een blessure aan de knie, zoals een meniscusscheur, kan behandeling van dit euvel helpen bij het verlichten van de klachten van een kniekuilcyste.

Buikpijn door NSAID's / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn door NSAID's / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Behandeling om de symptomen te verlichten

Als je pijn en ongemak ondervindt als gevolg van de kniekuilcyste, kan één of meer van de volgende maatregelen nuttig zijn:
  • Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's). Deze kunnen helpen om pijn te verlichten en kunnen ook ontsteking en zwelling beperken. Er zijn vele soorten en merken. Ibuprofen is vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek, dus zonder recept. Voor sommige andere NSAID's kun je een recept nodig hebben. Bijwerkingen treden soms op bij het gebruik van NSAID's. Buikpijn en bloeden uit de maag zijn de meest ernstige. Sommige mensen met astma, hoge bloeddruk, nierfalen en hartfalen, mogen geen NSAID's gebruiken. Neem daarom eerst contact op met je arts of apotheker voordat je NSAID's gaat gebruiken.
  • Sterkere pijnbestrijding. Als de cyste openbreekt, kan er vloeistof uit de cyste lekken in de kuit en hevige pijn veroorzaken. In dit geval kunnen sterkere medicijnen nodig. Vraag je huisarts om advies.
  • IJs kan ook helpen om de zwelling en pijn te verminderen. Leg ijs op de knie rondom de cyste. Plaats niet rechtstreeks ijs op de huid. Er moet een washandje of iets dergelijks tussen om bevriezing van de huid te voorkomen. Je moet je knie zo snel mogelijk koelen als het pijn gaat doen. IJs vermindert de zwelling en ontsteking. Breng het ijs gedurende 10-30 minuten aan. Minder dan 10 minuten heeft weinig effect. Meer dan 30 minuten kan de huid beschadigen.
  • Krukken. Het kan nodig zijn krukken te gebruiken totdat de klachten wat afgenomen zijn. Ze helpen om het aangedane been te ontlasten terwijl je loopt.
  • Fysiotherapie. Het in beweging houden van je kniegewricht en het gebruik van spierversterkende oefeningen om de spieren rond je knie te trainen, kan nuttig zijn.

Andere behandelingen

Er zijn een aantal andere behandelingen die soms worden gebruikt:
  • Drainage: soms kan de arts een naald gebruiken om overtollig vocht af te voeren uit je kniegewricht om de symptomen te verlichten.
  • Cortison (steroïden) injectie: dit wordt soms gebruikt na vochtafvoer, om de pijn en ontsteking te verminderen.
  • Operatie om de cyste verwijderen: dit gebeurt soms, vooral als een cyste zeer groot of pijnlijk is en/of als andere behandelingen niet werken.

Prognose

Soms verdwijnt een Bakerse cyste vanzelf. Als de cyste echter groot is en pijn veroorzaakt, kan de arts een behandeling aanbevelen. Het is vaak het beste om de oorzaak van het knieprobleem te behandelen om van de cyste af te komen en te voorkomen dat deze weer terugkomt.

Preventie

Het voorkomen van knieblessures is de beste manier om een kniekuilcyste te voorkomen. De volgende maatregelen kunnen hierbij helpen:
  • Het dragen van goed en ondersteunend schoeisel.
  • Gebruik de ballen van je voeten om te draaien in plaats van je knieën.
  • Zorg voor een goede warming-up voordat je gaat sporten en daarna een cooling-down. Een cooling-down is het omkeerde van een warming-up en bestaat vaak uit een combinatie van rustige cardio en wat rekoefeningen.
  • Direct stoppen bij een knieblessure. Het is belangrijk om te koelen, te rusten het aangedane been hoog te leggen wanneer dit gebeurt.

Noot:
  1. De kniekuilcyste is het eerst beschreven door Dupuytren in 1829. Baker beschreef de cyste in 1877 en sindsdien wordt het ook de Bakerse cyste genoemd.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezwollen knie: oorzaken en symptomen zwelling van knieGezwollen knie: oorzaken en symptomen zwelling van knieEen gezwollen knie is een veel voorkomend probleem. Een zwelling van de knie wordt veroorzaakt door ophoping van vocht i…
Kniepijn of pijnlijke knie: pijn binnenkant of buitenkantKniepijn of pijnlijke knie: pijn binnenkant of buitenkantKniepijn of een pijnlijke knie is een veel voorkomend probleem, dat veel oorzaken kent. Kniepijn kan komen door acute ve…
Kniepijn symptomen verklaardKniepijn symptomen verklaardEr zijn veel verschillende soorten kniepijn en veel verschillende soorten kniepijn. Hier een overzicht van soorten kniep…
Pijn in knieholte (posterieure kniepijn): OorzakenPijn in knieholte (posterieure kniepijn): OorzakenPijn achter de knie (posterieure kniepijn, pijn in de knieholte) is een relatief vaak voorkomende klacht. Deze scherpe e…

Baraitser-Winter-syndroom: Afwijkingen gezicht en hersenenBaraitser-Winter-syndroom: Afwijkingen gezicht en hersenenIn 1988 beschreven Baraitser en Winter voor het eerst het Baraitser-Winter-syndroom. Dit is een aangeboren genetische aa…
Doorligwonden of decubitus: symptomen, oorzaak & behandelingDoorligwonden of decubitus: symptomen, oorzaak & behandelingDoorligwonden of decubitis wordt gedefinieerd als iedere vorm van het afsterven van weefsel veroorzaakt door de inwerkin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
  • Cleveland Clinic. Baker's Cyst. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15183-bakers-cyst (ingezien op 24-8-2021)
  • http://www.ziekenhuis.nl/onderzoek-diagnose/m/mri-scan-knie/item315
  • https://www.thuisarts.nl/kniekuilcyste/ik-heb-kniekuilcyste
  • http://www.fysiocentrumbeilen.nl/klacht/knie/40-kniekuilcyste
  • http://www.dokterjohn.be/baker-cyste-kniekuilcyste.html
  • http://www.learningsupport.nl/operatie-inzicht/knie-klachten/knie-pijn/baker-cyste-kniekuilcyste.html
  • http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Baker's_cyst
  • http://patient.info/health/bakers-cyst-leaflet
  • M.M.E.H. Witbreuk, dr. P.P. Besselaar, dr. C.N. van Dijk. Hoe ontstaat een kniekuilcyste bij een kind en wat is de behandeling? Vademecum permanente nascholing huisartsen, 2006, pp 3111-3112
  • Afbeelding bron 1: Alila Medical media/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/© james steidl
  • Afbeelding bron 3: Andrey Popov/Shutterstock.com
Reactie

Joost Rijnders, 07-06-2016
Mijn zoon (geb. 24-11-2003, groot 1.80cm) heeft een bobbel in zijn aan de binnenzijde van zijn rechter knieholte.
Het lijkt op de omschrijvingen van een kniekuil- of knieholtecyste, Bakerse cyste die ik op div. websites/forums heb gevonden.
In uw omschrijving staat dat de cyste pijnlijk is. Mijn zoon heeft er echter geen pijn aan.
Wat adviseert u ons te doen? Reactie infoteur, 15-08-2016
De zwelling doet meestal géén pijn. U kunt het beste met hem naar de huisarts, zodat er een diagnose gesteld kan worden. Op basis daarvan kan bekeken worden welke aanpak nodig is.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.