Diabetes mellitus type 1 en type 2

Diabetes mellitus type 1 en type 2 Bij diabetes mellitus type 1 maakt het lichaam door het niet meer functioneren van de eilandjes van Langerhans in het geheel geen insuline meer aan, waardoor er meer glucose in het bloed blijft. De patiënt is volledig afhankelijk van injecties met insuline. Bij diabetes mellitus type 2 maakt de pancreas wel insuline aan, maar te weinig om aan de behoefte te voldoen. Insuline is de stof die glucose afbreekt, daardoor nemen de hersenen meer glucose op dan normaal. Mensen met diabetes mellitus type 1 en 2 hebben slechts 25% van de normale waarde aan vitamine B1 in het bloed. Het is het streven van het lichaam om de bloedglucospiegel stabiel te houden tussen de 4-8 mmol/l, waarbij in geval van een stijgende spiegel door de pancreas insuline wordt aangemaakt om een en ander te corrigeren.

Diabetes mellitus type 1

Hypoglykemie is een voorloper van diabetes, wat in feite veroorzaakt wordt door het te zuur worden van het lichaam. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam bij een uitgeputte pancreas in het geheel geen insuline meer aan. Circa 10-15% van alle diabetici heeft deze vorm van diabetes. Deze patiënten zijn volledig afhankelijk injecties met insuline om aan de benodigde insuline te komen. Ze zijn veelvuldig bezig met het controleren van hun bloedsuiker door in hun vingers te prikken om hun bloed te kunnen checken. Met een onderhuidse sensor is een en ander niet meer nodig, omdat een display direct de glucosewaarde vermeldt. Dit is echter een dure techniek, deswege komen niet alle patiënten met diabetes mellitus type 1 in aanmerking voor deze behandeling. Voor diegenen die wel over zo'n sensor kunnen beschikken verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk. Methanol, afkomstig van zuigwormen, verzamelt zich behalve in de pancreas ook in de ogen en is altijd aanwezig bij diabetici. De noodzakelijke injecties met insuline dienen vrij te zijn van methanol. Tekorten aan zink, calcium, magnesium, chroom en mangaan dienen aangevuld te worden.

Oorzaak van diabetes mellitus type 1

Een oorzaak van deze aandoening kan zijn dat niet afgebroken melkeiwitten in de bloedbaan terechtkomen, hetgeen tot uiting komt in een verhoging van de immuunglobulinen IgA en IgG in het bloed. De patiënten die deze verhoogde waarden vertonen hebben dus duidelijk antistoffen tegen melk ontwikkeld. In sommige gevallen komt door deze melkeiwitten een auto-immuunreactie tegen de pancreas op gang, waarna diabetes mellitus type 1 ontstaat. Diabetici hebben ook meer antilichamen aangemaakt voor bètacaseïne A1. Dat eiwit wordt vaak aangemaakt door het zwartbonte koeienras Friese Holstein, wat zeer populair is bij de boeren doordat dat ras veel melk produceert.

Diabetes mellitus type 2

Deze vorm van diabetes ontwikkelt zich veelal sluipender dan de type I-versie. In de maag worden koolhydraten uit voeding omgezet in glucose. Het echte probleem van diabetici is de ontregeling van het vetmetabolisme en niet zozeer de omzetting van suiker, wat een nevenprobleem is. Transvetten en geraffineerde vetten belemmeren namelijk het bloedsuiker (glucose) de toegang tot de cel, daardoor wordt deze minder gevoelig voor de insuline. Een teveel aan suiker veroorzaakt een productie overschot aan insuline, dat niet alleen de genuttigde suiker maar ook de bloedsuiker reserves verbrandt. Waardoor er te weinig glucose in het bloed overblijft. De bloedsuiker daalt ook omdat insuline de glucose opname in de cel en de opslag van glycogeen in de lever bevordert. Bij een te grote daling komen cortisol, adrenaline en glucagon in actie, die onder meer de lever het sein geven glucose vrij te maken uit glycogeen. Daardoor neemt de bloedsuikerspiegel weer toe. De lever kan ook glucose maken uit eiwitten en vetten door verbranding. Tenslotte kunnen cafeïne en stress het bloedsuikerpeil zodanig in de war brengen, dat ze de pancreas dwingen insuline af te scheiden teneinde de bloedsuiker te verlagen.

Oorzaak van diabetes mellitus type 2

De hoofdoorzaak van deze vorm van diabetes is een langzame afname van het aantal bètacellen in de pancreas. Overgewicht en gebrek aan beweging kunnen ook diabetes mellitus type 2 doen ontstaan. Een hoge bloeddruk en diabetes mellitus type 2 zijn de grootste boosdoeners, door de schade die ze toebrengen aan de bloedvaten, om dementie te ontwikkelen. Een hoog alcoholgebruik geeft ook meer kans op dementie, een zeer lage alcoholinname daarentegen zou kunnen helpen in de preventie ervan. Bij alle diabetici komen de Eurytrema pancreaticum, een zuigworm, in de pancreas voor. Daarbij dient ook houtalcohol (methanol) aanwezig te zijn. De erfelijke factor is bij deze vorm van diabetes groter dan bij de type I-versie.

Symptomen van diabetes mellitus type 2

De meest voorkomende symptomen zijn:
  • veel dorst hebben: hoe meer glucose in het bloed komt, hoe meer er vloeistof aan het lichaamsweefsel wordt onttrokken
  • extreem hongergevoel: omdat de glucose niet de cellen in kan, veroorzaakt honger zelfs als je net gegeten hebt
  • onverklaarbaar gewichtsverlies: ook al blijft men meer eten door het hongergevoel de energie echter niet in het spierweefsel komt
  • veel plassen, een droge mond, jeuk en herhaalde schimmelinfecties
  • vermoeidheid: de lichaamscellen krijgen te weinig energie uit de voeding, daardoor moe, zwak en prikkelbaar
  • wazig zien: het lichaam neemt vloeistof uit lichaamsweefsel, dus ook uit de ogen, bij een te hoge bloedsuikerspiegel

Insuline

Dit is een hormoon met hulp waarvan het lichaam koolhydraten en ander voedsel omzet in energie. Het reguleert tevens de glucosespiegel in het bloed, waarbij het werkt als een sleutel. Daarmede wordt het binnenste van een cel wordt geopend, zodat de glucose naar binnen kan. Indien dit niet het geval is, dan kan de betrokken cel geen bijdrage leveren aan de energievoorziening van het lichaam. Middels DNA-recombinatietechnieken kan men synthetisch insuline maken die qua structuur identiek is aan de door de pancreas aangemaakte insuline.

Medicatie algemeen

  • de groep van SGLT2-remmers: verlagen de bloedsuiker (glucose) op een andere manier dan de huidige medicijnen
  • chroom suppletie GTF: bij lage of hoge bloedsuiker
  • het injecteren met insuline: indien tabletten niet meer werken, een combinatievorm komt ook voor.
  • fytosterolen: verlagen cortisol en verhogen DHEA, en controleren zodoende ontstekingen
  • het vermijden van methanol
  • namaak darmhormonen GLP-1: die de pancreas aanzetten tot insuline aanmaak na de maaltijd en zorgt voor minder bloedglucose aanmaak door de lever. Exenatide gedraagt zich als een actief-1-darmhormoon en werkt bij type 2 diabetes mellitus
  • suppletie met L-glutathion (GSH): 500-2.000 mg per dag en metformine, wat echter darmklachten kan veroorzaken

Medicatie diabetes mellitus type 2

Alleen bij deze vorm van diabetes kan door minder te eten, meer te bewegen en uitsluitend laag glycaemische koolhydraten te eten gedurende een periode van 5 maanden een ommekeer te weegbrengen. Ook gedurende 4 dagen vasten in de vorm van het beperken van inname tot 750-1000 calorieën per dag kan symptomen van diabetes bestrijden. (1)

Nieuwe behandelingsmethoden

SGLT2-remmers zorgen ervoor dat suiker uit de nieren niet opnieuw wordt opgenomen door het lichaam, maar door de urine wordt afgevoerd. Zo houden ze de bloedsuikerspiegel laag. Ze worden veelal in combinatie met andere medicijnen gegeven. Door de zoete urine hebben patiënten met name vrouwen echter wel iets meer kans op ontstekingen en infecties aan de geslachtsorganen.

Bij het gebruik van SGLT2-remmers vallen de meeste diabetici ook nog eens af, wat in dit geval alleen maar goed is. De belangrijkste medicijnontwikkeling van de laatste jaren was de komst van GLP1-receptor-antagonisten, bedoeld voor patiënten die onvoldoende baat hebben bij de standaard medicatie. Deze medicijnen geven de pancreas een seintje om meer insuline aan te voeren, teneinde de bloedsuikerspiegel te verlagen. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de lever minder insuline aanmaakt. Deswege hoeven diabetici nog maar één of twee keer per dag onderhuids te worden geïnjecteerd. Er is zelfs een variant die nog maar één keer per week hoeft te worden toegediend, wat een reusachtig voordeel qua gebruiksgemak en vrijheid is. Het voordeel van de inzetbaarheid van nieuwere middelen is dat ze slechts in actie komen wanneer het nodig is.

Aanbevelingen voor een betere bloedsuikerspiegel

  • Meer bewegen in de vorm van twee weken een zestal korte intensieve intervaltrainingen van een kwartier, bestaande uit dertig seconden fietsen op een hometrainer met enige minuten rust tussendoor, maakt dat insuline beter werkt en de opname van glucose in alle hersengebieden verlaagd wordt. Zodoende kan het risico op diabetes mellitus type 2 met 60% verminderen.
  • Het weg schroeien van het slijmvlies door inbrenging van een ballonnetje gevuld met heet water in de twaalfvingerige darm zou de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen.
  • Het inzetten van een continue glucosesensor (RT-CGM)
  • Het consumeren van tuin- en sperziebonen, asperges, bosbessenblad, warme melk, luteïne en kort gekookte aardappelen

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suikerziekte - DiabetesSuikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij d…
Hypoglykemie: oorzaak, symptomen en behandelingHypoglykemie: oorzaak, symptomen en behandelingBij hypoglykemie, ook wel hypo genoemd, krijgen de cellen van het lichaam geen glucose. Dat geeft problemen omdat glucos…
Suikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes heeft - zoals de naam al zegt - te maken met een probleem van de bloedsuikerspiegel in het lich…
Diabetes, bloedsuiker en insuline - Hoe zit het precies?Over diabetes hoor je veel. Iedereen weet dat het slecht voor je is en dat het iets te maken heeft met de hoeveelheid su…

Bloeddruk, bloeddrukmetersBloeddruk, bloeddrukmetersEr is veel met de bloeddruk gemoeid. Hoe hoog of laag mag het zijn? Wordt het met de hand of met een apparaat gemeten? M…
Tamsulosine: medicijn bij prostaatproblemen en nierstenenTamsulosine: medicijn bij prostaatproblemen en nierstenenMannen die ouder worden, kunnen last krijgen van hun prostaat. Dit is een klier die zich vlakbij de blaas om de urinebui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • De beste behandeling uitgave 2016 ISBN 978-90-5951-362-4
  • McMaster study: J Clin Endocrinol Metab 2017 (1)
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 28-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.