Traplift of stoellift; uw huis weer helemaal bereikbaar

Traplift of stoellift; uw huis weer helemaal bereikbaar Ieder mens wil zo lang mogelijk zelfstandig in zijn of haar eigen huis blijven wonen. Maar voor mensen met een lichamelijke beperking of voor iemand die slecht ter been is, kan de trap een onneembaar obstakel worden. Het niet meer zelfstandig, of alleen maar met behulp van anderen, door uw eigen huis kunnen bewegen voelt als een enorme beperking van uw vrijheid. Dat is echter niet nodig, want voor bijna elke trap of situatie is het mogelijk om een traplift te installeren. De aanschaf en het plaatsen van een traplift of stoellift zal het wooncomfort in de eigen woning gelijk enorm verhogen.

Trapliften en stoelliften


Traplift of stoellift maakt het hele huis weer bereikbaar

Met de installatie van een traplift of stoellift bent u opeens weer baas in eigen huis. U bent niet langer afhankelijk van een medebewoner, die u telkens om hulp moet vragen bij het naar boven gaan. Of u hoeft niet langer alleen nog maar beneden te leven met het bed in de huiskamer. Een traplift geeft u de mogelijkheid om probleemloos en zelfstandig te wonen in uw eigen vertrouwde omgeving. U heeft uw vrijheid weer terug en kan zonder hulp van derden, zelf bepalen wanneer u naar boven of beneden gaat. Ziet u op tegen het plaatsen van een traplift of denkt u dat het in uw huis niet kan? Dat is niet nodig, want voor elke woning of trap is wel een oplossing te vinden. Er zijn in Nederland al meer dan 100.000 trapliften geïnstalleerd. Meestal gaat het hier om stoel-trapliften, die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen die minder goed ter been zijn, maar niet afhankelijk zijn van een rolstoel. Het monteren van een traplift zal in de meeste gevallen niet langer duren dan één dag.

Subsidie of vergoeding via Wmo bij plaatsen traplift of stoellift

Aanvraag traplift via de gemeente

Voor chronisch zieken of mensen die slecht ter been zijn is het mogelijk om de kosten volledig of gedeeltelijk vergoed te krijgen. De aanvraag voor de traplift moet dan wel via de gemeente worden ingediend. Indien u niet of nauwelijks in staat bent om zelfstandig trap te lopen, dan kan u via de gemeente een traplift aanvragen. Op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) bepaalt de gemeente of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Dien de aanvraag altijd vooraf in, want al gemaakte kosten worden achteraf (bijna) nooit vergoed.

Aftrek kosten traplift via belastingaangifte

Als de gemeente uw
aanvraag niet honoreert is het natuurlijk altijd mogelijk om de traplift op eigen kosten te laten installeren. Deze kosten kunnen vervolgens via de belastingaangifte over het betreffende jaar worden opgegeven bij de buitengewone uitgaven.

Hoe werkt een traplift?

Een traplift bestaat uit een stoel die langs een geleidingsrail omhoog en omlaag beweegt. De traplift wordt meestal op de traptreden bevestigd. De geleidingsrail loopt langs de muur, maar is niet aan de muur vastgezet. De trapleuning wordt aan die kant van de trap vaak wel verwijderd, om zo voldoende ruimte te bieden aan de traplift. De trap blijft voor de andere bewoners uiteraard nog steeds goed begaanbaar. De meeste trapliften werken met een elektrische aandrijving. In sommige gevallen zal hierdoor een extra groep in de meterkast moeten worden bijgebouwd. Voor trapliften met een accu-aandrijving is een stopcontact in de buurt van de trap voldoende.

Is de woning en trap geschikt voor een traplift?

De keuze voor de juiste traplift hangt in eerste instantie af van de woonomgeving. Hierbij zijn de volgende punten van belang:
  • Heeft de woning een rechte trap of een trap met een bocht en/of bordes?
  • Over hoeveel treden beschikt de trap?
  • Wat is de breedte van de trap?
  • Welke vrije hoogte is er beschikbaar?
  • Wat is het gewicht van de gebruiker?
  • Bevindt er zich een obstakel (bv. een deur) onder of boven aan de trap?

(Keuze)mogelijkheden voor een traplift

De traplift is er in veel soorten en maten, van zeer eenvoudig tot luxe. Probeer bij de aanschaf van een traplift realistisch te zijn en goed na te denken over de toekomst. De traplift gaat de rest van uw leven mee en zal u al die jaren voldoende comfort moeten (blijven) bieden. M.a.w. eventuele extra opties, waarvan u nu denk die niet nodig te hebben, kunnen misschien over enkele jaren onmisbaar zijn. Denk nu dus goed na, dit voorkomt spijt achteraf. Alle trapliften beschikken over een comfortabele en veilige stoel, een joystick-bediening, een haal- en zendstation, een opklapbare zitting & voetsteun en stoppen bovendien met de voetsteun op de exacte uitstaphoogte. De moderne trapliften van nu beschikken over een zeer stille motor.
Bij de wat luxere modellen zijn nog extra opties mogelijk. U moet daarbij denken aan de volgende zaken:
  • Veiligheidsgordel
  • Veiligheidsstop
  • Meedraaiende zitting (voor woningen waar beperkte ruimte beschikbaar is)
  • Kleurkeuze voor de stoelbekleding
  • Sta-op functie (biedt ondersteuning aan het lichaam bij het opstaan uit de stoel)
  • Naar meerdere etages
  • Ergonomische joystick geïntegreerd in de armleuning (al bij een lichte aanraking komt de lift in beweging; ideaal voor mensen met beperkte bewegingsmogelijkheden)
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trapliften: gebruik, reparatie en onderhoudTrapliften: gebruik, reparatie en onderhoudEen traplift zorgt ervoor dat mensen die slecht ter been zijn langer in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Een trapl…
Een traplift aanschaffen, doen of niet?Een traplift aanschaffen, doen of niet?Bent u minder goed ter been en heeft u moeite om de hoger gelegen verdiepingen in huis te bereiken, dan krijgt u met een…
Verhuizen of een traplift laten aanbrengenVoor sommige ouderen kan er een tijd komen dat ze niet meer in staat zijn hun hele huis te gebruiken. De tijd dat ze nie…
Traprenovatie of kopen we een nieuwe trapTraprenovatie of kopen we een nieuwe trapIn Nederland zijn de trappen in woonhuizen vaak erg smal en stijl. Het lijkt alsof er aan dit onderdeel van het huis wei…

Inboedel en schade door dierenDieren kunnen nogal wat schade aan richten aan uw inboedel in uw woning. Van opgegeten schoenen tot kapot gekrabde banke…
Wat kost een houten vloer?Bij het kiezen van een nieuwe vloer gaan veel mensen voor een houten vloer. Het heeft namelijk een warme uitstraling en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sabinevanerp, Pixabay (bewerkt)
  • www.acorntraplift.nl
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.