IJzertekort: symptomen, oorzaak, gevolgen en ijzer aanvullen

IJzertekort: symptomen, oorzaak, gevolgen en ijzer aanvullen Wat zijn ijzertekort symptomen en hoe ijzer in voeding aanvullen? IJzergebreksanemie is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. De symptomen van ijzergebreksanemie zijn: Vlekken voor de ogen; Oorsuizen; Duizeligheid en neiging om flauw te vallen; Broze nagels; Verminderde eetlust (vooral bij kinderen); Slaptegevoel, vermoeidheid, lusteloosheid en algehele malaise; Snel moe bij inspanning; Hartkloppingen; Hoofdpijn; Prikkelbaarheid; Bleke huidskleur / bleekheid; Kortademigheid; Pijnlijke tong; Haaruitval. IJzergebreksanemie ontstaat gewoonlijk langzaam, omdat het verscheidene maanden kan duren voordat de voorraad ijzer in het lichaam op is. Groepen die vatbaar zijn voor een ijzertekort zijn: zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen in de menstruatieperiode, jongeren onder de 22 jaar en vegetariërs en veganisten. Meest voorkomende ijzertekort symptomen zijn vermoeidheid (moeheid), bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn.

IJzergebreksanemie

Rode bloedcellen

Er zijn vele vormen van bloedarmoede. IJzergebreksanemie is een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen (erytrocyten) aanmaakt, vanwege een te lage lichaamsvoorraad ijzer. Het lichaam slaat ijzer op in de milt en de lever. IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen voor het zuurstof- en koolstofdioxidetransport tussen de longen en de andere lichaamsweefsels.

IJzervoorraad raakt langzaam uitgeput

IJzergebreksanemie ontstaat gewoonlijk langzaam. Het duurt vaak verscheidene maanden voordat de ijzervoorraad in het lichaam uitgeput is. Het beenmerg maakt geleidelijk minder rode bloedcellen aan, naarmate de ijzervoorraad afneemt. Bij een uitgeputte ijzervoorraad zijn er niet alleen minder rode bloedcellen, maar de rode bloedcellen zijn ook abnormaal klein van vorm.

IJzergebreksanemie komt vaak voor

IJzergebreksanemie is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Ongeveer 20% van de vrouwen, 50% van de zwangere vrouwen, en 3% van de mannen hebben niet genoeg ijzer in hun lichaam.

Hemoglobine / Bron: Kku, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hemoglobine / Bron: Kku, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hemoglobine

Het mineraal ijzer is een essentieel onderdeel van hemoglobine (Hb), de zuurstofdragende ijzerhoudende eiwit in het bloed. Hemoglobine is ervoor verantwoordelijk dat zuurstof uit de longen gebonden en vervoerd wordt. Het menselijk lichaam neemt ijzer op uit voeding of door het recyclen van ijzer uit oude rode bloedcellen. Zonder voldoende ijzer kan het bloed niet effectief zuurstof transporteren naar de verschillende weefsels. Elke cel in het lichaam heeft zuurstof nodig om adequaat te functioneren.

Een laag hemoglobinegehalte kan ook andere oorzaken hebben en hoeft niet te wijzen op een ijzertekort. Het kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een infectie of ontsteking of een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur. Een ijzertekort kan door laboratoriumonderzoek worden vastgesteld.

Oorzaak van ijzertekort

IJzertekort is één van de meest voorkomende oorzaken van bloedarmoede. De oorzaken van ijzertekort zijn:
  • Slechte opname van ijzer door het lichaam;
  • Bloedverlies;
  • Te weinig ijzer in de voeding.

Slechte opname van ijzer

Dit kan het gevolg zijn van het operatief verwijderen van de maag, maagverkleining of van ingewandsstoornissen met chronische diarree.

Bloedverlies

Bij volwassenen is bloedverlies de hoofdoorzaak van ijzertekort. Bij mannen en postmenopauzale vrouwen duidt ijzertekort meestal op een bloeding in het maag-darmkanaal. Deze bloedingen kunnen worden veroorzaakt door:

Voeding met weinig ijzer

IJzertekort kan voorts het gevolg zijn van voeding met te weinig ijzer. Dit is vooral het geval bij baby's, kleine kinderen, tienermeisjes en zwangere vrouwen. IJzergebreksanemie kan ook worden veroorzaakt door een slechte opname van ijzer in de voeding, onder nadere te wijten aan coeliakie en de ziekte van Crohn. Een andere oorzaak van ijzergebreksanemie bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn overvloedige menstruele bloedingen of abnormaal lange maandstonden.

Risicogroepen

Volwassenen met hoog risico

Volwassenen met een hoog risico voor bloedarmoede zijn onder andere:
  • Zij die gedurende langere tijd aspirine, ibuprofen of geneesmiddelen tegen gewrichtsontstekingen gebruiken;
  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven;
  • Ouderen;
  • Vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Vruchtbare vrouwen

In het algemeen hebben vrouwen in de vruchtbare leeftijd een kleinere ijzervoorraad dan mannen, vanwege menstruaties waarbij ze bloed verliezen. Daarom lopen vrouwen een hoger risico op bloedarmoede dan mannen.

Veel ijzertekort bij 80-plussers

IJzergebreksanemie komt aanzienlijk vaak voor onder ouderen. Onderzoekers uit Nederland keken naar de effecten van een ijzertekort bij 471 80-plussers. Bij de helft kon geen oorzaak voor de anemie worden vastgesteld. Bij 22% bleek een gastro-intestinale tumor de oorzaak van de anemie. De auteurs stellen dat bij alle ouderen met anemie onderzoek naar de oorzaak is aan te bevelen. (Bron: Am J Ger Soc 2013;61:495-501, www.pw.nl, 25-06-2013.)

Symptomen ijzertekort / ijzergebreksanemie

Symptomen van een ijzertekort zijn:

Wanneer er een ernstig ijzertekort in het lichaam optreedt, kan dit tevens leiden tot versterkte haaruitval. Milde anemie kan symptoomloos verlopen.

Gevolgen van ijzertekort

Volgens het Voedingscentrum is een ijzertekort vooral voor kinderen schadelijk, aangezien zij voldoende ijzer nodig hebben om hun denkvermogen en spiercoördinatie te ontwikkelen. Het blijkt dat de effecten van een ijzertekort reeds optreden voordat er sprake is van bloedarmoede waardoor het tekort vaak niet meteen wordt herkend. In de eerste levensjaren van een mensenkind kan ijzergebrek aanleiding zijn voor een gestoorde geheugenfunctie en het leergedrag, aldus het Voedingscentrum. Bij vrouwen die net zwanger zijn, kan een ijzertekort aanleiding geven tot vroeggeboorte.

Een ongeboren kind in de baarmoeder met de placenta / Bron: Magnus Manske / Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een ongeboren kind in de baarmoeder met de placenta / Bron: Magnus Manske / Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het Voedingscentrum raadt vooral de volgende groepen aan voldoende ijzerrijk te eten:
  • 13-19 jarigen (vanwege verhoogde ijzerbehoefte als gevolg van de groeiperiode);
  • vrouwen in de vruchtbare leeftijd (vanwege ijzerverlies tijdens de menstruatie);
  • Zwangeren (ten behoeve van de groei van de placenta en het ongeboren kind);
  • Zogende vrouwen (teneinde het verlies aan ijzer in de moedermelk te compenseren);
  • Vegetariërs (aangezien de ijzeropname uit dierlijke producten gemakkelijker verloopt dan ijzer uit plantaardige producten).

IJzer aanvullen via ijzerpillen

Veganisten of mensen die veel bloed verloren hebben kunnen ter aanvulling ijzerpillen nemen. Het advies van het Voedingscentrum is om geen multivitamines of andere supplementen te nemen die meer dan eenmaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) bevatten. Voorzichtigheid is geboden met ijzerpreparaten vanwege allerlei neveneffecten. Een teveel aan ijzer kan leverbeschadiging veroorzaken. Bij kinderen zijn de gevolgen van te veel ijzer ernstiger; ze kunnen in coma raken en eraan overlijden. Ook kunnen ijzerpreparaten in combinatie met andere geneesmiddelen een verbinding aangaan, zodat er een stof ontstaat die niet wenselijk is. Het gebruik van ijzer kan dus bijwerkingen geven. Gebruik daarom alleen ijzerpreparaten na overleg met de arts.

Brood / Bron: Istock.com/LyashikBrood / Bron: Istock.com/Lyashik

IJzer in voeding: ijzerrijke voedingsmiddelen

IJzer in voeding

IJzer komt in twee vormen voor in eten, als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten, zoals vlees, vis en gevogelte en is beter beschikbaar voor het lichaam dan non-heemijzer uit plantaardige producten, zoals groente en brood. Van heemijzer neemt het lichaam naar schatting 25% op en de hoeveel non-heemijzer die je opneemt is afhankelijk van de producten die je eet. De opname in het lichaam varieert per product tussen de 1 en 10%, en hangt af van de oplosbaarheid van de vorm waarin het ijzer aanwezig is. Het is bekend dat vitamine C de opname van non-heemijzer uit plantaardige bronnen in het lichaam bevordert. Het is dus verstandig om bij elke maaltijd groente of fruit te eten, want dan neemt je lichaam ijzer gemakkelijker op.

Voedingsbronnen

Het ijzergehalte in het lichaam kan onder normale omstandigheden op peil worden gehouden met een evenwichtige en gevarieerde voeding. Welke voedingsbronnen zijn goede bronnen van ijzer? Voedingsmiddelen waar veel ijzer in aanwezig is, zijn onder andere:
  • Eierdooier
  • Vis
  • Peulvruchten (erwten en bonen)
  • Vlees (lever is de grootste bron)
    Citrusvruchten / Bron: Istock.com/SVETLANA KOLPAKOVACitrusvruchten / Bron: Istock.com/SVETLANA KOLPAKOVA
  • Pluimvee
  • Rozijnen
  • Volkorenbrood
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Pompoen
  • Tomaten
  • Citrusvruchten
  • Appelstroop
  • Verse tofu
  • Chocopasta

De top 20 van ijzersterke voedingsmiddelen volgens het st. Anna Ziekenhuis is:

VoedingsmiddelHoeveelheid ijzer
Bruinbrood, sneetje (35 gram)0,6 mg ijzer
Volkorenbrood, sneetje (35 gram)0,9 mg ijzer
Roggebrood, sneetje (50 gram)1,5 mg ijzer
Volkorenmacaroni, grote lepel (50 gram, gaar)0,6 mg ijzer
Muesli, 3 eetlepels (25 gram)0,8 mg ijzer
Evergreen, 1 biscuit1,6 mg ijzer
Volkorenbiscuitje (10 gram)0,4 mg ijzer
Vlees (75 gram gaar)2,5 mg ijzer
Vis (75 gram gaar)1,0 mg ijzer
Kip (75 gram gaar)0,6 mg ijzer
Leverworst (voor 1 snee)0,5 mg ijzer
Ei, per stuk1,0 mg ijzer
Aardappel, 1 stuks (50 gram)0,3 mg ijzer
Peulvruchten, grote lepel (50 gram, gaar)1,0 mg ijzer
Zilvervliesrijst, grote lepel (50 gram, gaar)0,3 mg ijzer
Groente gemiddeld, grote lepel (50 gram, gaar)0,6 mg ijzer
Fruit gemiddeld, 1 portie0,8 mg ijzer
Noten, eetlepel (20 gram)0,6 mg ijzer
Appel- en huishoudstroop (voor 1 snee: 15 gram)2,3 mg ijzer
Roosvicee Ferro, 1 theelepel (5 ml)5,0 mg ijzer

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH)

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer welke door de Gezondheidsraad wordt vastgesteld, is afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Vrouwen hebben meer ijzer nodig dan mannen als gevolg van het verlies van ijzer tijdens de menstruatie. Ook hebben vrouwen gedurende de zwangerschap meer behoefte aan ijzer ten behoeve van de vorming van de placenta en de ontwikkeling van het ongeboren kind. Voorts hebben borstvoedenden veel meer ijzer nodig.

De aanbevolen hoeveelheid voor volwassen mannen (22-50 jaar) is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 9 milligram, voor volwassen vrouwen op 15 milligram. Voor mannen van 50 jaar en ouder geldt ook 9 milligram en voor vrouwen va 50 jaar en ouder geldt 8 milligram.

IJzertekort vergroot het risico op een beroerte (CVA)

Een laag ijzergehalte in het lichaam wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het krijgen van een beroerte (CVA), een verzamelnaam voor TIA, herseninfarct en hersenbloeding. Het mineralentekort kan het bloed plakkerig maken wat kan leiden tot stolsels. Zo'n stolsel kan vastlopen in een kleiner bloedvat en aldaar een afsluiting veroorzaken. Gebrek aan ijzer verhoogt de kleverigheid van kleine bloedcellen, bloedplaatjes genaamd. Wanneer bloedplaatjes kleveriger worden, vormen zij klompjes rode bloedcellen of stolsels Stolsels kunnen zich vormen in kwetsbare gebieden, zoals de hersenen, waardoor een beroerte ontstaat.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen met een ijzertekort. Hoe, wat, tips en adviesOok hardlopers kunnen te maken krijgen met een ijzergebrek. Een ijzertekort heeft directe invloed op de prestaties en he…
IJzer en de symptomen van een ijzertekortIJzer speelt een essentiële rol in het voorkomen en genezen van bloedarmoede, maar ijzer vervult nog meer belangrijke en…
IJzergebreksanemieIJzergebreksanemieEen ijzergebreksanemie of ferriprive anemie is een vorm van bloedarmoede. Elke bloedcel bevat ongeveer 34 procent hemogl…
Moe en weinig energie?Moe en weinig energie?Ben je alsmaar moe en heb je weinig energie? Voel je je slap? Raak je snel buiten adem? Heb je misschien last van een ij…

Waarom broccoli gezond isOf je ervan houdt of niet, iedereen zou broccoli moeten eten, want deze groente blijkt supergezond te zijn. We wisten al…
Calciumtekort: symptomen en oorzaken van tekort aan calciumCalciumtekort: symptomen en oorzaken van tekort aan calciumEen calciumtekort, ook bekend als calciumdeficiëntie, leidt tot botontkalking en kan daarnaast andere symptomen geven zo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Africa Studio /Shutterstock.com
  • Am J Ger Soc 2013;61:495-501
  • Gezondheidsplein. Lepeltjesnagels. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/lepeltjesnagels/item36618 (ingezien op 1-2-2023)
  • Ulrich Rückert: Vitaal met vitaminen - Hoe natuurlijke vitaminen en mineralen uw gezondheid verbeteren en u volop energie geven; UGN te Elburg, 1993.
  • www.st-anna.nl
  • www.voedingscentrum.nl
  • Afbeelding bron 1: Kku, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
  • Afbeelding bron 3: Magnus Manske / Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/Lyashik
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/SVETLANA KOLPAKOVA
Reacties

Monique, 26-04-2017
Goedemorgen
Ik heb bloedarmoede mijn hb was 4.2
Zou dit kunnen komen door mijn medicijnen sertraline? Dat dit de ijzeropname belemmert?

Mvg Reactie infoteur, 01-05-2017
Voor mannen ligt de hb-waarde meestal tussen de 8,5 en 11 mmol/l, bij vrouwen tussen de 7,5 en 10. Bij kinderen en zwangere vrouwen kunnen deze waarden afwijken.
Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al zie ik deze niet in het rijtje bijwerkingen staan in de bijsluiter. U kan het navragen bij arts of apotheker.

Saskia, 16-11-2015
Ik ben 53 jaar, menstrueren doe ik al 3 maanden niet en heb bijna alle bovengenoemde klachten. Vorige week mijn bloed geprikt en de huisarts belde me de volgende dag dat er een afspraak gemaakt wordt met een internist, want mijn waarde was 4.9. Zelf had ik verwacht naar een reumatoloog gestuurd te worden met mijn klachten, maar toen wisten we nog niet van de bloedarmoede. Wat zal een internist gaan uitzoeken? Hoe kan ik aan deze waarde komen terwijl ik niet menstrueer? Reactie infoteur, 29-11-2015
Op die vraag gaan we in dit artikel nader in: http://goo.gl/GVdm5r.

Marjan, 28-07-2015
Bedankt voor uw duidelijke antwoord! Kunt u mij ook vertellen hoe dat zit wanneer een preparaat bisglycinaat bevat als aanvulling voor ijzer? Reactie infoteur, 28-07-2015
Graag gedaan!
Dat is een mineraalverbinding dat gebruikt wordt in supplementen. Zo worden gecheleerde mineralen (aan aminozuren gebonden) goed opgenomen en bisglycinaten zijn mineralen die zijn gebonden aan twee molecules van het amino­zuur glycine.

Marjan, 28-07-2015
Als ik 3 theelepels Roosvicee Ferro neem, is dat 15 mg ijzer. Dat is mijn dagelijkse hoeveelheid als vrouw onder de 50. Is dit wat wordt bedoeld met de dagelijkse hoeveelheid of bedoeld men met dagelijkse hoeveelheid wat uiteindelijk door het lichaam wordt opgenomen? Als er namelijk 1-10% van over blijft, zit ik ineens ver onder de dagelijkse hoeveelheid. Kunt u hierover meer duidelijkheid geven? Bij voorbaat vriendelijk dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 28-07-2015
Roosvicee Ferro bevat ferrogluconaat, een ijzer dat snel in het bloed wordt opgenomen. Bovendien wordt er aan Roosvicee Ferro vitamine C toegevoegd, wat belangrijk is voor een goede ijzeropname. Van preparaten die ferrofumaraat of ferrogluconaat bevatten, is bekend dat ze een resorptiepercentage hebben van 15–35% (bron: Farmacotherapeutisch Kompas. Anemie door ijzergebrek, ijzerpreparaten. https://goo.gl/GlzAlI). Indien toediening vlak voor of tijdens de maaltijd plaatsvindt, is er een verminderde resorptie. Resorptie is het actief opnemen van voedingsstoffen door de wand van de darm heen in het bloed.

Yvonne, 08-06-2014
De mg ijzer die genoemd worden in de top20, zijn dat de mg die opgenomen worden of wordt hiervan 25% (heemijzer) of 1-10% (non-heemijzer) opgenomen. Maw als je 2 tl appelstroop eet is dat dan genoeg? Of wordt er tussen de 1 en 10% van die appelstroop opgenomen? Bedankt alvast Reactie infoteur, 09-06-2014
Dat is de hoeveelheid ijzer die het product bevat. Van heemijzer neemt het lichaam naar schatting 25 procent op, ongeacht wat je er verder bij eet. De hoeveelheid non-heemijzer die je lichaam opneemt hangt af van de producten die je eet. De opname in het lichaam kan per product variëren tussen de 1 en 10 procent en is afhankelijk van de oplosbaarheid van de vorm waarin het ijzer aanwezig is. De ijzeropname in het lichaam wordt verbeterd door vitamine C. Je lichaam neemt ijzer gemakkelijker op als je bij elke maaltijd groente of fruit eet.

Bert Mollenhorst, 03-06-2012
Geachte Heer/Mevrouw;

Heb al heel lang last van chronisch Ijzergebrek, wij hebben geen idee waar door dit komt.Heb wel verschillende chronische ziekten w.o. Reuma, Spierdistrofie, POCD en Diabetes. Telkenmale word ik geprikt v.d. verschillende aandoeningen en dan blikt steeds dat het ijzer tekort steeds aanwezig is. Wat kan ik hier aan doen? Geeft U mij a.u.b. raad en daad. Bij voorbaat onze (mijn) dank daarvoor. Reactie infoteur, 08-06-2012
Wellicht dat ijzerpreparaten uitkomst kunnen bieden. Maar gebruik -om redenen zoals genoemd in het artikel- alleen ijzerpreparaten na overleg met uw huisarts.

Gerda, 13-04-2012
Hallo, mijn ijzergehalte is 6,1. Mijn vraag is hoeveel moet het zijn? Reactie infoteur, 13-04-2012
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ijzer is afhankelijk van leeftijd en geslacht. Vrouwen hebben meer ijzer nodig dan mannen door het verlies van ijzer bij de menstruatie. Ook hebben vrouwen gedurende de zwangerschap meer ijzer nodig voor de vorming van de placenta en de ontwikkeling van het kind.

De aanbevolen hoeveelheid voor volwassen mannen (22-50 jaar) is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 11 milligram, voor volwassen vrouwen op 15 milligram. (Bron: http://www.vitamine-info.nl)

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.