Azijn, eeuwenoud wondermiddel

Azijn is de alleskunner onder de natuurproducten. Het heeft culinaire, medicinale en allerlei huishoudelijke kwaliteiten. Azijn dé afslanker. Het brengt salades op smaak en maakt ramen schoon. De gebruiksmogelijkheden van azijn zijn legio. Azijn is al duizenden jaren lang een doeltreffend medicijn en een heerlijke toevoeging in het eten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inoudsopgave:


Azijn in de keuken

Azijn staat vooral bekend als culinaire smaakverfijner in de keuken. Je kunt een broodkorst nog krakender maken als je het brood voor het bakken met azijn besprenkelt. Het beste is om een plantenspuit te gebruiken die je met azijn vult. Groenten kun je koken met een scheut azijn. Ze gaan er dan mooier groen uitzien. Bloemkool gekookt met azijn wordt mooi spierwit. Verder kun je diverse soorten azijn als dressing gebruiken, balsamico is de meest bekende maar frambozenazijn, appelazijn en ananasazijn zijn ook bijzondere helpers om culinaire hoogstandjes te bereiken. Een fles azijn kun je in principe heel je leven bewaren; het bederft niet. Wanneer azijn troebel wordt is het nog steeds consumeerbaar.

Azijn als medicijn

Azijn is voor allerlei kwaaltjes een prima geneesmiddel. Wie gestoken is door een wesp kan het beste azijn op de bult doen; dat vermindert de pijn aanzienlijk. Een teenschimmelnagel kan goed worden behandeld door er driemaal daags azijn op te smeren. Azijn werkt ook goed voor de huid in het algemeen. Als je last hebt van jeukende handen of eczeem dan helpt azijn vaak beter dan peperdure medicijnen.

Azijn als schoonmaakmiddel

Doe een scheut azijn in een emmer en meng deze met warm water. Je kunt nu de ramen ermee lappen. Ook tegelwanden worden schoon van azijn. Azijn lost het vet op, doodt bacteriën en laat geen strepen achter. Vloertegels zijn prima schoon te maken met azijn. Er bestaat speciale schoonmaakazijn maar je kunt ook met goedkope natuurazijn schoonmaken. De antibacteriële werking van azijn werkt onverdund het beste, zo wijst wetenschappelijk onderzoek uit.

Azijn-huishoudtips

  • Het is aanbevelenswaardig om azijn gemengd met water in een plantenspuit te doen. Dat is veel goedkoper dan glasreiniger en het werkt net zo goed of beter.
  • Hard geworden verfkwasten worden in een glas met azijn weer zacht.
  • Azijn als wasverzachter. Het onthardt hard water. Handdoeken worden lekker zacht. Bovendien werkt het als ontkalkingsmiddel voor de wasmachine.
  • Met azijn haal je vlekken van chromen en stalen oppervlaktes.
  • Azijn in het waswater van je auto maakt de auto nog glimmender schoon.
  • Wanneer je weckpotten of jampotten schoonmaakt om er later iets in te bewaren kun je het beste de binnenkant met azijn desinfecteren.
  • Ketelsteen in een theeketel los je op door azijn in de ketel te doen.
  • Azijn maakt je koffieapparaat schoon.

Azijn; een oeroud geneesmiddel

Hippocrates gebruikte azijn als geneesmiddel. Deze Griekse arts is de grondlegger van de moderne geneeskunde. Voor inwendig gebruik kun je het beste appelciderazijn gebruiken. Deze meng je met Honing om de smaak te verbeteren. Honing en azijn werken beide als natuurlijke antibiotica. Bacteriën die ziektes verwekken worden door deze combinatie efficiënt bestreden. Recent Japans onderzoek heeft uitgewezen dat azijn zelfs de vorming van kankertumors tegen gaat. Als je een ziekte hebt waartegen azijn helpt, kun je driemaal daags twee eetlepels azijn innemen.

Bijwerkingen

Er zijn geen schadelijke bijwerkingen bekend voor de organen door normaal azijngebruik, behalve dat mensen met nierproblemen moeten oppassen met overmatig azijngebruik door het hoge gehalte aan kalium. Het tandglazuur zou schade kunnen ondervinden van de azijninname omdat het glazuur dan sneller wordt afgebroken. Dit geldt vooral voor mensen die om andere redenen al last hebben van hun tandglazuur. Je moet dan voorkomen dan de azijn met je tanden in aanraking komt. Een makkelijk middel om dit te voorkomen is azijn met een rietje drinken.

Het appelcider-dieet

Naast alle ziektebestrijdende effecten staat azijn erom bekend dat het als afslankmiddel kan worden gebruikt. een eetlepel azijn op een half flesje water kan afslankend werken. Het is een goed idee om dit te variëren met citroen mengen met water. Citroen is net als azijn een zuur afslankmiddel. Azijn met water als drank is lekker op een hete dag. Het werkt dorstlessend. Maar dat is voor afslankers niet het belangrijkste; azijn stopt de neiging om je helemaal vol te proppen met zoetigheden! Twee theelepels azijn in je glas water kan ervoor zorgen dat je minder de neiging hebt jezelf te overeten. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dit feit; daarmee is azijn een prima natuurlijk afslankmiddel.

Inwendig gebruik

Gebruik appelcider-azijn om op te drinken; dat is de azijn met de meeste voedingsstoffen. Er zit onder andere kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer in appelazijn. de volgende ziektes worden ermee bestreden:
  • Candida, een inwendige schimmelinfectie,
  • Diabetes,
  • Allergieën voor pollen,
  • Voedselallergie,
  • Huisdierallergie,
  • Sinusontstekingen,
  • Hoge cholesterol,
  • Anorexia; Azijn stimuleert de eetlust,
  • Vergeetachtigheid; het versterkt het geheugen,
  • Ontstekingen van het spijsverteringskanaal,
  • Vergiftiging; azijn doet het effect van giftige medicijnen teniet,
  • Het is goed voor de milt en de maag,
  • Droge mond,
  • voorkomt kankertumors,
  • Azijn met zout is een middel tegen giftige paddenstoelen.

Mondspoeling

De mond spoelen met warme azijn helpt tegen kiespijn is goed voor de keelamandelen. Tandsteen lost op door azijn, Als mondspoeling moet je er sterk rekening mee houden dat bij dagelijks het tandglazuur wordt opgelost in azijn, Spoel hooguit eens per maand of 6 weken. Tegen keelpijn kan gorgelen met warme azijn goed helpen, of slik driemaal daags een eetlepel azijn.

Uitwendig gebruik

Azijn helpt tegen allerlei ontstekingen. Om het op te brengen kun je het beste een klein plantenspuitje met azijn vullen. Dit kun je in het medicijnkastje zetten als eerste hulp bij ongelukken. Voor roos en hoofdluis meng je azijn en water half om half. Azijn werkt tegen de volgende huidaandoeningen:
  • Roos,
  • Milde brandwonden,
  • Wratten,
  • Artritis,
  • Insectenbeet,
  • Huiduitslag,
  • Kwallenbeet,
  • Eczeem,
  • Lichte zonnebrand,
  • Acne,
  • Schaafwonden.

Azijnbad tegen spierpijn

In een warm bad kun je twee koppen azijn toevoegen. Dat is heerlijk na het sporten. Het kaliumgehalte van azijn herstelt spieren sneller. Daarnaast kun je voor alle huidaandoeningen een bad bereiden met azijn. Het bad werkt dan als desinfecterend middel. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld zonnebrandverschijnselen. Wanneer je voetwratten hebt, kun je elke dag je voeten in een azijnbad stoppen. De wratten zijn dan binnen twee maanden verdwenen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandsteen: oorzaak en verwijderenTandsteen: oorzaak en verwijderenTandsteen is verkalkte tandplak oftewel tandplaque. Tandsteen ontstaat vrij snel wanneer de tanden niet van tandplak ont…
Hoe zelf tandsteen verwijderenHoe zelf tandsteen verwijderen? Niemand zit te wachten op een geel gebit, daarom is het van belang dat je zelf goed je e…
Ontstoken tandvlees (gingivitis)Is uw tandvlees mooi roze en bloedt het nooit? Dan heeft u gezond tandvlees! Bij de meeste mensen is dit echter helaas n…
Tandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking is een aandoening die ontstaat ten gevolge van tandplak in de overgangslijn tussen de tand en het ta…

Venkel, venkel is voedsel maar ook geneeskrachtigVenkel is een groente die heerlijk is bij onder andere vis. Maar venkel heeft ook geneeskrachtige kwaliteiten. Venkel, a…
De blauwe bes: superlekker en supergezondDe blauwe bes: superlekker en supergezondIedereen weet het: fruit is gezond. Vandaar dat we met z’n allen appelen, peren, sinaasappelen, perziken, meloenen, aard…
Bronnen en referenties
  • http://www.pitt.edu/~cjm6/s98vinegar.html
  • http://alternatieve-geneeswijzen.org/azijn-als-natuurlijke-remedie.html
  • http://www.medscape.com/viewarticle/531649_3
  • http://bodyecology.com/articles/unknown_health_epidemic.php
  • http://www.vinegarbook.net/Medical_Uses_for_Vinegar.shtml
Reactie

Elles van Helden, 21-05-2015
Ik wil mijn tandsteen verwijderen met appelcider azijn. Op internet staat bij de ene website 1 x in de 4 weken. De ander zegt 1 x in de 6 weken.
Het ene advies is: oplossen in warm water, het andere zegt: puur, zonder water.
Nergens staat vermeldt hoelang je per keer moet spoelen. Wie weet het goede antwoord? Reactie infoteur, 14-06-2015
Beste Elles,
Er zit niet veel verschil in 4 of 6 weken.
Het goede antwoord weet alleen jij. Misschien is het voor jouw gebit beter om de azijn op te lossen. Misschien is het beter om het puur te gebruike. Dat ligt eraan of je sterk tandglazuur hebt. En ook wat jij het finst vindt. Want pure azijn is best wel zuur en het lukt niet iedereen omdat langer dan een seconde in je mond te houden.
Thomas Dijkman

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.