Hoe kan je besparen op de kosten voor je huisdier?

Hoe kan je besparen op de kosten voor je huisdier? Besparen op uitgaven voor je huisdier(en) kan met eenvoudige middeltjes, zonder dat je je lievelingsdier te kort moet doen. Denk bijvoorbeeld aan dure voeding, aan snoep, aan duur speelgoed of aan een luxe mand. Toch zijn er een aantal zaken waar je zeker niet op moet beknibbelen, omdat je er anders later dubbel en dik zal voor moeten betalen. Een dierenartsbezoek of middeltjes tegen teken en vlooien. Een overzichtje van wat je wel en wat je absoluut niet moet laten!

Besparen op de kosten voor je huisdier

Wanneer het financieel iets minder goed gaat, kan je besparen op de kosten voor je huisdier. Toch moet je hier goed over nadenken. Er zijn dingen die niet belangrijk zijn of die er niet echt toe doen. Die kan je laten vallen of op een goedkopere manier doen. Maar er zijn andere dingen waar je zeker niet moet op beknibbelen, anders kan je in de problemen komen.

Dingen die je kan laten

Dure voeding

Je hebt dure merken honden- en kattenvoeding en je hebt de huismerken van de supermarkt. Is het echt nodig dat je hond of kat steeds de duurste voeding voorgeschoteld krijgt? Neen hoor, ze kunnen best eens een aantal dagen per week een merkloos product eten. Natuurlijk moet je wel speciale voeding geven tijdens speciale periodes in het leven van je huisdier. Denk maar aan zwangere honden en katten, aan pups of kittens of aan oudere dieren. Zij hebben wel baat bij speciale voeding, omdat ze een aantal speciale bouwstoffen echt wel nodig hebben. Het kan ook voordeliger zijn om een grote zak voeding te kopen. Het is wel een investering ineens, want zo'n grote zak van 15 kilo kan al gauw tussen de 20 en de 50 euro kosten al naar gelang het merk van de voeding en het ras en de grootte van je dier, maar de prijs per kilo wordt op deze manier wel goedkoper. Bovendien kom je minder vaak in de winkel of in de dierenspeciaalzaak en zal je dus ook minder geneigd zijn om snoepjes mee te nemen of een speeltje.

Snoep

Over snoepjes gesproken: snoepjes moeten snoepjes blijven! Ze kunnen dienen als beloning of om mee te oefenen. Maar snoepjes geven omdat je hond of kat komt bedelen of omdat hij zo lief kijkt, dat is geen goed idee! Kant en klare honden-of kattensnoepjes zijn bovendien erg duur. Je troeteldier is even blij met een klein stukje vlees. En die kan je wel goedkoop kopen. Denk bijvoorbeeld eens aan een leverworst die nog geen euro kost, maar waar je je dier wel zo'n twintig maal een stukje van kan geven. Goed voor je portemonnee en je huisdier is even blij.

Duur speelgoed

Ook speciaal speelgoed is echt heel duur. Denk maar aan de apenvuistjes uit touw. Die kosten gemakkelijk zo'n 20 à 40 euro al naargelang de grootte van je hond. Ken je niemand die dit zelf kan maken? Een oude schipper of een jongere die bij de zeescouts zit? Vraag dit als cadeautje voor je hond of stel aan de maker een wederdienst voor (de auto poetsen, het gras maaien, boodschappen doen, helpen bij een taak, een uurtje gratis bijles geven, ...) . Geef je kat een bolletje goedkope wol of een restje wol. Daar is ze uren zoet mee. Heb je nog oude sokken liggen waar gaten in zitten of waar je het tweede exemplaar maar niet van terugvindt? Vul ze dan eens met een paar lekkernijen. Knoop de sok dicht en geef dit aan je poes of je hond. Goed voor een half uurtje plezier! Wandel je naast een kanaal en vind je een stuk tros? Neem het mee, je hond kan er aan sleuren en op bijten. Snel stuk gaan zal dit stevige touw niet doen! Timmer met een paar oude planken een constructie waarop poeslief haar nagels mag botvieren. Geen geroep meer omdat het stuk gaat! Dan maak je toch gewoon een nieuw exemplaar!

Een dure mand, krabpaal of bench

Manden voor honden en poezen kunnen ook makkelijk tussen de 30 à 100 euro kosten. Om maar te zwijgen over de kostprijs van een krabpaal! Vooral als je een bijtertje of een krabbertje in huis hebt, is dit een dure en zinloze investering! Ook voor een bench hoef je niet de volle pot neer te tellen. Voor al deze attributen kan je eens rondneuzen op tweedehandssites. Vele mensen kopen al dit gerief en doen hun hond of kat na een paar maanden al terug weg. Al de spulletjes van hun huisdier belanden dan vaak op zoekertjessites en kunnen andere huisdieren dan weer gelukkig maken voor een zacht prijsje. Is ook het zachte prijsje te duur voor je? Zoek dan naar nog goedkopere alternatieven. Geen geld voor een mooie mand? Neem een stevige kartonnen doos, leg hier een aantal oude dekens of lakens in en poeslief of Bobby hebben een heerlijk zacht en cosy plekje om in te dutten. Bijten of krabben ze de doos stuk, dan neem je toch gewoon een nieuwe. Geen stress, geen geroep en getier, geen paniek!

Een dure oppas

Stel, je wil met vakantie maar je lievelingsdier kan niet mee. Je kan het dan natuurlijk naar een dure oppas brengen, een dierenarts of een pension. Maar er zijn ook goedkope alternatieven. Zet eens een zoekertje of denk eens na. Er zijn altijd wel mensen die je hond of poes graag eens een paar weken zouden bijhouden. Mensen die zelf te veel werken om hond of kat te hebben, maar die tijdens hun verlof maar wat graag eens een huisdier in huis hebben. Een andere mogelijkheid is een inwonende oppas. Er zijn heel wat jongeren of zelfs minder jongeren die eens graag een paar weken van hun eigen huis weg willen, die eens van horizon willen veranderen. Zij komen dan op je huis letten en ook op je huisdier passen. Wanneer je huisdier in zijn eigen vertrouwde omgeving blijft, heeft het bovendien minder stress dan wanneer het naar een pension moet in een vreemde omgeving, met vreemde mensen en andere dieren.

Hondenkapsalon

Trimmen, nagels knippen, tanden poetsen. Is het wel nodig om hier bakken geld aan uit te geven door hiervoor naar een speciaalzaak te gaan? Neen hoor. De meeste van deze dingen kan je gewoon zelf thuis doen. Eventjes je tijd er voor nemen, een beetje geduld en Bobby of Kitty zien er binnen de kortste keren weer beeldig uit.

Dingen die je zeker niet moet laten

Hoewel je op sommige dingen flink kan beknibbelen, zijn er een aantal dingen die je absoluut niet mag laten. Dit voor de gezondheid van je troeteldier.

Dierenartsbezoek

Het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts en de nodige inentingen zijn dingen die je echt niet mag laten. Een ziekte die snel wordt opgespoord, kan ook makkelijk verholpen worden. Ga je met je huisdier naar de dierenarts wanneer de ziekte al in een ver gevorderd stadium zit, dan wordt het een dure bedoening of is er misschien zelfs niets meer aan te doen. Ook de inentingen zijn nodig om te voorkomen dat je huisdier ziek wordt. Zeker doen dus!

Dierenmedicijnen

Is je huisdier ziek, dan moet je ook zeker naar de dierenarts. Begin niet te experimenteren met medicamenten voor mensen, want deze zijn helemaal niet geschikt voor dieren. Ze kunnen er soms zelfs nog zieker van worden of erger nog, van sterven. Wanneer je er op tijd bij bent, zullen de kosten nog wel meevallen.

Zelf vaccins geven

Er bestaan inentingen die je zelf kan geven. Ook dit kan je het beste niet doen. Oké, ze zijn goedkoper en je bespaart de dierenartskosten. Maar stel dat je iets verkeerd doet, dan kan je hond of kat er misschien wel iets aan overhouden of er aan sterven. Schoenmaker, blijf bij je leest en laat dit klusje dus maar door de dierenarts doen!

Middeltjes tegen vlooien en teken

Ook dit is een absolute noodzaak en je kan maar beter ineens een goed middel kopen. In de supermarkten vind je goedkope producten, maar meestal werken ze niet en dan geef je ook maar geld uit voor niets. Ga dus gewoon naar de apotheker en koop een degelijk middel. Het bespaart je op lange termijn een hoop geld. Bovendien voorkom je zo ook dat je huis vergeven zit van de vervelende beestjes en dat je huisdier ziek wordt van de beten!

Ziekteverzekering

Heb je een hond of een poes met een zeker risico voor erfelijke ziekten of die al een dagje ouder wordt? Misschien is het dan ook verstandig om eens aan een ziekteverzekering voor dieren te denken. Het is een uitgavenpost, maar bij erge ziekte of gebrek, kunnen de kosten hoog oplopen (operatie, medicatie, etc.). De schade kan dan beperkt worden door terugbetaling of tussenkomst door de ziekteverzekering.
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…
Wat kost vakantieopvang voor dieren?Wat kost vakantieopvang voor dieren?In veel gevallen is het niet mogelijk om uw huisdier mee te nemen op vakantie. Voor een kat kunt u vaak nog wel afsprake…
Verzekering voor het huisdierVerzekering voor het huisdierSteeds meer mensen sluiten een verzekering af voor hun hond of kant. Het huisdier heeft de afgelopen jaren een steeds pr…
Wat kost een kat of een hond?Wat kost een kat of een hond?U wilt graag een huisdier aanschaffen. En u weet ook al of het een kat of hond wordt? Dat is mooi, maar wat kost zo'n be…

Rashonden: Mastino NapoletanoRashonden: Mastino NapoletanoDe Mastino Napoletano is een grote hond en hij behoort tot de rasgroep van de dogachtigen. Deze uit Italië afkomstige st…
Tips voor de hond en kat tijdens de jaarwisselingTips voor de hond en kat tijdens de jaarwisselingEr zijn maar weinig katten en honden die volledig ongeschonden door het knallende oud-op-nieuw komen, tenminste als er n…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 03-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.