Mooi haar hebben en mooi haar houden

Mooi haar hebben en mooi haar houden We willen allemaal mooi haar maar soms zijn er tijden dat de conditie van je haar niet al te best is. Het haar is droog en dof of juist supervet. Soms is er ook meer aan de hand en valt het haar uit. Gelukkig is dit meestal een tijdelijk iets, waar wel wat aan te doen valt. Wat kunnen we doen om ons haar in een optimale conditie te krijgen en te houden.

Verzorging van het haar

Was je haar om de dag met een milde shampoo, gebruik niet teveel shampoo, spoel goed uit en dep het haar voorzichtig droog. Van wrijven beschadigt het haar. Wanneer je een conditioner gebruikt doe je dit alleen op de punten. Wanneer je je haar naspoelt met koud water sluiten de schubben waardoor je een mooiere glans krijgt. Gespleten punten zien er niet mooi uit. Wanneer je daar last van hebt, wordt het tijd om naar de kapper te gaan. Wanneer je jezelf af en toe een hoofdmassage geeft onder de douche, stimuleer je de hoofdhuid en dit voorkomt haaruitval. Droog haar kam je alleen wanneer er klitten in zitten. Je haar valt veel mooier wanneer je het met de handen in model brengt. Dat is ook beter voor je haar.

Haar in de pubertijd

Aan het begin van de puberteit wordt vooral bij meisjes het haar ineens veel vetter. Dit gebeurt onder invloed van hormonen en er is helaas niet veel aan te doen. Was je haar niet te vaak, zeker niet iedere dag. Niet te veel föhnen, stylen en borstelen en niet te veel stylingsproducten gebruiken. Hier wordt je haar alleen maar vetter van. Is het echt heel erg? Dan kan je eventueel overwegen om een (volume)permanent of een kleurtje in je haar te proberen. Vaak wordt het haar hier tijdelijk iets droger van.

Haaruitval

Dit kan verschillende oorzaken hebben:
  • Langdurige ziekte of langdurig medicijngebruik. Onder andere meerdere antibioticakuren achter elkaar kan haaruitval tot gevolg hebben.
  • Na een zwangerschap kan je haar ineens enorm uitvallen. Tijdens de zwangerschap valt je haar onder invloed van hormonen veel minder uit. Het gevolg is dat dit een aantal maanden na de bevalling ineens wel uitvalt en dan soms ook met bossen tegelijk.
  • Bestralingen en chemotherapie.
  • Extreme diëten.
  • Bij mannen bestaat er ook een natuurlijk verloop via dunner wordend haar naar kaalheid. De mate en manier waarop dit gebeurt is erfelijk en deze erfelijke informatie bevindt zich op het Y-chromosoom. Dit wil zeggen dat zonen vaak net zo kalend zijn als hun vader.


Haar en voeding

Bron: Deborahmiller56, PixabayBron: Deborahmiller56, Pixabay
  • Vitamine B en dan vooral Vitamine B 12 zorgt voor gezond haar. Dit zit in eieren, zalm en volkorenproducten.
  • Wanneer je last hebt van onverklaarbare haaruitval kan het zijn dat je een gebrek aan zink hebt. Zink vind je in walnoten, cashewnoten, pecannoten, amandelen, linzen en kidneybonen.
  • Je kan de haargroei stimuleren door veel calcium te gebruiken. Dit vind je in zuivelproducten. Zuivelproducten zijn ook een belangrijke bron van proteïne en wanneer je haar snel breekt, heb je daar een gebrek aan.
  • Dof haar gaat weer glanzen onder invloed van vitamine A. Dit vind je in wortelen, spinazie en broccoli.

Haarweetjes

  • Haar groeit in de zomer het snelst. Dit komt door de invloed van het zonlicht.
  • Gemiddeld hebben we tussen de 100.000 en 150.000 haren op ons hoofd. Blondjes hebben het meeste haar en roodharige het minste.
  • Iedere dag verliezen we gemiddeld 150 haren.
  • Je haar groeit jaarlijks wel vijftien cm maar hoe ouder je wordt, hoe langzamer je haar groeit. Tussen je zestiende en je vijfentwintigste groeit je haar het hardst.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Beauty: Verzorging hoofdhaarBeauty: Verzorging hoofdhaarDe verzorging van het hoofdhaar is belangrijk. Enerzijds voor een frisse look en anderzijds de haar in goede conditie te…
Hoe houd je je haar gezond?Hoe houd je je haar gezond?Gezond en mooi haar willen we allemaal, maar het valt niet altijd mee om het haar in optimale conditie te krijgen en te…
Krullend haar verzorgenKrullend haar verzorgenVeel actrices, zangeressen en modellen met krullend haar hebben altijd perfecte krullen op foto's of in films. Denk aan…

De mateloos populaire roosDe mateloos populaire roosFeitelijk is de roos al eeuwen populair om haar schoonheid en de geschiedenis gaat terug tot in China maar ook de Egypte…
Tips voor mooie wittere tandenTips voor mooie wittere tandenNiemand vindt het fijn wanneer hij te horen krijgt dat hij uit zijn mond stinkt. Je wordt ook niet gelukkig van bruine t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Monsterkoi, Pixabay
  • http://www.gezondheidsnet.nl/haar-in-de-hoofdrol/artikelen/2088/top-10-voeding-voor-gezond-haar
  • Afbeelding bron 1: Deborahmiller56, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.