Canarische recepten: mojos (koude dipsauzen)

De keuken van de Canarische eilanden is niet zo uitgebreid en verfijnd, maar het heeft zijn eigen eet-en drink gewoonten, specifieke gerechten en dranken, die niet alleen lekker, maar ook interessant zijn om te weten. Bovendien leer je er de Canarische cultuur beter door kennen! Nog leuker is het om thuis zelf Canarisch te koken met behulp van eenvoudige en smakelijke recepten!

Mojos

Mojos zijn koude sauzen op basis van olie, azijn, rode peper en paprikapoeder. Net als de ‘’Papas arrugadas” (in de schil gekookte aardappelen met een zoutkorstjes) zijn de mojos op alle Canarische eilanden bekend. Sterker nog het wordt algemeen beschouwd als een authentieke delicatesse van de eilanden en terecht. Het zijn overheerlijke mediterrane sauzen en ze begeleiden vele Canarische gerechten, zowel de papas arrugadas als vis – en vleesgerechten. Er zijn vele recepten van de mojos en van elk recept bestaan weer vele varianten – er is zelf een heel kookboek aan gewijd - maar in het algemeen bestaan er 4 klassieke mojos.

Je hebt de ‘’Mojo picón’’, een pikante rode paprikasaus met veel rode pepertjes en een mildere variant de ‘’Mojo rojo’’ of ‘’Mojo colorado’’ met minder rode peper Verder heb je de groene mojos en die zijn er in twee varianten: ‘’Mojo verde’’ met peterselie en de ‘’Mojo cilantro’’ met verse koriander. Van La Gomera komt een speciale kaassaus: ‘’Almogrote Gomera”, een saus met gerijpte kaas ook wel ‘ Mojo de queso’’ genoemd.

Recept Mojo rojo of Mojo colorado (rode dipsaus)

De ‘’Mojo rojo’’ is veruit de meest populaire saus onder de Canarios, hij wordt niet voor niets beschouwd als de koning onder de mojos. Er bestaan vele varianten van de ‘’Mojo rojo’’. Een Canarische vriend vertelde me dat eigenlijk ieder ‘’casa’’ zijn eigen recept heeft. Hieronder volgt het meest klassieke recept.

Ingrediënten (voor 1 schaaltje saus)

  • 4 teentjes knoflook
  • de helft van een Spaans pepertje
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • halve theelepel grof zeezout
  • half glaasje olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • Vijzel

Bereidingswijze:

  • Knoflook pellen, in knoflookpers doen en in de vijzel uitpersen.
  • Rood pepertje wassen, alleen de helft gebruiken. Alle zaadjes en witte gedeelten verwijderen. Pepertje heel fijn snijden.
  • Fijngesneden pepertje, paprikapoeder, komijn en zeezout in de vijzel doen en samen met de knoflook fijnstampen.
  • Vervolgens beetje bij beetje olijfolie erbij doen, goed met de stamper mengen.
  • Op het laatst pas de wijnazijn erbij doen en weer alles goed door elkaar mengen.
  • Deze mojo is een dag later op zijn lekkerst, dus het is aan te bevelen om voor gebruik een dag in de koelkast te laten staan. Overigens moet je de mojos altijd in een goed afgesloten glazen pot in de koelkast bewaren en dan blijven deze sauzen nog maandenlang goed!

TIP:

  • Wil je de mojo pikanter maken dan doe je er meer rode peper bij.
  • Is de mojo juist té pikant doe er dan wat tomatenketchup bij.
  • Je kunt de mojo wat verdikken door er paneermeel bij te doen.
  • Heb je geen vijzel, geen probleem gebruik de blender of de staafmixer en voeg net zoveel water toe als je olijfolie hebt toegevoegd. In dit recept een half glaasje water dus. Je krijgt dan een mooie gladde saus.
  • Mojo rojo is ook heerlijk op een stukje stokbrood of toastje, een lekkere tapa!

Recept mojos verde (groene dipsauzen

Mojos verde zijn er in twee varianten: ‘’Mojo perejil” (peterseliesaus) en ‘’Mojo de cilantro” (koriandersaus). Allebei de sauzen hebben dezelfde basis alleen is de één met verse peterselie en de ander met verse koriander. Hieronder volgt het recept van de peterselie saus, wil je koriandersaus dan hoef je alleen de peterselie door de koriander te vervangen (een handvol is genoeg)

Mojo de perejil (peterseliesaus)

Ingrediënten (voor 1 schaaltje saus)

  • 4 teentjes knoflook
  • een handvol peterselie (fijngehakt, alleen de blaadjes)
  • een half groen pepertje
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • halve theelepel zeezout
  • half glaasje olijfolie
  • twee eetlepels wijnazijn
  • vijzel

Bereidingswijze:

  • Knoflook pellen, in knoflookpers doen en in de vijzel uitpersen.
  • Groen pepertje wassen, alleen de helft gebruiken. Alle zaadjes en witte gedeelten verwijderen. Pepertje heel fijn snijden.
  • Fijngesneden pepertje, fijngehakte peterselie, komijn en zeezout in de vijzel doen en samen met de knoflook fijnstampen.
  • Vervolgens beetje bij beetje olijfolie erbij doen, goed met de stamper mengen.
  • Op het laatst pas de wijnazijn erbij doen en weer alles goed door elkaar mengen.

Tips

  • Wil je de mojo pikanter maken, dan doe je er meer groene peper bij.
  • Je kunt de mojo wat verdikken door er paneermeel bij te doen.
  • Heb je geen vijzel, geen probleem: gebruik de blender of de staafmixer en voeg net zoveel water toe als je olijfolie hebt toegevoegd. In dit recept een half glaasje water dus. Je krijgt dan een mooie gladde
  • saus.
© 2007 - 2024 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eten en drinken op de Canarische EilandenEten en drinken op de Canarische EilandenBent u op de Canarische Eilanden op vakantie en u wilt lekker een hapje eten in een typisch Spaans of Canarisch restaura…
De Canarische keuken: snacks en specialiteitenDe keuken van de Canarische eilanden is niet zo uitgebreid en verfijnd, maar het heeft zijn eigen eet-en drink gewoonten…
Lanzarote: Canarische Eiland van olivijnAchtdaagse reis naar Canarische Eiland Lanzarote: Lanzarote, eiland vol van contrasten. Eenzaam zwart strand vol groene…
Keuken van de Canarische eilanden: Canarische receptenKeuken van de Canarische eilanden: Canarische receptenDe keuken van de Canarische eilanden is niet zo uitgebreid en verfijnd, maar het heeft zijn eigen eet- en drinkgewoonten…

Recepten voor kinderborrelhapjesKomt er een kinderfeestje aan, en weet je ook niet zo goed wat op tafel te zetten. Hier kan je enkele borrelhapjes vinde…
AardappelvariatiesAardappelvariatiesAardappels zijn in oneindig veel variaties te bereiden. In dit artikel staan een aantal tips hoe je aardappels lekker ku…
Miki (26 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.